zasada Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 W książce New Brewing Lager Beer Gregory J. Noonana znajduje się receptura na lagera wiedeńskiego. Patrzcie poniżej i w załączniku. Cytat Parametry: OG 13 °Plato (SG 1052) | FG 3.5 °Plato (SG 1013) 4.8% ABV | Color 11 °SRM | 26 IBU | Hard water (see table 19), treat 7.75 gallons Zasyp: 4.5 lb. two-row lager malt | ~2 kg pilzneńskiego 3 lb. Munich malt | ~1,4 kg monachijskiego .25 lb. CaraPils malt | ~100 g carapilsa .5 lb. caramel-30 °L malt | ~200 g karmelowego ok. 80 EBC .25 lb. crystal-50 malt | ~100 g karmelowego ok. 130 EBC Zacieranie: Doughing-in: 8 quarts ~ 7,6 l Mashing-in: 4 quarts ~3,8 l Strike temperature: 150°F (65°C) Temperature maintenance: 1.5 quarts ~1,4 l Sparging: 4.25 gallons ~16 l Chmielenie: 1.25 HBU Hallertau/Perle at start of boil | 42GPH ~5g chmielu 8,4%AA (Marynka 2020) albo ~9,5 g chmielu 4,4%AA (Sybilla 2020) 6.0 HBU Hallertau/Perle for 45 minutes | 168GPH ~20g chmielu 8,4%AA (Marynka 2020) albo ~38 g chmielu 4,4%AA (Sybilla 2020) 3.0 HBU Hallertau/Perle for 15 minutes | 84GPH ~10g chmielu 8,4%AA (Marynka 2020) albo ~19 g chmielu 4,4%AA (Sybilla 2020) Drożdże i fermentacja: Aromatic lager yeast, 10-12.106 cells/mL, 50-55°F (10–13°C) Inne: This recipe can be brewed from 100% Vienna malt (8.25 Ib.) for a drier flavor. | Dla bardziej wytrawnego charakteru można użyć tylko słodu wiedeńskiego (3,75 kg) Add 1/2 oz. of Hallertau/Perle at strike for a hoppier aroma. | na wyłączenie palnika można dodać ~15 g szlachetnego chmielu aromatycznego (albo coś takiego) A pytanie jakie mam związane jest z HBU. Jeśli wezmę chmiel o 8,4%AA: 1,25 HBU dzielę przez 8,4%AA i otrzymuję ~0,15 uncji czyli ~4,25 g chmielu. 6,0 HBU dzielę przez 8,4%AA i otrzymuję ~0,70 uncji czyli ~19,8 g chmielu 3,0 HBU dzielę przez 8,4%AA i otrzymuję ~0,36 uncji czyli ~10,2 g chmielu Dobrze liczę, czy zgubiłem się w przeliczeniach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 14 minut temu, zasada napisał: Dobrze liczę, czy zgubiłem się w przeliczeniach? Na mój rozum dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Wygląda w porządku. Wrzucając szybko w program wychodzi 23IBU, pewnie kwestia metody obliczeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 24, 2021 Author Share Posted March 24, 2021 (edited) @x1d @punix dziękuję Nigdy nie przeliczałem HBU/AAC na gramy stad niepewność. Podane chmielenie jak najbardziej wchodzi w widełki i tylko kolor przy wersji 100% wiedeńskiego poniżej wychodzi. edit: w pierwszym poście uzupełniłem jednostki/ przeliczenia Edited March 24, 2021 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now