Esent Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Witam serdecznie! Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 5 minut temu, Esent napisał: Witam serdecznie! Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? Może za dużo słodu żytniego, w internecie znalazłem że może stanowić do 50% zasypu, bo "W istotny sposób wpływa na gęstość piwa - zawiera betaglukany, które zwiększają lepkość cieczy" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChmielowyAli Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Wszystko dobrze Jeśli wstukasz w google "roggenbier olej silnikowy" to zobaczysz że to naturalna cecha tego stylu. Zwłaszcza że dałeś tu żytniego bardzo uczciwie, nie zwykłe 50 procent. Nie miałeś problemów z filtracją? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Przy 63% żyta to nic niezwykłego. Nie chcesz oleistych piw to nie stosuj żyta, zwłaszcza w takiej ilości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 (edited) Jestem w trakcie ...https://wiki.piwo.org/Roggenbier_(Pierwsze_żytnie),_Andrzej_Grzeliński_(admiro) Rzeczywiście piwo wydaje mi się nie w konsystencji syropu, lecz krochmalu. Dziwna i wręcz zadziwiająca kwestia. Obecnie nie oceniam i nic nie mówię.... Zobaczę w efekcie końcowym i się wtedy wypowiem. Poprawka, źle podałem linkhttps://wiki.piwo.org/Roggenbier,_Krzysztof_Kula_(kuli) Edited April 15, 2021 by grzesiuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Nic dziwnego i nic zadziwiającego, Jak wcześniej pisali @ChmielowyAli i @Oskaliber - żyto zawiera sporą ilość betaglukanów powodujących oleistą konsystencję brzeczki czy też piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esent Posted April 17, 2021 Author Share Posted April 17, 2021 Dzięki Panowie za odpowiedź uspokoiliście mnie, już myślałem że coś zwaliłem na etapie tworzenia. @ChmielowyAli ogólnie filtracja to była tragedia, myślałem że łuska ryżowa coś pomoże, ale na niewiele się zdała. Trwało to ponad 12 godzin z kombinowaniem na różne sposoby żeby przyśpieszyć. Chciałem już zostawić na całą noc ale udało się w jednym dniu wyrobić. Udział procentowy żyta był taki duży ponieważ dostałem w prezencie całe 5 kg i chciałem je zużyć w całości. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej mordęgi z filtracją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 To teraz będziesz jeszcze miał jedną mordęgę - wypić to piwo mój Roggen leżakuje już dwa miesiące w butelkach i nadal mam problem wypić cała butelkę. Jakbym pił olej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 (edited) To już kwestia gustu, zawsze można znaleźć odpowiednich znajomych Piwo z dużym udziałem żyta zawsze będzie miało gęstą konsystencję. Edited April 17, 2021 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Skwira Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Ja robiłem już piwa z żytem. Teraz zacierał bym wieczorem i wysładzanie zrobił przez noc niech samo cieknie. Co by nie robił to i tak jest masakra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Ja do 30% zasypu nie miałem znaczących problemów, pod dwoma warunkami: przerwa betaglukanowa i pilnowanie temperatury wysładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now