beerrocker Posted February 12, 2021 Share Posted February 12, 2021 hej warzyłem Gose z użyciem Lactobacillus plantarum. Zakwaszanie odbyło się w garze warzelnym. Do fermentorów trafiło piwo dopiero na fermentację. 1. Czy taki fermentor nie jest już "naznaczony" bakteriami i raczej odpuścić sobie fermentowanie w nim "zwykłych" piw? 2. Czy taki fermentor w można używać spokojnie do zacierania? 3. Czym ew. taki fermentor dezynfekować by mieć pewność, żeby kolejne "zwykłe" piwa nie zakaziły się? 4. Czy np wiadro, w którym np było piwo na cichej ale z owocami (jakaś ipka czy cokolwiek) też lepiej zostawić sobie już na piwa owocowe? Dzięki za ew. odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted February 12, 2021 Share Posted February 12, 2021 Martwić się można dzikusami a bakterie to niestraszne i łatwe do wyplenienia. Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radi_wroc Posted February 12, 2021 Share Posted February 12, 2021 Pewnie nie wiesz, jakie cuda działa NaOH Zaopatrz się w ten specyfik + Star San HB i nawet "zielony i uciekajacy" sprzęt będzie do odzyskania..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 12, 2021 Share Posted February 12, 2021 6 godzin temu, beerrocker napisał: . Czy taki fermentor nie jest już "naznaczony" bakteriami i raczej odpuścić sobie fermentowanie w nim "zwykłych" piw? 2. Czy taki fermentor w można używać spokojnie do zacierania? 3. Czym ew. taki fermentor dezynfekować by mieć pewność, żeby kolejne "zwykłe" piwa nie zakaziły się? 4. Czy np wiadro, w którym np było piwo na cichej ale z owocami (jakaś ipka czy cokolwiek) też lepiej zostawić sobie już na piwa owocowe? Niby tak, chemia powinna dać radę i nie powinno być problemów. Ale: ad 1. Ja bym odpuścił. Koszt wiadra niewielki, po co ryzykować. Na marginesie, browary komercyjne (których na to stać) budują osobne linie, stawiają osobne tanko-fermentory, na piwa dzikie, kwasy, pomimo że mają CIP i dużo chemii. U nas koszt znikomy, pomijalny. ad 2. Do zacierania tak ad 3. Można dezynfekować, ale patrz 1. ad 4. Nie musisz. Owoce to nie bakterie kwasu mlekowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 No bez przesady, b kwasu mlekowego nawet jakby przeżyły dezynfekcje, nie dadzą rady rozwijać się w średnio nachmielonym piwie ,spokojnie możesz tych wiader używać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Ale zaraz, jeśli zakwaszanie było w garze, to znaczy, że potem gotowałeś? Bo jeśli tak, to tematu oczywiście nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beerrocker Posted February 13, 2021 Author Share Posted February 13, 2021 (edited) Dokładnie tak. Zostawiłem na dobę a potem standardowo uwarzyłem. Ale samo oxi nie wystarczy? Jest jaśniej? Edited February 13, 2021 by beerrocker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Jeśli zagotowałeś, to co ma się przenieść? Kwas mlekowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now