Izbor Mściwy Posted August 24, 2022 Share Posted August 24, 2022 Zabutelkowane niech się dzieje wola nieba. Może mnie nie zabije. A tymczasem zarządzam poważną dezynfekcje browaru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted August 24, 2022 Share Posted August 24, 2022 Sprawdzaj co 2-3 dni. Trzymaj w chłodzie będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted September 21, 2022 Share Posted September 21, 2022 Zdarzyło się komuś z was spotkać na piwie po fermentacji coś co przypomina cieniutką wartwę tłuszczu? Próbująć zebrać łyżką jakby taka tłusta błonka pod którą zostają bąbelki co2/ Zastanawiam się czy początek błony i infekcji czy coś innego może być? Pacjent a la grodziskie na słodzie od weyermanna, i drożdżach fm52 z banku drożdżowego(2-3ml gliceryny trafiło do piwa pewnie) Bardzo możliwe że infekcja, bo pierwsza próba wykorzystania mrożonych drożdży, ale zastanawia mnie czy może być to też coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted September 21, 2022 Share Posted September 21, 2022 Mogą to być bakterie, dzikie drożdże, twarda woda, pozostałość po środku do dezynfekcji (?) lub tak jak piszesz jakiś rodzaj tłuszczu. Poczekaj i popatrz czy się rozwija. Jeżeli "błona" będzie narastać to jest to robota jakiś mikroorganizmów. Fradio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted September 21, 2022 Share Posted September 21, 2022 Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego. Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 15 godzin temu, Fradio napisał: Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego. Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. Albo złapałeś zakażenie robiąc bank drożdży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 Koledzy brzeczke zrobiłem 14.05.22 i do dnia dzisiejszego siedziało nie ruszane. Czy to zakażenie?? https://photos.app.goo.gl/6x4HuNSphWnBYWpk7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 Zdrowo to, to nie wygląda. Zdjęcie robiłeś przez pokrywe? Bo tam jakieś brudy widzę? Otwórz powąchaj, posmakuj. Jak będzie ok to w butelki. Tylko bez kry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 Tak zrobiłem zdjęcie przez pokrywę. Pachnie normalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 2 godziny temu, pablo_ns napisał: Czy to zakażenie? tak, jeżeli zapach smak ok to butelkuj i raczej szybko wypij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 27, 2022 Share Posted September 27, 2022 Ja mam wątpliwości, czy to zakażenie, skoro to zdjęcie przez pokrywę. Z ostrożności bym jednak założył, że tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted September 27, 2022 Share Posted September 27, 2022 Przecież widać jak byk, że błona się tworzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 27, 2022 Share Posted September 27, 2022 A ta pokrywa nie jest czasem lekko mleczna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 (edited) Cześć, Berliner Weisse kwaszony probiotykiem. Wygląda jak na zdjęciu, zapach wina. Miałem w planach dodać do niego różne owoce, ale ten pomysł odpada. Infekcja do kanału czy można zaryzykować z butelkowaniem? Edited October 7, 2022 by tortoise Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Szczur Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 (edited) Cześć, trzy tygodnie temu wstawiłem po dłuższej przerwie belgijskie pale ale (zestaw z browamatora) chwilę czasu tego nie robiłem, po 2 tygodniach zobaczyłem w jakim to jest stanie i oto co zastałem: 20221005_030916.mp4 nie byłem pewien czy to infekcja jest, czy jednak nie, zostawiłem w sumie z braku czasu jeszcze na tydzień, trochę się zaziębiłem to i ze smakiem i węchem lekkie problemy mam, po następnym tygodniu wygląda to tak: ak 20221008_131135.mp4 i szczerze w tej chwili zgłupiałem, nie czuję nic odrzucającego w smaku, węchu prawie nie mam, odfermentowało do 3 blg z około 12-13 co o tym myślicie? dodam, że przez następny tydzień nie chłodziłem tego w żaden sposób to i temperatura wzrosła kilka stopni, planowałem to wylać, ale sam nie wiem teraz Edited October 8, 2022 by Pan Szczur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 Zależy od temperatury fermentacji, belgijskie szczepy potrafią często dofermentować w cieple, jeśli fermentacja była zbyt chłodna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Szczur Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 (edited) znaczy głównie chodzi mi o to jak to wyglądało te 2 tygodnie temu, może znajdę jeszcze jakieś inne foto ta warstewka wyglądała mi jak zaczątki pleśni, ale jak widać chyba się pomyliłem, a to, że dofermentuje to spoko, trzymałem to w 20 stopniach teraz tak zmieniło kolor to zgaduję, że znów po prostu drożdże ruszyły teraz kurczę podskoczyło do 24 stopni bez chłodzenia Edit moderatorski: @Pan Szczurnie pisz jednego postu nad drugim. Do uzupełnień korzystaj z funkcji Edytuj, ukrytej w prawym górnym rogu (trzy kropki). (przepraszam, trochę mną emocje szarpały ) Edited October 8, 2022 by Pan Szczur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 Wygląda zupełnie normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Szczur Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 (edited) Rozumiem, poleży do poniedziałku/ wtorku, sprawdzę czy jeszcze coś dojadło i w butelki Dziękuję! Edited October 8, 2022 by Pan Szczur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 (edited) Kiepsko tak warzyć z covidem. Covid wykorzystaj do wypijania nieudanych piw a warzenie pozostaw do momentu jak masz smak i węch ? Edited October 8, 2022 by Glabro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Szczur Posted October 9, 2022 Share Posted October 9, 2022 Warzone było wcześniej, węch straciłem kilka dni temu (już wraca ) smak miałem mniej więcej cały czas ale tak, gdybym wiedział, że coś się stanie po drodze to bym odłożył na później Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javalemcgee Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 (edited) Czesc wszystkim. Moja pierwsza warka - brewkit (Single Hopped Nelson Sauvin IPA -Mangrove Jacks, drozdze M44 US West Coast, cukier), temperatura w pokoju to 19 stopni. Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa? Pic w spoilerze Spoiler Edited October 13, 2022 by javalemcgee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 14 minut temu, javalemcgee napisał: Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa? Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 14 minut temu, javalemcgee napisał: Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa? Tak. Poza otwieraniem wiadra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javalemcgee Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 1 minute ago, zasada said: Tak. Poza otwieraniem wiadra hah no, przejrzalem wiele roznych topicow gdzie temat byl poruszany i rabini sa podzieleni. Zalozmy ze napowietrzam drozdze (tak naprawde to nie mam pojecia co atm sie dzieje, na poczatku myslalem ze drozdze nie rusza, teraz wygladaly tak jak widac, wiec stresik tez, ale plan jest nie otwierac juz) Dzieki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.