Texas Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 Witam, planuję uwarzyć kilka warek: hazy ipa, apa, stout. Do tej pory używałem drożdzy suchych us-05 i nie wiem, czy jest sens kupować mieszadła itd. jeżeli póki co takie style będę warzył. A jeśli jednak zdecyduję się na płynne, to byłyby uniwersalne do tych stylów, co wymieniłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 Z płynnymi właśnie o to chodzi, że masz cały przekrój do wyboru. Raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś z płynnych powrócił na stałe do sucharów. Warto zainwestować, zwłaszcza jeśli zrobisz serię na jednym szczepie lub jesteś w stanie, korzystając z nieocenionych poradników na forum, zachować depozyty z drożdżami. Wtedy to nawet może z czasem wyjść i taniej niż suchary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 A na początek nie potrzebujesz kolby i mieszadła - wystarczy większy słoik i też można zrobić starter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 27 minut temu, Łachim napisał: Z płynnymi właśnie o to chodzi, że masz cały przekrój do wyboru. Raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś z płynnych powrócił na stałe do sucharów. Warto zainwestować, zwłaszcza jeśli zrobisz serię na jednym szczepie lub jesteś w stanie, korzystając z nieocenionych poradników na forum, zachować depozyty z drożdżami. Wtedy to nawet może z czasem wyjść i taniej niż suchary. Ja wróciłem, z płynnych to używam tylko Grodziskie raz-dwa razy w roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanJaqb Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 No i koszt inwestycji można obniżyć robiąc samemu mieszadło, nie jest to specjalnie trudne. Jest sporo poradników jak to zrobić. Kolba trochę kosztuje fakt, ale użyć na początek możesz słoika a pozostanie kupić tylko pylon.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted April 9, 2021 Share Posted April 9, 2021 (edited) Też w tej chwili też głównie używam suchych po zachwycie płynnymi. I wybór i jakość poszły w górę, a jeśli nie ma się możliwości planowania warzenia tylko robi jak się ma czas to jest to znaczne ułatwienie. I nie demonizowałbym jednych, ani nie gloryfikował drugich i na jednych i drugich można zrobić doskonałe piwo jak i je spierniczyć. Są oczywiście style w których cieżko znaleźć bardzo dobre odpowiedniki w suchych, ale do najpopularniejszych styli nie ma problemu. Edited April 9, 2021 by rafple Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted April 9, 2021 Share Posted April 9, 2021 14 hours ago, Texas said: Witam, planuję uwarzyć kilka warek: hazy ipa, apa, stout. Do tej pory używałem drożdzy suchych us-05 i nie wiem, czy jest sens kupować mieszadła itd. jeżeli póki co takie style będę warzył. A jeśli jednak zdecyduję się na płynne, to byłyby uniwersalne do tych stylów, co wymieniłem? Przy stylach które wymieniłeś dobra gęstwa z sucharów śmiało da radę na równi z płynnymi. Rozruszać np. dannstary na jakiejś niezobowiązującej warce nie jest problemem. Płynne biją suchary w stylach klasztornych i klasycznych stylach pszenicznych. Przy dolniakach płynne szybciej mi startowały co wnosi spory spokój;) Wiadomo, to moje odczucia i testy na podwójnych warkach. Co piwowar to obyczaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 9, 2021 Share Posted April 9, 2021 Już o tym była kłótnia niedawno - na konkurs, do piw belgijskich i pszenicznego drożdże płynne, do pozostałych stylów dla piw do użytku domowego nie ma znaczenia forma drożdży. Uważam że każdy tu powinien spróbować suchych i płynnych - to taki chrzest piwowara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Texas Posted April 10, 2021 Author Share Posted April 10, 2021 W dniu 9.04.2021 o 13:27, Piotr Ba napisał: Uważam że każdy tu powinien spróbować suchych i płynnych - to taki chrzest piwowara. Chyba właśnie to jest to. Chciałbym spróbować czegoś innego niż tylko tych us05 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Ja się bardziej sugeruję szczepem i jego właściwościami niż stanem skupienia. Kwestia wyboru - tak, ale ostatnio suchary mocno nadrabiają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.