Jump to content

Parametry wody

Recommended Posts

Hej,

Moglibyście zerknąć na te parametry wody i powiedzieć czy warto na tym zacierać i warzyć ?

Zacierałem już kilka warek na tym i w zasadzie to najlepsza wyszła mi prosta APA, ostatni AW taki nieszczególny..

Teraz zabieram się do APA 15BLG i chciałbym wiedzieć czy ta woda jest OK.

Dodatkowo, nie ingerując w pH sam zacier może osiągnąć wartości pożądane (tj 5-6pH ?)

image.png.21798473de8988be1f564b6a0b6bd2b4.png

image.png.bfd9499d93f0a69febe9ddef38dbbb58.png

Podpytaj wodociągów czy nie mają podanych szczegółowych bardziej danych - co do wartości chlorków i siarczanów. Jeżeli woda jest z ujęć głębinowych to parametry wody nie zmieniają się bardzo mocno i można też posiłkować się z wcześniejszych raportów wodnych - ja tak właśnie miałem, że w poprzednich raportach były interesujące mnie parametry, które pokrywały się z aktualnymi parametrami wody :)

Jeżeli nie znajdziesz tych danych to kup sobie GH & KH tester np. do sprawdzania wody akwariowej i wygoogluj sobie Kaiser water calculator to po wpisaniu tam danych będziesz miał poglądowo raport wodny (Mg, Ca, alkaliczność) przeliczona właśnie z wyników tego testera. Brakować będzie tylko chlorków i siarczanów, ale tego bez laboratorium to nie zbadasz :)