Pierre Celis Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Zakończyła się II Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych. Jak przystało na rok 2020 – obyła się online. Co słychać w cydrze rzemieślniczym A słychać całkiem ciekawe rzeczy. W pierwszej rozmowie Maciej Nowicki (redaktor Winicjatywy i Fermentu. Pisma o winie) z pełnym przekonaniem twierdził, że rynek produktów jakościowych, rzemieślniczych rośnie. I to rośnie w szybkim tempie. Zarówno jeżeli chodzi o polskie wina, piwa rzemieślnicze, czy wszelkie inne produkty spożywcze. Trend jest wyraźnie zauważalny i dobrze wróży cydrom rzemieślniczym. Kolejne tematy Konferencji dotyczyły tematów niezwykle istotnych z punktu widzenia producentów: marketingu, promocji i sprzedaży. Jurek Gibadło, dyrektor marketingu w Brokreacji, bloger Jerry Brewery zaprezentował, jak należy podejść do budowania marki i jej identyfikacji. Radosław Froń (Prawo Alkoholowe, Paragraf w Kieliszku) podjął temat legalności promocji cydru. Warto znać obowiązujące przepisy prawne, bo produkty alkoholowe podlegają specjalnym obostrzeniom w tej dziedzinie. O sprzedaży, a właściwie zakupie alkoholi mówiła Kamila Dzierżawska, head sommelier w Baron The Family. Czym kieruje się osoba, która zamawia alkohole do restauracji z górnej półki? Można się tego dowiedzieć z rozmowy z Kamilą. Zasadź sad cydrowy Całość Konferencji została zarejestrowana. I można ją odtworzyć w dowolnym momencie, bo filmy są dostępne na YouTube. Warto tam zajrzeć, bo czają się tam prawdziwe perełki. Takie jak rozmowa z Kamilą Jankowską, ekspertką sadownictwa w firmie Jankowski & Syn. Temat zakładania i pielęgnowania sadu cydrowego wzbudził największe zainteresowanie uczestników. Sad cydrowy, czyli taki z którego jabłka będą przeznaczone na produkcję jabłecznika. Kamila szczegółowo wyjaśniała różnice w prowadzeniu drzew, odmianach jabłek i opieki nad nimi. Co ciekawe, taki sad można również prowadzić w reżimie ekologicznym, przy mniejszym zaangażowaniu technologicznym, a większym naturalnych sił przyrody. Przedostatnim punktem Konferencji było spotkanie z cydrownią Tabun. A właściwie cydrownią, restauracją i pensjonatem w jednym. Agata i Michał Ponikowscy, właściciele Tabuna na luzie opowiadali o swoim biznesie. Czy są zadowoleni z koncepcji? Zdecydowanie tak. W ich przypadku połączenie restauracji i cydrowni to był strzał w dziesiątkę. O czym świadczy np. kompletnie wyczyszczony magazyn – sprzedali już wszystkie cydry, które wyprodukowali w zeszłym roku. Cydrowa osobistość: Bill Bradshaw Wisienką na torcie Konferencji był wywiad z Billem Bradshawem. Brytyjski autor „World’s best cider” to nie tylko znana postać w świecie cydrów rzemieślniczych, ale i prawdziwy znawca tematu. Człowiek, który objechał świat dookoła w poszukiwaniu najlepszych cydrów opowiedział Maciejowi Świetlikowi (Winicjatywa) o tym, czym według niego jest doskonały cydr. Nie zabrakło w nim odniesień do Polski. Warto dodać, że wywiad był możliwy dzięki Tomaszowi Porowskiemu (Cydr Ignaców) i Ricie Krawczyk (Cider From Poland). Więcej informacji o II Konferencji Producentów Cydrów Rzmieślniczych: na fanpagu strony Konferencji. Wszystkie filmy zostały zarejestrowane i dostępne są na platformie YouTube. The post Załóż sad cydrowy i otwórz cydrownię restauracyjną appeared first on Kraftmagia. Przeczytaj cały wpis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now