Jump to content

Jakie skladniki kupic do produkcji pierwszej warki ?

Recommended Posts

Jako ze powoli zmiezam do pierwszego wlasnorecznie wykonanego piwa w moim zyciu przyszedl czas na pierwszy krok zakup skladnikow i potrzebnych zeczy do jego produkcji .Narazie nabylem piec wiader 30 litrowych takich (chyba wystarcza ?)

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250685244214&_trkparms=tab%3DWatching

Ze wszystkich niemieckich sklepow internetowych jakie zanalazlem ten wydaje sie byc najbardziej odpowiedni maja prawie wszystko i w dobrych cenach.

http://www.hobbybrauerversand.de/content/Bier-selbst-brauen-leicht-gemacht.html

No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale niewszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html

niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem a i slyszalem ze niejest zbyt proste do wykonania i czasochlonne (oj to juz 5 dni jak nteresuje sie piwowarstwem:) jak ten czas przy czytaniu leci:rolleyes:)

No wiec postanowilem zawrocic troche wam glowy bo ja mam zawroty od nieprzespanych ostatnich nocy i sadze ze tak wspaniale forum jak i wspaniali piwowarzy doradza cos w tym temacie osobie spragnionej piwa i wiedzy:cool:.

Jesli niemoge kupic calego zestawu(dodam ze zadne puszki mnie nieinteresuja tylko zacier))to postanowilem troche zaimprowizowac i kupowac slod w kg.chmiel , drozdze i z calosci cos ustrugac(co wy nato)? i tu znalazlem troche w internecie roznych przepisow a czesc dostosowalem do tego co mozna nabyc w tutejszym sklepie poniewaz tutaj niema Marynki ale jest poruwnawczyTettnager no wiec to jakos posplatalem jedynie czasy i ilosc chmielu i chmielenia moga byc poplatane:/

Wiec mam dwa przepisy.

1.

4 kg slod Pilznienski

0,5 kg slod Monachijski

30 g Northern Brewer granulat

20 g Tettnager granulat

Saflager S 23

15 l wody 44 st C wsyp podniesienie do 62 stC 30 min

72 stC 40 min

78 stC filtracjia

Gotowanie(chmielenie) 80 min.

50 min Nortthern Brewer

15 min Tettnager

2:

4 kg Pale Ale

0,5 Monachijski

20g Magnum

20g Tettnager

Safale S- 04

15 l wody 65 stC wsyp

65 st 30 min

72 st 40 min

Gotowanie 60 min

Magnum 30 min

Tettnager 15 min.

Prosil bym was o pomoc w wybraniu odpowiedniego i oczywiscie w miare prostego przepisu(chodzi o normalne piwo nie o jakis gatunek ma byc poprostu dobre) i ewentualnie prosze skorygowac powyzsze :beer:RECEPTURY

Mysle a nawet jestem pewien ze napewno dam rady tyle ze trzeba zaczac .

Moja niepewnosc na dzien dzisiejszy po przeczytaniu chyba juz wszystkiego dotyczy czasu i temperatur zacieru i chmielenia danego piwa ale chyba tu niechodzi o powtazalnosc wyrobu ?reszta chyba wjechala w szare komory.

Wzystkim dziekuje za poswiecony czas.

Pozdrawiam marcus

Witaj ja zacząłem tak:

http://www.piwo.org/forum/t3510-Witam-serdecznie-.html

4 dni temu zabutelkowałem. Jak próbowałem przed butelkowaniem było całkiem smaczne. Wyszło jasne z małą ilością alkoholu.

2 warkę zrobiłem tak:

3,5 kg pilzeńkskiego

1,5 monachijskiego

zacieranie jak zwykle

63°C 30 minut

72°C 30 minut

chmieliłem 15g Marynki + 5g Lubelskiego 60 minut

12°Blg 22,5 litra do baniaka

a trzecia

1,5 kg pilzeńskiego

3,5 kg monachijskiego

tak samo zacierane

chmielenie:

20g Marynki 60 minut

10g Lubelskiego 10 minut

23,5 litra 14°Blg (Wydajność lepsza od drugiej warki bo wysładzałem 3 razy )

Wszystko fermentowałem Saflagerem S-23. Nie próbowałem jeszcze górnej fermentacji. Wszystkie próbki z pomiarów mi bardzo smakowały :) zwłaszcza ostatnia warka.

Edited by hoirack

Dzieki za podpowiedz jednak jak pisze do dyspozycji niemam ani Lubelskiego ani marynki a dotego wiadro niewchodzi do lodowki wiec pozostaje tylko leciec na gornej fermentacji i chyba trzeba by zmienic drozdze z Saflager s 23 na jakies gorne choc mysle ze i te na gorne sie nadadza ....?albo?

Pozdrawiam.

Dzieki za podpowiedz jednak jak pisze do dyspozycji niemam ani Lubelskiego ani marynki a dotego wiadro niewchodzi do lodowki wiec pozostaje tylko leciec na gornej fermentacji i chyba trzeba by zmienic drozdze z Saflager s 23 na jakies gorne choc mysle ze i te na gorne sie nadadza ....?albo?

Pozdrawiam.

Widze że w tym sklepie mają całą gamę drożdży, z suchych bierz Safale US-05 albo Safbrew S-33, nie używaj dolniaków przy górnej fermentacji.

