george1255 Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Butelkowanie. "Najmilsza" rzecz w całym procesie tworzenia piwa. Szykowanie butelek, rozlew, kapslowanie... Zastanawiam się nad kegowaniem. Ale nie mam o tym pojęcia. Chciałbym abyście potowerdzili moje wyobrażenia albo wybili mnie z błędnego myślenia. Robię piwko, jest przefermentowane, gotowe do butelkowania. Wlewam do kega 10-20l, napełniam Co2, mieszam aby gaz wszedł w piwo i gotowe. Kiedy chce podpinam wyszynk i sobie popijam. I tak kilka rodzajów piw. Czy dobrze myślę?Czy istnieją takie kegi 10-20l wielokrotnego użytku? Nakierujcie mnie w tym temacie. Pozdro Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 W skrócie tak to wygląda. Jest sporo w dziale sprzęt o kegowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronelius Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Masz kegi pepsi 9L,11L i 18,9 L - nierdzewka Masz kegpety 11L, 20 L i 30L - plastyk/pet Są inne kegi 5L czy 6 L - nierdzewka Poszukaj jest dużo info na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
george1255 Posted April 15, 2021 Author Share Posted April 15, 2021 Czy kegpety są wielokrotnego użytku? Wychodzą najtaniej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 2 godziny temu, george1255 napisał: Czy kegpety są wielokrotnego użytku? Wychodzą najtaniej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Teoretycznie nie, praktycznie można je wykorzystać ponownie. Ja używam myjąc i napełniając przez głowicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekvideo Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 Ja używam takich : https://www.olx.pl/d/oferta/pet-keg-20-litrow-lampa-CID628-IDIHYQ5.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3 mają odkręcany fitting i jest łatwo umyć i napełniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 W dniu 16.04.2021 o 16:51, darekvideo napisał: mają odkręcany fitting Do jakie głowicy ten fitting? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekvideo Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Do głowicy płaskiej, A. Ale ja kupowałem we Wrocławiu, w grudniu. Te wyglądają tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
george1255 Posted April 18, 2021 Author Share Posted April 18, 2021 Teoretycznie nie, praktycznie można je wykorzystać ponownie. Ja używam myjąc i napełniając przez głowicę. Zdradzisz jak myjesz je i płuczesz przez głowice? Masz jakiś filmik?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 2 godziny temu, george1255 napisał: Zdradzisz jak myjesz je i płuczesz przez głowice? Masz jakiś filmik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts