grzesiuu Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 (edited) Zamierzam zakupić ekstrakt słodowy i chmiel do paczkomatu. Zastanawia mnie jak minusowe temperatury mogą wpłynąć na produkty. Ktoś twierdził, że na drożdże działa zabójczo. Zalecana temperatura przechowywania na puszce zaleca przechowywanie 2-20°. Nie wiem, czy czekać na koniec lutego, jak będzie na plusie. Teraz w nocy do minus 20.. Edited February 11, 2021 by grzesiuu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 Płynne mogą mieć problem, suche raczej nie powinny przez te 2 dni ucierpieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 (edited) Ale chmielowi nic się nie stanie, ekstraktowi raczej też, o ile puszki nie rozsadzi. Możesz kupić suchy. Edited February 11, 2021 by Łachim Poprawka po refleksji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 26 minut temu, grzesiuu napisał: Zamierzam zakupić ekstrakt słodowy i chmiel do paczkomatu. Zastanawia mnie jak minusowe temperatury mogą wpłynąć na produkty. Ktoś twierdził, że na drożdże działa zabójczo. Zalecana temperatura przechowywania na puszce zaleca przechowywanie 2-20°. Nie wiem, czy czekać na koniec lutego, jak będzie na plusie. Teraz w nocy do minus 20.. Zawsze możesz odebrać zaraz po dostarczeniu paczki do paczkomatu, nie musi leżeć w nim przez noc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 Albo zamów kurierem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkus Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 (edited) Ja trzymam płynny ekstrakt w zamrażarce. Edited February 11, 2021 by jarkus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 12, 2021 Share Posted February 12, 2021 Zamawiać w dobrych sklepach, które np nie wysyłają w czwartek, piatek by przesyłki nie leżały prze weekend gdzieć tam i marzły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted February 12, 2021 Author Share Posted February 12, 2021 Dlatego mam zamiar zamówić w weekend, aby mi wysłali w poniedziałek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 12, 2021 Share Posted February 12, 2021 28 minut temu, grzesiuu napisał: Dlatego mam zamiar zamówić w weekend, aby mi wysłali w poniedziałek. Ostatnio zamawiałem w CP o 13,50 a następnego dnia o 10 odbierałem paczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Drożdże możesz zamrozić nic im nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 3 godziny temu, jac007 napisał: Drożdże możesz zamrozić nic im nie będzie. Mowa oczywiście o suchych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 7 godzin temu, anteks napisał: Mowa oczywiście o suchych Płynne też można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 2 minuty temu, jac007 napisał: Płynne też można. To odważne dość. I rewolucyjne. Tylko dlaczego w takim razie nie sprzedają mrożonych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 2 minuty temu, Łachim napisał: Tylko dlaczego w takim razie nie sprzedają mrożonych? Bo to jest problem w transporcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 12 minut temu, jac007 napisał: Płynne też można. Ale w glicerynie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 5 minut temu, anteks napisał: Ale w glicerynie Nie koniecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 (edited) Nie mój cyrk, nie moje małpy, każdy robi co uważa. @anteks słusznie wspomniał o glicerynie. Inaczej bym nie ryzykował. Edited February 13, 2021 by Łachim Redakcyjny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 18 minut temu, Łachim napisał: Nie mój cyrk, nie moje małpy, każdy robi co uważa. @anteks słusznie wspomniał o glicerynie. Inaczej bym nie ryzykował. Ja też nie ryzykowałem tylko moja żona odebrała przesyłkę i dała do zamrażarki i po dwóch tygodniach przebywania w zamrażarce bez problemu wystartowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 No ale między tym, a stwierdzeniem, że można mrozić jest różnica. Problem jest z tym jaki procent komórek przeżywa. Ale jasne, jeśli zamarzną, warto spróbować wystartować, na zasadzie jak z przeterminowanymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts