Jump to content

Piwo żytnie konsystencji syropu


Recommended Posts

Witam serdecznie!

Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Esent napisał:

Witam serdecznie!

Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? 

Może za dużo słodu żytniego, w internecie znalazłem że może stanowić do 50% zasypu, bo "W istotny sposób wpływa na gęstość piwa - zawiera betaglukany, które zwiększają lepkość cieczy"

Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie ...
https://wiki.piwo.org/Roggenbier_(Pierwsze_żytnie),_Andrzej_Grzeliński_(admiro)
Rzeczywiście piwo wydaje mi się nie w konsystencji syropu, lecz krochmalu. Dziwna i wręcz zadziwiająca kwestia. Obecnie nie oceniam i nic nie mówię.... Zobaczę w efekcie końcowym i się wtedy wypowiem.
Poprawka, źle podałem link
https://wiki.piwo.org/Roggenbier,_Krzysztof_Kula_(kuli)

Edited by grzesiuu
Link to comment
Share on other sites

Dzięki Panowie za odpowiedź :) uspokoiliście mnie, już myślałem że coś zwaliłem na etapie tworzenia.

@ChmielowyAli ogólnie filtracja to była tragedia, myślałem że łuska ryżowa coś pomoże, ale na niewiele się zdała. Trwało to ponad 12 godzin z kombinowaniem na różne sposoby żeby przyśpieszyć. Chciałem już zostawić na całą noc ale udało się w jednym dniu wyrobić. Udział procentowy żyta był taki duży ponieważ dostałem w prezencie całe 5 kg i chciałem je zużyć w całości. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej mordęgi z filtracją. 

Link to comment
Share on other sites

To teraz będziesz jeszcze miał jedną mordęgę - wypić to piwo mój Roggen leżakuje już dwa miesiące w butelkach i nadal mam problem wypić cała butelkę. Jakbym pił olej.

Link to comment
Share on other sites

To już kwestia gustu, zawsze można znaleźć odpowiednich znajomych :D

Piwo z dużym udziałem żyta zawsze będzie miało gęstą konsystencję.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.