zielony07 Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 (edited) Pomysł był taki : kupię 2 x FM30 i zrobię na nich podwójną warkę czyli 2x20L, 12 Blg. Na pewno nie obejdzie się bez startera, ale mam mieszadło, dam radę. Dwie fiolki już jada, więc siadam do kalkulatorów, to w zasadzie moje pierwsze .drożdże płynne. Wychodzi że z 2-ch fiolek czyli 140 mld trzeba rozmnożyć do 720 mld. O rany ! Mam kolbę 2 l, damę 5 l ale chyba nie tędy droga. Może na szybko zrobić warkę na ekstrakcie (mam 1.5 kg suchego) , potem użyć gęstwę ? Ale trochę mi się śpieszy, jak ciepło to fermentować, ile to potrwa ? Ale jak to przeliczyć ? Proszę o radę. Edited March 26, 2021 by zielony07 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Albo starter z dwóch fiołek (i startera) z robisz jedno piwo po drugim, albo najpierw mała warka (12l) z 2 fiolek i później już robisz dwa równolegle. W tym drugim przypadku masz w obudwu piwach drożdże w takiej samej kondycji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 26, 2021 Author Share Posted March 26, 2021 Dzięki @fotohobby . A w jakiej temperaturze byś fermentował ? Nie uśmiecha mi się czekać miesiąc. Jakby tak w 15 stopniach ? Pewnie szybko drożdże się uwiną . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Jak ci się spieszy to idź do sklepu, a lagerowym drożdżom musisz dać czas. FM 30 z fiolki wolno starują i tu nic nie przyspieszysz. Fermentowanie w temperaturze wyższej niż zalecana to proszenie się o dodatkowe smaczki. Spróbuj i podziel się spostrzeżeniami, a nóż coś fajnego ci wyjdzie. Z dużym prawdopodobieństwem nie będzie to czysty lager Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 26, 2021 Author Share Posted March 26, 2021 (edited) Ok, rozumiem, ale ja na razie nie chcę robić lagera tylko wyhodować gęstwę. Piwo znad gęstwy pójdzie do... no wiadomo. Do sklepu ... hm, trzeba by 10 fiolek. Edited March 26, 2021 by zielony07 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 (edited) No dobrze, a poco Ci tyle gęstwy - na maseczkę?? Rozumiem, że chcesz zrobić mocne piwo. Ja bym zrobił tak: 2 fiolki bez startera do 12 jasnej, fermentuje w górnym zakresie. W ciągu 14 dni powinno być posprzątane. Przelewam na cichą - klarowanie. Pozostałą gęstwę używam do mocnego piwa. W tym sezonie warzyliśmy z Anuśką ciemniaka 21 bólgów z hakiem i użyliśmy właśnie tych drożdży. Edited March 26, 2021 by anmar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 26, 2021 Author Share Posted March 26, 2021 Na 40 litrów piwa. Z obliczeń wyszło że trzeba 720 miliardów komórek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Nie wiem ile jest komórek w cirka 600 ml gęstwy. Tyle daliśmy do 25l 21. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 1 godzinę temu, zielony07 napisał: Dzięki @fotohobby . A w jakiej temperaturze byś fermentował ? Nie uśmiecha mi się czekać miesiąc. Jakby tak w 15 stopniach ? Pewnie szybko drożdże się uwiną . Rozpoczynasz w 11-12C , po czterech dniach zaczynasz podnosić do 14-15C a po dwóch tygodniach możesz zlewać zielony07 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 26, 2021 Author Share Posted March 26, 2021 46 minut temu, anmar napisał: Nie wiem ile jest komórek w cirka 600 ml gęstwy. Dziękuję za chęć pomocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.