Eselchen Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Cześć, jestem na etapie rozbudowy domowego browaru i mam kilka pytań. Posiadam obecnie kadź zacierno-filtracyjno-zacierną, o pojemności 50L. W kadzi znajduje się mieszadło, grzałki oraz fałszywe dno. Do tej pory po zacieraniu filtrowałem brzeczkę go plastikowych wiader, myłem kadź i przelewałem brzeczkę z wiader z powrotem do kadzi i gotowałem. Chce dorobić kadź warzelną, żeby nie przelewać bezsensownie brzeczki. Jakiej pojemności powinna być kadź warzelna? Też 50l czy może 70l? Jakiej grzałki użyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Mam zacierną z kega 50l,gotowałem w 70 litrowym garnku. Teraz dokupiłem 100 do gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted April 18, 2021 Author Share Posted April 18, 2021 Z czego wynika, że potrzeba aż 100% większej kadzi warzelnej niż zaciernej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 5 minut temu, Eselchen napisał: Z czego wynika, że potrzeba aż 100% większej kadzi warzelnej niż zaciernej? Nie trzeba. Zależy jakie warki chcesz robić. Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l. Przy takiej kadzi zaciernej możesz dokupić kocioł pewnie między 50 a 100l. Co do grzałki to nie wiem, bo jadę na palniku. Widziałem na allegro garnki 58l i jak będę zmieniał emalię to te 58 byłoby super. Te 8l zapasu na spokojne mieszanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Z wybicia i wygody gotowania. Dotychczas zacierałem 11kg słodu w 33l wody i gotowałem 65l brzeczki w garze 70l, co dawało finalnie 56l gotowego piwa o ekstrakcie początkowym 12.4 BLG. Na początku gotowania nie mogłem grzać intensywnie, ponieważ brzeczka szybko by wykipiała, zostawało jakieś 2-3 cm do rantu garnka, w 100l tego problemu nie będzie. Ponadto chcę spróbować zmniejszyć ilość wody do zacierania zyskując na ilości zasypu i zwiększyć go do 15kg, co być może pozwoli mi uwarzyć jednorazowo 76l piwa o powyższym balingu, więc z jednego warzenia będę miał trzy kegi oraz dwie skrzynki. Jeśli to nie wyjdzie to przynajmniej będzie się wygodnie gotowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 1 minutę temu, darinho napisał: Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l. Dolewasz wody po gotowaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Teraz, smola napisał: Dolewasz wody po gotowaniu? Tak, wysładzam do pełna. To co odparuje zazwyczaj uzupełniam zmrożoną wodą pod koniec chłodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now