Lajcik Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Cześć, Będę robił w najbliższych dniach piwo sour, zakupiłem do niego bakterie jak poniżej, niestety data ich ważności to 09.03... trochę za długo zbierałem się do robienia piwa https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/white-labs-wlp672-lactobacillus-brevis Pytanie numer jeden to czy takie bakterie tyle po terminie są do wyrzucenia i lepiej ich nie używać ? Drugie pytanie to czy zakupić nowe bakterie czy są jakieś zamienniki - np probiotyk z apteki ? Dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 https://www.wapteka.pl/sanprobi-ibs-probiotyk-20-kapsulek-1628,p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lajcik Posted March 25, 2021 Author Share Posted March 25, 2021 21 minut temu, Łachim napisał: Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Dzięki wielkie, tak spróbuję. Bakterie od nowości leżą w fiolce nie otwierane w lodówce przy 5 stopniach, może zadziałają Jak nie wyjdzie to probiotyk z apteki, tak jak myślałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Zakres temperatury takiego startera to 30 - 38°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts