Jump to content

Rozbudowa browaru domowego

Eselchen

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie rozbudowy domowego browaru i mam kilka pytań. Posiadam obecnie kadź zacierno-filtracyjno-zacierną, o pojemności 50L. W kadzi znajduje się mieszadło, grzałki oraz fałszywe dno. Do tej pory po zacieraniu filtrowałem brzeczkę go plastikowych wiader, myłem kadź i przelewałem brzeczkę z wiader z powrotem do kadzi i gotowałem. Chce dorobić kadź warzelną, żeby nie przelewać bezsensownie brzeczki. Jakiej pojemności powinna być kadź warzelna? Też 50l czy może 70l? Jakiej grzałki użyć?

5 minut temu, Eselchen napisał:

Z czego wynika, że potrzeba aż 100% większej kadzi warzelnej niż zaciernej?

Nie trzeba. Zależy jakie warki chcesz robić. Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l. Przy takiej kadzi zaciernej możesz dokupić kocioł pewnie między 50 a 100l. Co do grzałki to nie wiem, bo jadę na palniku.

Widziałem na allegro garnki 58l i jak będę zmieniał emalię to te 58 byłoby super. Te 8l zapasu na spokojne mieszanie.

Z wybicia i wygody gotowania. Dotychczas zacierałem 11kg słodu w 33l wody i gotowałem 65l brzeczki w garze 70l, co dawało finalnie 56l gotowego piwa o ekstrakcie początkowym 12.4 BLG. Na początku gotowania nie mogłem grzać intensywnie, ponieważ brzeczka szybko by wykipiała, zostawało jakieś 2-3 cm do rantu garnka, w 100l tego problemu nie będzie. Ponadto chcę spróbować zmniejszyć ilość wody do zacierania zyskując na ilości zasypu i zwiększyć go do 15kg, co być może pozwoli mi uwarzyć jednorazowo 76l piwa o powyższym balingu, więc z jednego warzenia będę miał trzy kegi oraz dwie skrzynki. Jeśli to nie wyjdzie to przynajmniej będzie się wygodnie gotowało.

1 minutę temu, darinho napisał:

Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l.

Dolewasz wody po gotowaniu?