Jump to content

Wrzuciłem za dużo chmielu do gotowania


Recommended Posts

Cześć, przez nie uwagę zamiast wrzucić 20g chmielu wrzuciłem 30g. I teraz pytanie, czy gotować to 30 min aby osiągnąć poziom IBU oczekiwany z 20g czy lepiej gotować tą godzinę i pogodzić się, że piwo będzie bardziej goryczkowe? 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Fearedse napisał:

Cześć, przez nie uwagę zamiast wrzucić 20g chmielu wrzuciłem 30g. I teraz pytanie, czy gotować to 30 min aby osiągnąć poziom IBU oczekiwany z 20g czy lepiej gotować tą godzinę i pogodzić się, że piwo będzie bardziej goryczkowe? 

Pytanie jakiego chmielu, pytanie na ile czasu, pytanie kiedy, pytanie w jakim piwie.

 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Fearedse napisał:

Zmniejszyłem czas gotowania o 10 min więc gotowałem 50 min. Chmiel był lubelski do piwa pszenicznego. 

50 czy 60 min przy Lubelskim dużej różnicy w IBU nie robi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.