Glabro Posted June 17, 2022 Share Posted June 17, 2022 Wygląda jak żurek z kiełbasą. Zaopatrz się w antidotum i próbuj ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Beny_ Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 Witam serdecznie, to moja 5 warka - Piwo domowe a'la Smocza Głowa - zestaw ze słodów (robiłem ją już z 3 miesiące temu - wyszła super no wzięła i skończyła się:/ :>). BLG zjechało z 15 do 2-3 mniej więcej, już nie zmieniało się przez 2 dni z hakiem. Zgodnie z opisem - fermentację cichą pominąłem. Rozlewałem wczoraj do butelek (butelki wyparzone, OXY używane, ręce umyte itp itd) - było wszystko ok. Dzisiaj rano wstaję i zastaje mnie widok jakiegoś czegoś w butelkach (zdjęcia poniżej). Czy to infekcja, czy po prostu skutek rozlewania i dodania cukru wczoraj? Jakoś nie przypominam sobie, aby za pierwszym razem tak było. Piwo będzie dało się wypić, czy 39 butelek do zlewu leci? Jeśli to ważne - to skończyłem wczoraj rozlewać koło godziny 1 w nocy, więc minęło 10 godzin od zakończenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 51 minut temu, _Beny_ napisał: Witam serdecznie, to moja 5 warka - Piwo domowe a'la Smocza Głowa - zestaw ze słodów (robiłem ją już z 3 miesiące temu - wyszła super no wzięła i skończyła się:/ :>). BLG zjechało z 15 do 2-3 mniej więcej, już nie zmieniało się przez 2 dni z hakiem. Zgodnie z opisem - fermentację cichą pominąłem. Rozlewałem wczoraj do butelek (butelki wyparzone, OXY używane, ręce umyte itp itd) - było wszystko ok. Dzisiaj rano wstaję i zastaje mnie widok jakiegoś czegoś w butelkach (zdjęcia poniżej). Czy to infekcja, czy po prostu skutek rozlewania i dodania cukru wczoraj? Jakoś nie przypominam sobie, aby za pierwszym razem tak było. Piwo będzie dało się wypić, czy 39 butelek do zlewu leci? Jeśli to ważne - to skończyłem wczoraj rozlewać koło godziny 1 w nocy, więc minęło 10 godzin od zakończenia. Jak dla mnie wygląda na refermentacje. Obserwuj co kilka dni otwórz butelkę i sprawdz. Ile cukru dałeś? I czy te butelki stoją w ciemnym miejscu? Bo wygląda jakby miały dostęp do promieni słonecznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Beny_ Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 Wg kalkulatora norma nagazowania to pomiędzy 2.30-3.00. Wg kalkulatora dałem taką ilość cukru, że wyszło około 2.4 (chyba 118g). Butelki stały całą noc w kuchni (zasłonięte rolety zewnętrzne = 0 światła). Od 2h mają światło - przenieść je w zacienione miejsce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 To raczej skutki refermentacji, inekcja nie rozwinęłaby się tak szybko Strasznie dużo miejsca zostawiasz, to sprzyja utlenieniu. Dlaczego nie lejesz więcej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Beny_ Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 13 minut temu, fotohobby napisał: To raczej skutki refermentacji, inekcja nie rozwinęłaby się tak szybko Strasznie dużo miejsca zostawiasz, to sprzyja utlenieniu. Dlaczego nie lejesz więcej ? Uffff! Hmm no nie wiem - leje tyle mniej więcej na oko ile jest w oryginalnych piwach? Mówisz, że za mało leję? Mierzyłem teraz i wychodzi około 6-7cm od kapsla - za dużo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 Godzinę temu, _Beny_ napisał: Od 2h mają światło - przenieść je w zacienione miejsce? 30 min promieni UV i skunsik w piwie szczegolnie w zielonych butelkach. Nigdy nie zostawiamy piwa z dostepem do UV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 58 minut temu, _Beny_ napisał: Uffff! Hmm no nie wiem - leje tyle mniej więcej na oko ile jest w oryginalnych piwach? Mówisz, że za mało leję? Mierzyłem teraz i wychodzi około 6-7cm od kapsla - za dużo? Ja tam widzę jednak sporo wecej miejsca, niż w koncerniakach U mnie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Beny_ Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 No to schowałem piwerka do spiżarni. Zobaczymy za 2 tyg czy coś z tego będzie. Przyglądałem się teraz tak dokładniej i nie jest to pleśń. @fotohobbyczyli lać więcej piwa? A nie rozsadzi się później butelka? Gdzieś coś czytałem, że trzeba właśnie dużo miejsca zostawiać, aby nie pękały butelki podczas procesu nagazowania piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 W całej swojej piwowarskie karierze miałem tylko jeden granat, podejrzewam pękniętą butelką . I na tym skończmy off-topic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teht Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 Cześć wszystkim, 4 dni temu wrzuciłem do wiadra luzem chmiel. Przymierzałem się do butelkowania, ale na powierzchni chmielin zauważyłem jedną ciemną plamę. Ktoś się spotkał z takim czymś? Czy to może być coś poza pleśnią? Drożdże us-05, słody pale ale i pszeniczny. Myślałem nad oddzieleniem piwa od chmielu i poczekaniem, czy nie pojawią się jakieś nowe oznaki zepsucia. Pierwsze zdjęcie z fermentora. Ciężko było coś zobaczyć przez pokrywę, dlatego drugie zdjęcie po wyjęciu tego przebarwienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalizorro Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 Hej, Mam niepokojący osad drożdżowy w gotowym zabutelkowanym piwie. Realne jest, że to jakaś późna infekcja, która dopiero wyszła w butelkach? Zasyp pszeniczny 40%, 40% pilsneńskiego, reszta munich + po 200 słodów specjalnych. Fermentowane wb-06. Piwko niechmielone na na zimno, filtrowane a'la bazuką na cichą, więc wykluczam jakieś drobiny chmielu. Leżakuje ~20dni w temperaturze pokojowej (koło 20-22 stopni) Piwko smakuje raczej tak samo jak przy butelkowaniu, nie czuje żeby było zepsute, pije je regularnie od butelkowania, żadnych perturbacji żołądkowych też nie miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 To weizen, w nich naturalnie występuje osad drożdżowy, który jest pożądany w tym stylu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalizorro Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 13 minut temu, smola napisał: To weizen, w nich naturalnie występuje osad drożdżowy, który jest pożądany w tym stylu. Tak, to co mnie martwi/zastanawia to, że ten osad potrafi mieć kolor ciemno-zielony/czarny. Spodziewałbym się kremowych odcieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 (edited) 2 minuty temu, kalizorro napisał: osad potrafi mieć kolor ciemno-zielony/czarny. Myślałem, że ten kolor to od nagromadzenia drożdży w jednym miejscu. We wszystkich butelkach (jeśli masz inne niż zielone), czy tylko w zielonych? Edited June 26, 2022 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalizorro Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 13 minut temu, smola napisał: Myślałem, że ten kolor to od nagromadzenia drożdży w jednym miejscu. We wszystkich butelkach (jeśli masz inne niż zielone), czy tylko w zielonych? Są butelki gdzie mam czysty kremowy osad. W zielonych po prostu bardziej widać pod światło. Akurat resztę brązowych mam w pionie, posadzę je na poziomo i będę obserwował. Dałeś mi do myślenia, pewnie po prostu niedomyte butle, stąd takie brzydkie gradienty niewpływające na smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted June 28, 2022 Share Posted June 28, 2022 (edited) post usunięty Edited June 28, 2022 by Pingwinho usunięcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrek Kowalski Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 Panowie, Tak jak w opisie czy to zakażenie ? 18 blg zrobione na Voss. Fermentacja ponad 1,5 miecha. Te białe plemniki zobaczyłem dziś, wcześniej nie było. Nie śmierdzi. Help Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 konkursu tym nie wygrasz ale butekuj i szybko pij Jedrek Kowalski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 Kveiki to juz daaawno temu powinieneś butelkowac. Czemu tak długo fermentujesz tak niski ekstratkt? Jedrek Kowalski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrek Kowalski Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 14 minutes ago, Bolt said: Kveiki to juz daaawno temu powinieneś butelkowac. Czemu tak długo fermentujesz tak niski ekstratkt? Cały czas bulkalo. Teraz sprawdziłem blg i wyszło 5.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 Bulkanie nic nie oznacza. Mierzysz BLG i to jest wyznacznik. W wysokiej temp kveiki kończą w 24-36h często. Moje Voss w 11BLg po 10 dniach już były nagazowane w butelkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 (edited) Cześć wszystkim chyba i mnie dopadło przekleństwo warzenia w lecie. Pacjent rosanke 11blg dodatek wrzosu na 15min gotowania drożdże kveik voss 2 pokolenie. Dodać dzikich, butelkować? Czy może w kanał? W zapachu nic szczególnego w smaku bardziej gorzkie niż się spodziewałem może od wrzosu Edited August 23, 2022 by Izbor Mściwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 Dla mnie wyglada Vossovo. U mnie też robiły blonke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 Tylko te jasne skupiska przy ściankach dziwnie wyglądają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.