Jump to content

Pierwszy kwas - pytanie o utrzymanie temperatury bakterii

Recommended Posts

Witam,

Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB.

Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami.

Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie  ruszać?

Zanim na górze będzie 35C to przy dnie będzie 70C zwłaszcza przy grzaniu gazem, mieszanie i łapanie wszystkiego z otoczenia też nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Ostawiłbym owinięte kocem, kołdrą czy karimatą i co najwyżej wydłużył czas zakwaszania do jedną dobę. Jak masz koc elektryczny (nawet te najmniejsze zdają egzamin) to raczej w tą stronę bym celował. Zresztą zakup małego koca elektrycznego, maty grzewczej czy pasa to dobry pomysł na przyszłość. 

Pozdrawiam

Rafał

Godzinę temu, garot napisał:

Witam,

Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB.

Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami.

Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie  ruszać?

W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest.

3 godziny temu, skazi napisał:

W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest.

Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h :(

5 minut temu, garot napisał:

Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h :(

Zakwaszanie może trwać od 24-48h, więc nic wielkiego się nie stanie.

Właśnie gotuję brzeczkę, wstępny smak po spróbowaniu jest genialny :D Piękny cytrusowy aromat, taki rześki i mocno pszeniczny posmak. Mam nadzieję ze na końcu w butelkach też tak będzie :)