Jump to content

[Kraftmagia]Załóż sad cydrowy i otwórz cydrownię restauracyjną


Pierre Celis

Recommended Posts

Zakończyła się II Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych. Jak przystało na rok 2020 – obyła się online.

Co słychać w cydrze rzemieślniczym

A słychać całkiem ciekawe rzeczy. W pierwszej rozmowie Maciej Nowicki (redaktor Winicjatywy i Fermentu. Pisma o winie) z pełnym przekonaniem twierdził, że rynek produktów jakościowych, rzemieślniczych rośnie. I to rośnie w szybkim tempie. Zarówno jeżeli chodzi o polskie wina, piwa rzemieślnicze, czy wszelkie inne produkty spożywcze. Trend jest wyraźnie zauważalny i dobrze wróży cydrom rzemieślniczym.

Kolejne tematy Konferencji dotyczyły tematów niezwykle istotnych z punktu widzenia producentów: marketingu, promocji i sprzedaży. Jurek Gibadło, dyrektor marketingu w Brokreacji, bloger Jerry Brewery zaprezentował, jak należy podejść do budowania marki i jej identyfikacji. Radosław Froń (Prawo Alkoholowe, Paragraf w Kieliszku) podjął temat legalności promocji cydru. Warto znać obowiązujące przepisy prawne, bo produkty alkoholowe podlegają specjalnym obostrzeniom w tej dziedzinie.

O sprzedaży, a właściwie zakupie alkoholi mówiła Kamila Dzierżawska, head sommelier w Baron The Family. Czym kieruje się osoba, która zamawia alkohole do restauracji z górnej półki? Można się tego dowiedzieć z rozmowy z Kamilą.

Zasadź sad cydrowy

Całość Konferencji została zarejestrowana. I można ją odtworzyć w dowolnym momencie, bo filmy są dostępne na YouTube. Warto tam zajrzeć, bo czają się tam prawdziwe perełki.

Takie jak rozmowa z Kamilą Jankowską, ekspertką sadownictwa w firmie Jankowski & Syn. Temat zakładania i pielęgnowania sadu cydrowego wzbudził największe zainteresowanie uczestników. Sad cydrowy, czyli taki z którego jabłka będą przeznaczone na produkcję jabłecznika. Kamila szczegółowo wyjaśniała różnice w prowadzeniu drzew, odmianach jabłek i opieki nad nimi. Co ciekawe, taki sad można również prowadzić w reżimie ekologicznym, przy mniejszym zaangażowaniu technologicznym, a większym naturalnych sił przyrody.

Przedostatnim punktem Konferencji było spotkanie z cydrownią Tabun. A właściwie cydrownią, restauracją i pensjonatem w jednym. Agata i Michał Ponikowscy, właściciele Tabuna na luzie opowiadali o swoim biznesie. Czy są zadowoleni z koncepcji? Zdecydowanie tak. W ich przypadku połączenie restauracji i cydrowni to był strzał w dziesiątkę. O czym świadczy np. kompletnie wyczyszczony magazyn – sprzedali już wszystkie cydry, które wyprodukowali w zeszłym roku.

Cydrowa osobistość: Bill Bradshaw

Wisienką na torcie Konferencji był wywiad z Billem Bradshawem. Brytyjski autor „World’s best cider” to nie tylko znana postać w świecie cydrów rzemieślniczych, ale i prawdziwy znawca tematu. Człowiek, który objechał świat dookoła w poszukiwaniu najlepszych cydrów opowiedział Maciejowi Świetlikowi (Winicjatywa) o tym, czym według niego jest doskonały cydr. Nie zabrakło w nim odniesień do Polski. Warto dodać, że wywiad był możliwy dzięki Tomaszowi Porowskiemu (Cydr Ignaców) i Ricie Krawczyk (Cider From Poland).

Więcej informacji o II Konferencji Producentów Cydrów Rzmieślniczych: na fanpagu strony Konferencji.

Wszystkie filmy zostały zarejestrowane i dostępne są na platformie YouTube.

The post Załóż sad cydrowy i otwórz cydrownię restauracyjną appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.