fotohobby Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 Kiedyś, gdzieś (Palmer ?) natknąłem się na informację, której nie poświęciłem wtedy więcej uwagi. Chodzi o to, że (szczególnie w przypadku piw z dużym zasypem słodów karmelowych/palonych) skalując recepturę z np 20 do 15l nie postępujemy tak, że ilość wszystkich słodów zmniejszszamy proporcjonalnie o 25%, Nie dam sobie głowy obciąć, ale wydaje mi się, że było tam napisane, iż słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu. Czy tak jest faktycznie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 1 hour ago, fotohobby said: słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu Albo trochę mniejszym. Chłopaki z podcastu „Alchemia” twierdzili, chyba przy okazji RIS-ów, że masa słodów palonych nie zależy za bardzo od mocy piwa, bo jeżeli x gramów słodu palonego na 10l piwa daje odpowiednią paloność w lekkim stoucie, to da ją także w mocniejszym. fotohobby 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 Np BeerSmith robi to tak (skalowanie z zachowaniem "gęstości, koloru i goryczki") na 20l: Cytat 2,50 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 50,0 % 1,63 L 0,50 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 4 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 5 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 10,0 % 0,33 L na 15l: Cytat 1,85 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 49,2 % 1,20 L 0,39 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,4 % 0,25 L 0,39 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,4 % 0,25 L 0,39 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 10,4 % 0,25 L 0,37 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 5 9,8 % 0,24 L 0,37 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 9,8 % 0,24 L fotohobby 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 5, 2021 Author Share Posted May 5, 2021 OK, nie byłem pewien w którą stronę to szło, teraz widzę, ze ciemnych jest trochę więcej. O to mi chodziło, dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 @fotohobby W sumie powyżej nie na temat napisałem, bo skalujesz rozmiar warki, nie moc piwa. Niemniej, może taka ciekawostka też się przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now