Jump to content

Komes imperial ipa - receptura?


Wert969

Recommended Posts

Witam, 

Od razu na wstępie jestem bardzo mocno początkujący więc mam spore braki wiedzy. Chciałem odtworzyć komes imperial ipa. Ma ktoś może jakiś sprawdzony przepis? Niestety nie znam się za bardzo na gatunkach i uwarzyłem imperial IPA z receptury ale nie ma on nic wspólnego z Komes. Bardziej smakuje jak mocna wersja Ataku Chmielu Pinty. 

Podobno komes to bardziej Vermont IPA w smaku i barwie, dlatego byłbym wdzięczny jak komuś udało się uzyskać taki smak. 

 

Składniki na etykiecie Komes:

słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, płatki owsiane, cukier, chmiel (Azacca®, Oktawia, Cascade), drożdże (Safale S-33)

 

Link to comment
Share on other sites

Ja też mam zamiar za niedługo zrobić coś podobnego do Komesa.

Tylko teraz pytanie do czego chcemy równać? Bo od początku przez długi czas warki Komesa były bardzo równe i piwo było fajnym chmielowym słodziakiem.

Jednak ostatnio kilka razy trafiłem na warkę (warki?) dość oszczędne w słodycz. Wydaje mi się że przyczyn może być kilka np inna charakterystyka chmielu z nowego zbioru, odjęcie w recepturze części chmielu na późne gotowanie, lub też obniżenie temperatury fermentacji.

Jeśli chcesz zrobić coś bardzo podobnego, to przede wszystkim zastosuj te same drożdże i bardzo zblizony zestaw pozostałych surowców, proporcje dobierz na czuja, zatrzyj w 68-69 stopniach i fermentuj w 16-17.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, łysy ĄĘ napisał:

Ja też mam zamiar za niedługo zrobić coś podobnego do Komesa.

Tylko teraz pytanie do czego chcemy równać? Bo od początku przez długi czas warki Komesa były bardzo równe i piwo było fajnym chmielowym słodziakiem.

Jednak ostatnio kilka razy trafiłem na warkę (warki?) dość oszczędne w słodycz. Wydaje mi się że przyczyn może być kilka np inna charakterystyka chmielu z nowego zbioru, odjęcie w recepturze części chmielu na późne gotowanie, lub też obniżenie temperatury fermentacji.

Jeśli chcesz zrobić coś bardzo podobnego, to przede wszystkim zastosuj te same drożdże i bardzo zblizony zestaw pozostałych surowców, proporcje dobierz na czuja, zatrzyj w 68-69 stopniach i fermentuj w 16-17.

Zgadzam się - bardzo lubię i ostatnio można był trafić na trochę inny poziom słodkości w tym piwku - chętnie sam bym coś podobnego uwarzył.

Edited by PanJaqb
Link to comment
Share on other sites

Co do proporcji słodów myślicie, że 4kg pilzneński i 1,5kg pszeniczny będzie ok? Celuje w warkę około 20l. Celuje w około 17-18BLG, pewnie będzie za mało ale ekstraktu słodowego trochę dorzucę. Płatków owsianych tak 0,4kg.

Jeszcze jedno pytanie co do cukru, czy go dodawać i ile. Nie jestem pewien ale chyba jest on dodawany żeby zwiększyć wytrawność? 

Link to comment
Share on other sites

Płatków spokojnie możesz drugie tyle dać. Ja bym się z ekstraktem nie babrał jako korektą Blg. Z 6 kg zasypu powinieneś mieć spokojnie 18l brzeczki 18Blg. Jak wyjdzie za mocno, to ewentualnie wodą skorygujesz.

edit. a jak za słabo to dołożysz trochę cukru. o wytrawność się nie bój. s-33 płytko schodzą. słodziak jest pewny.

Edited by łysy ĄĘ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Więcej danych o piwie
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Imperialna odmiana lndia Pale Ale powstała z myślą o jeszcze większej dawce piwnych doznań i szybko zdobyła uznanie miłośników chmielu. Również Komes Imperial IPA jest obficie chmielony kompozycją amerykańskich odmian aromatycznych i polskiego, nowofalowego chmielu Oktawia. Piwo ma jasno-złotą barwę i jest mgliste - m.in. dzięki chmieleniu na zimno i dodatkowi płatków owsianych.
W aromacie można wyczuć nutę mango, białych owoców i cytrusów. W smaku dobrze wyczuwalną goryczkę kontruje wyważony, słodowy profil piwa. Płatki owsiane dają wrażenie gładkości, a alkohol przyjemnie rozgrzewa.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, płatki owsiane, cukier, chmiel (Azacca®, Oktawia, Cascade), drożdże (Safale S-33)
Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

Link to comment
Share on other sites

Tak te informacje znam z butelki :P
chodziło mi o jeszcze więcej szczegółów z eksperymentów, jestem początkujący a może ktoś już proporcje oraz ilości zbadał :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 17.05.2021 o 20:45, PanJaqb napisał:

Tak te informacje znam z butelki :P
chodziło mi o jeszcze więcej szczegółów z eksperymentów, jestem początkujący a może ktoś już proporcje oraz ilości zbadał :)

Mój Komes już po degustacji.

pale ale 2,4 kg
pilzneński 1,2 kg
pszeniczny 0,6 kg
płatki 0,8kg  0,4 owsiane, 0,2pszenne, 0,2 jęczm.
Summit 15,8 10 g 20’
Eureka 18 10 g 20’
sorachi ace 12,5 25g whirlpool
Ekuanot 13,6 25g whirlpool
sorachi ace 12,5 40g cicha
Cascade 7,1 40g cicha

zacieranie na lenia start w 70 stopniach

uzyskałem 15 litrów brzeczki nastawnej 18Blg, wyliczone IBU 39

dwa tygodnie burzliwej w temp ok 18-20 stopni, potem cicha i cold crash. Odfermentowało do 5Blg.

 

Efekt nie jest idealnie taki sam jak w oryginale. Chociażby chmiele musiałem użyć takie jakie miałem na stanie. Jednak jestem zadowolony, bo udało się uzyskać większość cech Komesa. Jest słodkawa pełnia, jest umiarkowana, zbalansowana goryczka. Jest gładko i przyjemnie w odbiorze. Są ładne tropikalne aromaty, i chmielowe posmaki.

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki!
Przy kolejny komponowania serii warek na pewno spróbuje powtórzyć.
Co przy kolejnej próbie byś zmienił?
Gdybyś nie patrzył na chmiele jakie masz to jakbyś recepturę ułożył?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Nie dawałbym też pilzneńskiego, którego chciałem się pozbyć z magazynu. No i ewentualna powtórka będzie robiona najpóźniej w marcu, żebym nie miał problemu z utrzymaniem fermentacji w 16-18 stopniach.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Odświeżam. Jutro moje podejście do klona komesa wg receptury @łysy ĄĘ. Na start kropka w kropkę to samo, z tym że chciałbym osiągnąć 20L więc się zastanawiam ile i którego słodu dorzucić, jakieś sugestie?

Pale ale 1kg?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jeśli używasz programu Brewness to on ma narzędzie do przeskalowania. Przy takim mocnym piwie pomyśl też o odpowiedniej ilości drożdży :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.