garot Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Witam, Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB. Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami. Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie ruszać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Zanim na górze będzie 35C to przy dnie będzie 70C zwłaszcza przy grzaniu gazem, mieszanie i łapanie wszystkiego z otoczenia też nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Ostawiłbym owinięte kocem, kołdrą czy karimatą i co najwyżej wydłużył czas zakwaszania do jedną dobę. Jak masz koc elektryczny (nawet te najmniejsze zdają egzamin) to raczej w tą stronę bym celował. Zresztą zakup małego koca elektrycznego, maty grzewczej czy pasa to dobry pomysł na przyszłość. Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Godzinę temu, garot napisał: Witam, Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB. Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami. Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie ruszać? W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest. garot 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 3 godziny temu, skazi napisał: W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest. Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 5 minut temu, garot napisał: Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h Zakwaszanie może trwać od 24-48h, więc nic wielkiego się nie stanie. garot 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted April 25, 2021 Author Share Posted April 25, 2021 Właśnie gotuję brzeczkę, wstępny smak po spróbowaniu jest genialny Piękny cytrusowy aromat, taki rześki i mocno pszeniczny posmak. Mam nadzieję ze na końcu w butelkach też tak będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now