Jump to content

Zestawy startowe i garść pytań.

Recommended Posts

Cześć!

Chciałbym spróbować sił w piwowarstwie, ale niestety mam sporo obaw w tej sprawie.

Mam sporo czasu i chciałbym warzyć piwo po 10l (mam kuchenkę elektryczną i nie widzi mi się testować jej limitów na cięższych warkach).

Przechodząc do moich pytań:

1.Temat fermentacji warek 10l w fermentorze 33l jest dla mnie niejasny, wyczytałem o tlenkowcu, o dodawaniu więcej drożdży albo sztucznym tworzeniu co2 jako środek zapobiegawczy.

Były też sugestie o zakupie wiader 13l z atestem do żywności z Liroy/Obi/Castorama.
Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze?
2.Interesują mnie zestawy startowe:
https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-start,c274,p4019,pl.html
https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-pro,c274,p4020,pl.html
https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-premium,c274,p4021,pl.html
Który z nich byłby najlepszy? Czy lepiej będzie zamówić zestaw z innego sklepu?
3.Do dyspozycji mam pokój ze stałą temperaturą 20 stopni, piwnice około 15 stopni oraz mini lodówkę.
Czy będę mógł spokojnie warzyć większość stylów?

Niestety piwnica jest dość brudna i wilgotna - higrometr wykazuje zazwyczaj około 70%, przy mocnym wietrzeniu czasami 50%, czy będzie to miało jakiś szczególny wpływ na fermentacje?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Wiadra 15 l z atestem do żywności że sklepów budowlanych są bardzo dobre. Trzeba tylko dokupić wiertło, żeby porobić otwory pod rurki i kraniki. Można postawić na wiertło choinkowe.

Temperatury fajne, można z tym działać, tylko to nie jest tak,  że wstawisz do 15 stopni, to tyle będzie - drożdże podniosą temperaturę, która potem opadnie, a to może zatrzymać fermentację, dlatego jak zacznie spadać, to można przenieść do cieplejszego pomieszczenia.

Taka mała lodówka to połowa zestawu do świetnej kontroli temperatury - warto z czasem (albo od razu) dokupić sterownik.

Co do warunków w piwnicy bym się nie przejmował, byle nie zassać powietrza do wiadra i je dezynfekować przed otwarciem.

4 godziny temu, Julianusz napisał:

Były też sugestie o zakupie wiader 13l z atestem do żywności z Liroy/Obi/Castorama

Te wiaderka są dobre, ale dużo lepsze są przezroczyste bo widać jak przebiega fermentacja i nie trzeba zaglądać przez zdejmowanie wieka. Do warek 10 - 13 litrowych, a takie wielkości mi teraz pasują :)  kupiłem wiadra w "esensjesmaku" były niedrogie i są ciut większe jak te z Castoramy, i do mojej lodówki mieszczą się dwie sztuki na raz. W 33 litrowych też można fermentować małe warki, wcześniej tak robiłem, ale zajmowały dużo miejsca w lodówce i mieściło się tylko jedno.

Witaj, możesz spokojnie kupić wiaderka fermentacyjne o pojemności 12l, np TUTAJ. Nie wiem jaki budżet przeznaczasz na nowe hobby, jeżeli nie chcesz nadwyrężać kuchenki, to masz też TAKIEGO samograja. Mam takiego i polecam. Co do piwnicy, też mam taką z temperaturą 15-16 stopni i bardzo dobrze się sprawdza, fermentowałem w niej już nie jedną warkę z powodzeniem. Lodówkę jak masz, to już połowa sukcesu, dokup tylko sterownik TAKI jak ten i grzałkę, no i masz temperatury bardzo dokładne dla dolniaków. Ja wszystkie warki górnej fermentacji robiłem w piwnicy i nie było żadnych problemów, dolniaki ładuję do lodówki.

No i ostrzegam.... to wciąga!!! Ja już mam blisko 200 litrów różnych piw na regałach ?

Wiadro z castoramy jest spoko, możesz używać tez np takich słoików https://allegro.pl/oferta/duzy-sloj-na-przetwory-z-uchwytem-i-zakretka-12l-9941308522.

Zestaw pierwszy w zupełności wystarczy o ile masz garnek - kluczowy w tej zabawie. I tak będziesz dokupował rzeczy rozwijając browar. Był zresztą niedawno wątek o takich zestawach, musisz poszukać.

6 godzin temu, Julianusz napisał:

Niestety piwnica jest dość brudna i wilgotna

Wilgoć nie przeszkadza, o ile nie ma grzyba (który bardzo przeszkadza), ale brudu bym się trochę obawiał. Nie musi być sterylna, ale jakieś minimum braku kurzu w powietrzu by się przydało.