Jump to content

Użytkownick

Recommended Posts

Witam koleżanki i koledzy,

chciałbym podzielić się z Wami moim "patentem" na napowietrzenie brzeczki. Pomysł jest na tyle odkrywczy, że ktoś na to wpadł na pewno już ? ale nie znalazłem tematu żadnego. Jeżeli dubluję to przepraszam z góry ?

Wszystko widoczne na zdjęciach poniżej, tak samo jak i efekt po zastosowaniu takiej "przeszkody" na końcu węża ? może komuś się przyda 

20210227_211645.jpg

20210227_211606.jpg

20210227_211553.jpg

20210227_211533.jpg

20210227_211523.jpg

9 minut temu, anteks napisał:

A ta blaszka ma na celu....?

No pewnie rozchlapywania brzeczki.

Choć obawiałbym się o czystość w zakamarkach tej trytytki...

Również za blenderem.

20 godzin temu, anteks napisał:

A ta blaszka ma na celu....?

ps chwilka blenderkiem

Tak jak kolega @x1d zauważył, do rozchlapywania. No tak blender to jest znana na forum opcja i nie neguję jej. Po prostu jak ktoś nie ma możliwości używać blendera, wiertarki czy miksera, to może sobie sporządzić takie cudo i tez będzie git ?

Co do czystości, to myślę że kwestia odpowiedniego przygotowania trytki i blaszki, tak samo jak i blendera ? chociaż mam wrażenie, że łatwiej po prostu wygotować dwa małe elementy niż stopkę do blendera. Ale nie wiem, nie używałem nigdy.

@tmk1 tak?

@sultan_kanapy tak, to był mój punkt wyjścia ogólnie ale, że nie miałem pod ręką, jak nad tym myślałem, a brzeczka się gotowała to opracowałem taką technologię xD i w sumie to trzeci raz jak tego używam i poprzednie dwa piwa nie miały problemu ani ze startem fermentacji, ani z dojedzeniem cukrów ? a jedno z nich to był RIS 22 Plato, który po 2 miesiącach leżakowania jest świetny ?