Jump to content

Pierwszy kwas - pytanie o utrzymanie temperatury bakterii


Recommended Posts

Witam,

 

Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB.

 

Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami.

 

Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie  ruszać?

Link to comment
Share on other sites

Zanim na górze będzie 35C to przy dnie będzie 70C zwłaszcza przy grzaniu gazem, mieszanie i łapanie wszystkiego z otoczenia też nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Ostawiłbym owinięte kocem, kołdrą czy karimatą i co najwyżej wydłużył czas zakwaszania do jedną dobę. Jak masz koc elektryczny (nawet te najmniejsze zdają egzamin) to raczej w tą stronę bym celował. Zresztą zakup małego koca elektrycznego, maty grzewczej czy pasa to dobry pomysł na przyszłość. 

Pozdrawiam

Rafał

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, garot napisał:

Witam,

 

Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB.

 

Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami.

 

Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie  ruszać?

W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, skazi napisał:

W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest.

Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h :(

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, garot napisał:

Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h :(

Zakwaszanie może trwać od 24-48h, więc nic wielkiego się nie stanie.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie gotuję brzeczkę, wstępny smak po spróbowaniu jest genialny :D Piękny cytrusowy aromat, taki rześki i mocno pszeniczny posmak. Mam nadzieję ze na końcu w butelkach też tak będzie :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.