Jump to content

Skalowanie receptur


Recommended Posts

Kiedyś, gdzieś (Palmer ?)  natknąłem się na informację, której nie poświęciłem wtedy więcej uwagi.

Chodzi o to, że (szczególnie w przypadku piw z dużym zasypem słodów karmelowych/palonych) skalując recepturę z np 20 do 15l nie postępujemy tak, że  ilość wszystkich słodów zmniejszszamy proporcjonalnie o 25%, 

Nie dam sobie głowy obciąć, ale wydaje mi się, że było tam napisane, iż słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu.

 

Czy tak jest faktycznie ?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, fotohobby said:

słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu

Albo trochę mniejszym. Chłopaki z podcastu „Alchemia” twierdzili, chyba przy okazji RIS-ów, że masa słodów palonych nie zależy za bardzo od mocy piwa, bo jeżeli x gramów słodu palonego na 10l piwa daje odpowiednią paloność w lekkim stoucie, to da ją także w mocniejszym.

Link to comment
Share on other sites

Np BeerSmith robi to tak (skalowanie z zachowaniem "gęstości, koloru i goryczki")

na 20l:

Cytat
2,50 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 50,0 % 1,63 L
0,50 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 4 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 5 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 10,0 % 0,33 L

na 15l:

Cytat
1,85 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 49,2 % 1,20 L
0,39 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,4 % 0,25 L
0,39 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,4 % 0,25 L
0,39 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 10,4 % 0,25 L
0,37 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 5 9,8 % 0,24 L
0,37 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 9,8 % 0,24 L

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.