Ja mam w piwnicy dwa "termosy" ze styropianu. Do każdego wchodzą po dwa fermentory i kilka butelek plastikowych 1,5 litrowych z lodem. Utrzymanie w nich 10°C nie jest problemem. Dodam, że styropian 5 cm. Pomysł znaleziony na forum. A co do chmieli to wydaje mi się, że na początek można je wymieniać, z tym że za marynkę jakiś goryczkowy a za lubelski aromatyczny i wsio powinno grać.

Jako ze powoli zmiezam do pierwszego wlasnorecznie wykonanego piwa w moim zyciu przyszedl czas na pierwszy krok zakup skladnikow i potrzebnych zeczy do jego produkcji .Narazie nabylem piec wiader 30 litrowych takich (chyba wystarcza ?)

Po co ci 5 wiader? Aczkolwiek cena jest dobra.

No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale niewszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html

niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem a i slyszalem ze niejest zbyt proste do wykonania i czasochlonne (oj to juz 5 dni jak nteresuje sie piwowarstwem:) jak ten czas przy czytaniu leci:rolleyes:)

No ten zestaw jest właśnie na drożdżach SAFLAGER-S23, czyli dolnej fermentacji. Albo znajdź zestaw na drożdżach górnej fermentacji, albo poproś w sklepie o wymianę np na drożdże US-05, są tańsze, więc raczej nie będą robić problemu.

Saflager-S -23 i tu cytuje ;

Diese Hefesorte wird sehr oft in westeuropäischen Brauereien verwendet. Sie produziert den besten Lagergeschmack, wenn sie bei niedrigen Temperaturen (10°C - 14°C) vergärt. Aber auch bei Raumtemperatur lassen sich mit ihr gute Biere herstellen.

Wiec z opisu wynika ze rowniez w temperaturze pokojowej mozna ich spokojnie uzywac:)

Mysle ze jesli polecaja do pilsa na fermentacjie gorna jedna saszetke a na dolna dwie to mozna zaryzykowac i prawdopodobnie zamowie zestaw do Pilsa na gorna a reszta poleci po schemacie

63-30 i 73-30 min

w zestawie jest 44 g Northen chyba ogranicze do 30g na 60 min i Tettnager 32 g na 10 min

mam nadzieje ze cos wypije:beer:

Pozdrawiam

Wiec z opisu wynika ze rowniez w temperaturze pokojowej mozna ich spokojnie uzywac:)

Temperatura pokojowa jesienią u Ciebie to 14°C ? Współczuje.

Tak pozatym to mamy jeszcze sierpień, we wrześniu też się zdarzają upały. Jak chcesz zrobić piwo już teraz w temperaturze pokojowej to wybierz inne drożdże.

Edited by olo333

Temperatura pokojowa jesienią u Ciebie to 14°C ? Współczuje.

Tak pozatym to mamy jeszcze sierpień' date=' we wrześniu też się zdarzają upały. Jak chcesz zrobić piwo już teraz w temperaturze pokojowej to wybierz inne drożdże.[/quote']

Widze ze niezrozumiales .

http://www.hobbybrauerversand.de/products/Hefe/Trockenhefen/untergaerige-Trockenhefe/SAFLAGER-S-23-untergaerige-Trockenhefe-115-g.html

Chodzi oto ze w zestawie do gornej fermentacji w tym zestawie do Pilsa oferowane sa drozdze s 23 a z opisu tych drozdzy wlasnie w tym sklepie wynika ze sa to bardziej uniwersalne a nietylko do fermentacji dolnych.

Die mit der Raum-Solltemperatur verbundenen Werte liegen im deutschsprachigen Raum je nach Norm bei 20°C[1][4] (19?21 °C)[5] für Wohngebäude

To jest tem. pokojowa.

Pozdrawiam.

Nie kłamią - można ich używać. Ale efekt będzie gorszy, niż użycie drożdży pracujących optymalnie w wyższych temperaturach.

Spójrz na charakterystyki szczepów na forum - tam są informacje od producenta drożdży:

Temperatura fermentacji: Zalecana temperatura fermentacji 9C-15C, idealnie 12C

(http://www.piwo.org/forum/t1167-Fermentis-Saflager-S-23.html)

Oczywiście, odfermentują ci i w wyższej, tyle że dostaniesz niepożądane efekty.

Edited by zgoda

S-04 sa do piw angielskich, jezeli chcesz coś trochę zbliżonego do pilsenera, kup US-05.

Zacieranie: zacznij od jednotemperaturowego, 1h w 68°C daje zadawalające efekty dla 80% piw. Po tym możesz podgrzać do 77°C (mash-out), ale nie musisz.

S-04 sa do piw angielskich, jezeli chcesz coś trochę zbliżonego do pilsenera, kup US-05.

Zacieranie: zacznij od jednotemperaturowego, 1h w 68°C daje zadawalające efekty dla 80% piw. Po tym możesz podgrzać do 77°C (mash-out), ale nie musisz.

Do takiego zacierania możesz nawet użyć jednego z pięciu Twoich wiaderek, najlepiej z kranikiem

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny

Edited by olo333

Dzieki coder tak zrobie kupie us05 i olo333 rowniez dzieki ale posiadam juz garnek elektryczny 29 l ktory to sluzy mi do parzenia wedlin (chyba sie nadaje?) niestety bez kranika :/wlasnie wczoraj go ocieplilem :D

Pozdrawiam.