grzesiuu Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 Posiadam taką oto skale w areometrze. Jeżeli przy temperaturze 20 stopni uzyskałem wynik 156 (chyba gram) na 1 litr (linia miedzy białym a zielonym) to jaki poziom mam w stopniach BLG? 15,6?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 (edited) W dużym uproszczeniu pomijając kilka kwestii możesz tak przyjąć, jeżeli chcesz dokładniejszego wyniku sugeruj się skalą 1.xxx i korzystaj z załączonej tabeli ?gdzie wynik przy ciężarze właściwym 1.060 masz 14.72°Blg??? Edited February 28, 2021 by pmzs Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 32 minuty temu, grzesiuu napisał: Posiadam taką oto skale w areometrze. Jeżeli przy temperaturze 20 stopni uzyskałem wynik 156 (chyba gram) na 1 litr (linia miedzy białym a zielonym) to jaki poziom mam w stopniach BLG? 15,6?! Generalnie, tak czyli 15,6. To jest szwedzki balingometr, dość dokładny w porównaniu do innych np z Browinu, tyle że skale ma inne. Kwestia przyzwyczajenia. Kolega podał Ci tabelę, z niej wszystko odczytasz. Taka tabela powinna być dołączona do balingometru. Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 Masz tu lepszą tabelę do tego balingometru Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 Godzinę temu, kiwitom napisał: Masz tu lepszą tabelę do tego balingometru Może zgadza się z tym co jest napisane na tym spławiku ale nie jest lepsza? ma błędnie przeliczone wartości. Tzn zgadzają się z tym co pokazuje ten cukromierz jednak rzeczywiste wartości są inne. Jeżeli 1°Blg do przodu czy do tyłu nie robi różnicy (im wyżej w skali tej tabeli tym błąd większy) to jej "lepszość" polega na wielkości, lepiej wyświetla się na telefonie ale dokładna nie jest??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 21 minut temu, pmzs napisał: Może zgadza się z tym co jest napisane na tym spławiku ale nie jest lepsza? ma błędnie przeliczone wartości. Tzn zgadzają się z tym co pokazuje ten cukromierz jednak rzeczywiste wartości są inne. Jeżeli 1°Blg do przodu czy do tyłu nie robi różnicy (im wyżej w skali tej tabeli tym błąd większy) to jej "lepszość" polega na wielkości, lepiej wyświetla się na telefonie ale dokładna nie jest??? Kolego, a który cukromierz jest w 100% dokładny, pozwolę sobie odpowiedzieć - ŻADNY. Nawet przy refraktometrze nie ma 100% pewności pomiaru. Po pierwsze wpływają na pomiary: alkohol już wytworzony, cząstki stałe, których w 100% nie wyeliminuje się w brzeczce, zagazowanie, czyli zawartość CO2 itd, itp. Jeżeli chce się mieć dokładny odczyt, to trzeba byłoby oddać próbkę do laboratorium, taka jest prawda. Uważam, że ten balingometr jest w miarę OK, na pewno lepszy od tych z Biowinu, gdzie kartka ze skalą w szkle potrafi latać do góry i na dół, a dokładność odczytu jest +/- 5 BLG Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 (edited) 36 minut temu, kiwitom napisał: Kolego, a który cukromierz jest w 100% dokładny, pozwolę sobie odpowiedzieć - ŻADNY. Nawet przy refraktometrze nie ma 100% pewności pomiaru. Po pierwsze wpływają na pomiary: alkohol już wytworzony, cząstki stałe, których w 100% nie wyeliminuje się w brzeczce, zagazowanie, czyli zawartość CO2 itd, itp. Jeżeli chce się mieć dokładny odczyt, to trzeba byłoby oddać próbkę do laboratorium, taka jest prawda. Uważam, że ten balingometr jest w miarę OK, na pewno lepszy od tych z Biowinu, gdzie kartka ze skalą w szkle potrafi latać do góry i na dół, a dokładność odczytu jest +/- 5 BLG Pozdrawiam Mylisz tutaj dwa różne procesy, pomiar ekstraktu w brzeczce i w gotowym piwie. @grzesiuu pytał o ekstrakt na poziomie 15° w jakim gotowym piwie masz taki ekstrakt chyba w jopejskim ? więc skąd wziąłeś tutaj alko i dwutlenek jako zakłamujące wynik? Jaki cukromierz jest dokładny? Każdy lepszy niż z biowinu np Alla France z certyfikatem. Czy jest dokładny również łatwo można sprawdzić przygotowując roztwór referencyjny np 180g wody i 20g cukru w 20°C jeżeli pokaże 10°Blg czy ~1.040 ciężar właściwy to nie można mu zarzucić niedokładności, a nawet przytoczona przez Ciebie przesunięta skala nie jest problemem wystarczy dodać korektę tego przesunięcia mierząc w/w roztwór albo kilka różnych stężeń żeby faktycznie sprawdzić czy dobrze pokazuje. Nie twierdzę, że ten areometr jest zły, zła jest tabela, która załączyłeś jest zrobiona mocno na skróty. Dla uzmysłowienia jeżeli grzesiuu będzie chciał zrobić prawilny porter 22°Blg i oprze się na Twojej tabelce gdzie jego spławik wskaże 222 czyli 1.085 co odpowiada tam 22.2°Blg to tak naprawdę będzie miał tylko 20.4blg więc dość spory błąd. Edited February 28, 2021 by pmzs Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted May 9, 2021 Author Share Posted May 9, 2021 Zainstalowałem aplikację na Androida- "kalkulator piwowarski", która przelicza różne warości w tym SG na Blg. Adamiko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewaldi70 Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Ta apka też ciekawa BrewKingWysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 @grzesiuukolego wielkie dzięki za podesłanie tej aplikacji:) dzieki temu nie będzie mi potrzebny laptop z pppp do przeliczania grzesiuu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now