Jump to content

Chmielenie na zimno - temperatura i odzysk gęstwy

Recommended Posts

Piwo z tego przepisu https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/28546/sierra-nevada-pale-ale-clone ma od kilku dni niezmienne BLG. Chciałbym przejść do etapu chmielenia na zimno bez przelewania na cichą. Planuję chmiel (granulat) wrzucić do worka z siatki nylonowej 400 mikronów lub woreczka muślinowego i umieścić w piwie, by później łatwiej odzyskać gęstwę. Po chmieleniu chcę zrobić cold crash i rozlać piwo do butelek. Mam następujące pytania:

1. W jakiej temperaturze prowadzić chmielenie na zimno (dom - 21C, kotłownia - 17C, lodówka 1-7 C)?

2. Czy przed cold crashem wyciągnąć worek z chmielem czy zostawić go na te dwa dni dłużej w niskiej temperaturze?

3. Co lepsze - worek muślinowy czy nylonowy? 

Z góry dziękuję za pomoc.

W dniu 29.04.2021 o 21:16, franek_1986 napisał:

Piwo z tego przepisu https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/28546/sierra-nevada-pale-ale-clone ma od kilku dni niezmienne BLG. Chciałbym przejść do etapu chmielenia na zimno bez przelewania na cichą. Planuję chmiel (granulat) wrzucić do worka z siatki nylonowej 400 mikronów lub woreczka muślinowego i umieścić w piwie, by później łatwiej odzyskać gęstwę. Po chmieleniu chcę zrobić cold crash i rozlać piwo do butelek. Mam następujące pytania:

1. W jakiej temperaturze prowadzić chmielenie na zimno (dom - 21C, kotłownia - 17C, lodówka 1-7 C)?

2. Czy przed cold crashem wyciągnąć worek z chmielem czy zostawić go na te dwa dni dłużej w niskiej temperaturze?

3. Co lepsze - worek muślinowy czy nylonowy? 

Z góry dziękuję za pomoc.

1. W pokojowej 3 dni, w kotłowni 4, w lodówce nie ma sensu.

2. Dla nie nie ma większej różnicy

3. Nylonowy, z muślinowego wydostanie się więcej chmielu

W pokojowej lub kotlowni 2-3 dni. Mozesz tez sprobowac bez woreczka jak robisz cold crash. W woreczku jest szana, ze sie chmiel zbije i nie odda calego aromatu. Z muślinowego jak cos sie wydostanie to i tak pojdzie na dno podczas cold crashu.

27 minut temu, Mexo napisał:

Mozesz tez sprobowac bez woreczka jak robisz cold crash

Ale będzie ciężko odzyskać gęstwę, w takim razie raczej zebrałbym drożdże wcześniej.

8 minut temu, x1d napisał:

Ale będzie ciężko odzyskać gęstwę, w takim razie raczej zebrałbym drożdże wcześniej.

Fakt nie doczytalem. W takim razie bedzie lepiej w woreczku lub ewentualnie zlac na cicha. Niektorzy zbieraja tez gestwe z chmielinami ale na ten temat opinie sa podzielone.