Julianusz Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Cześć! Chciałbym spróbować sił w piwowarstwie, ale niestety mam sporo obaw w tej sprawie. Mam sporo czasu i chciałbym warzyć piwo po 10l (mam kuchenkę elektryczną i nie widzi mi się testować jej limitów na cięższych warkach). Przechodząc do moich pytań: 1.Temat fermentacji warek 10l w fermentorze 33l jest dla mnie niejasny, wyczytałem o tlenkowcu, o dodawaniu więcej drożdży albo sztucznym tworzeniu co2 jako środek zapobiegawczy. Były też sugestie o zakupie wiader 13l z atestem do żywności z Liroy/Obi/Castorama. Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze? 2.Interesują mnie zestawy startowe:https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-start,c274,p4019,pl.htmlhttps://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-pro,c274,p4020,pl.htmlhttps://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-premium,c274,p4021,pl.html Który z nich byłby najlepszy? Czy lepiej będzie zamówić zestaw z innego sklepu? 3.Do dyspozycji mam pokój ze stałą temperaturą 20 stopni, piwnice około 15 stopni oraz mini lodówkę. Czy będę mógł spokojnie warzyć większość stylów? Niestety piwnica jest dość brudna i wilgotna - higrometr wykazuje zazwyczaj około 70%, przy mocnym wietrzeniu czasami 50%, czy będzie to miało jakiś szczególny wpływ na fermentacje? Z góry dziękuje za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 15 stopni to fajna temperatura na Ale, właściwie wszystkie jak chcesz robić warki ~10l to wiadro 15l jest jak najbardziej okWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Wiadra 15 l z atestem do żywności że sklepów budowlanych są bardzo dobre. Trzeba tylko dokupić wiertło, żeby porobić otwory pod rurki i kraniki. Można postawić na wiertło choinkowe. Temperatury fajne, można z tym działać, tylko to nie jest tak, że wstawisz do 15 stopni, to tyle będzie - drożdże podniosą temperaturę, która potem opadnie, a to może zatrzymać fermentację, dlatego jak zacznie spadać, to można przenieść do cieplejszego pomieszczenia. Taka mała lodówka to połowa zestawu do świetnej kontroli temperatury - warto z czasem (albo od razu) dokupić sterownik. Co do warunków w piwnicy bym się nie przejmował, byle nie zassać powietrza do wiadra i je dezynfekować przed otwarciem. Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
330ml Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 4 godziny temu, Julianusz napisał: Były też sugestie o zakupie wiader 13l z atestem do żywności z Liroy/Obi/Castorama Te wiaderka są dobre, ale dużo lepsze są przezroczyste bo widać jak przebiega fermentacja i nie trzeba zaglądać przez zdejmowanie wieka. Do warek 10 - 13 litrowych, a takie wielkości mi teraz pasują kupiłem wiadra w "esensjesmaku" były niedrogie i są ciut większe jak te z Castoramy, i do mojej lodówki mieszczą się dwie sztuki na raz. W 33 litrowych też można fermentować małe warki, wcześniej tak robiłem, ale zajmowały dużo miejsca w lodówce i mieściło się tylko jedno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Witaj, możesz spokojnie kupić wiaderka fermentacyjne o pojemności 12l, np TUTAJ. Nie wiem jaki budżet przeznaczasz na nowe hobby, jeżeli nie chcesz nadwyrężać kuchenki, to masz też TAKIEGO samograja. Mam takiego i polecam. Co do piwnicy, też mam taką z temperaturą 15-16 stopni i bardzo dobrze się sprawdza, fermentowałem w niej już nie jedną warkę z powodzeniem. Lodówkę jak masz, to już połowa sukcesu, dokup tylko sterownik TAKI jak ten i grzałkę, no i masz temperatury bardzo dokładne dla dolniaków. Ja wszystkie warki górnej fermentacji robiłem w piwnicy i nie było żadnych problemów, dolniaki ładuję do lodówki. No i ostrzegam.... to wciąga!!! Ja już mam blisko 200 litrów różnych piw na regałach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Wiadro z castoramy jest spoko, możesz używać tez np takich słoików https://allegro.pl/oferta/duzy-sloj-na-przetwory-z-uchwytem-i-zakretka-12l-9941308522. Zestaw pierwszy w zupełności wystarczy o ile masz garnek - kluczowy w tej zabawie. I tak będziesz dokupował rzeczy rozwijając browar. Był zresztą niedawno wątek o takich zestawach, musisz poszukać. 6 godzin temu, Julianusz napisał: Niestety piwnica jest dość brudna i wilgotna Wilgoć nie przeszkadza, o ile nie ma grzyba (który bardzo przeszkadza), ale brudu bym się trochę obawiał. Nie musi być sterylna, ale jakieś minimum braku kurzu w powietrzu by się przydało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now