kal800 Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 Hej, Wczoraj wstawiłem kolejną warkę weissa - tym razem na suchych WB-06 bez rehydracji. Po 12 godzinach widzę, że fermentacja ruszyła - woda z rurki wybulgała w połowie, osad na dole fermentora się formuje, piana się jeszcze nie pojawiła. Niby wszystko jak należy, tyle, że w międzyczasie wyłączyłem piec gazowy od ogrzewania i temperatura w pomieszczeniu, gdzie przeprowadzam fermentację spadła do 14-15 stopni, przy czym temperatura w fermentorze ma około 16 stopni. Są to wartości poniżej zalecanych. Mogę przenieść fermentor do pomieszczenia sauny i delikatnie ją podgrzać, żeby uzyskać te 18-19 stopni otoczenia, ale nie wiem czy jest sens - nie wiem czy nie lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki. Co myślicie? Kal800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 Tymi drożdżami fermentuję w 15 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 42 minuty temu, kal800 napisał: lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki zdecydowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted May 16, 2021 Share Posted May 16, 2021 A czy przy 15-16 stopniach, nie będzie aby za mało bananów w aromacie?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 Mam zawsze sporo, natomiast gdy zacznę wyżej, np w 18°C to czuję alkohol w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now