Skocz do zawartości

Weizen na słodzie orkiszowym?


Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Chciałem zapytać, czy to jest możliwe? Tzn. spodziewam się, że dałoby się too zrobić.
Natchnęło mnie przy czytaniu o historii polskiego piwa. Czy może ktoś próbował uwarzyć piwo ze słodem orkiszowym? Czy dało to inne efekty niż pszenica?

Serdecznie dzięki za każdą pomoc!

Edytowane przez Bartol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś warzyłem takie piwo 50% słodu pilzneńskiego i 50% słodu orkiszowego.  Gdzieś znalazłem że takie piwo Dinkel się nazywa. Gdyby ktoś przede mną postawił weizena 50% pilznenskiego i 50% pszenicy i drugiego 50% pilzneńskiego i 50% orkiszu to różnicy bym nie potrafił wyczuć ?.

Tutaj masz link do tego piwa.

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, kiwitom napisał:

Tak jak piszą koledzy, orkisz to pszenica, więc spokojnie jest to zamienialne. Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym, ale płatki zamiennie używałem i różnicy nie było żadnej. Eksperymentuj, to robi frajdę ?

 Słód orkiszowy można bez problemu kupić, choć o ile dobrze pamiętam, do najtańszych nie należy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, anteks napisał:

orkisz to pszenica

A dokładnie rodzaj pszenicy, którego główną różnicą z pszenicami powszechnie uprawianymi jest brak (mniejsze) modyfikacji genetycznych - był zapomniany od średniowiecza. Trudniejszy w uprawie (budowa kłosa) choć odporniejszy (nie wymaga nawozów sztucznych i środków ochrony) stąd popularny w uprawach ekologicznych.

Także różnica pewnie bardziej mentalna niż rzeczywista.

14 minut temu, kiwitom napisał:

Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym

W ofercie na pewno Weyermanna i Bestmaltz.

Jako niesłodowany stosowałem płatki głównie ze względu na większą dostępność w sklepie spożywczym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, x1d napisał:

Tego nie wiem, ale  warzyli z orkiszu już w Sumerze, więc na pewno jest historycznym składnikiem :)

No a mi się przypomniały etykiety niemieckich piw Dinkel cośtam.

 

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Dinkelbier

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Bartol napisał:

Czy dało to inne efekty niż pszenica?

Orkisz to starodawna pszenica. Ma w sobie wiecej białek co powinno przekadac sie na wielkość piany . W efektach smakowych róznic nie zauważyłem . Jest droższy od słodu pszenicznego ( z przywiązania zawsze dodaje go do grodzisza :) ) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.