Mijnheer Posted May 22 Share Posted May 22 On 5/17/2023 at 8:06 PM, Nazwa użytkownika said: Widać biofim, infekcja. Czy wylewać? Jeśli pachnie normalnie, nie ma pleśni i smakuje ok to butelkuj. gdzie Twoim zdaniem widać biofilm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted May 22 Share Posted May 22 Na dole pod chmielem lekko z lewej strony nie widać biofilmu. Widzę go na całej powierzchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amator lagera Posted May 26 Share Posted May 26 W dniu 25.04.2023 o 20:05, punix napisał(a): Wylać zawsze zdążysz - rzadko, bo rzadko, ale infekcja potrafi pójść w ciekawym kierunku. Na pewno trzeba kontrolować stan nagazowania (czytaj wypijać jedno na jakiś czas), żeby nie mieć granatów. A przy okazji, jeśli w pewnym uznasz, że nie nadaje się już do picia - wtedy faktycznie wylać. I polecam porządnie zdezynfekować cały sprzęt - np. NaOH, z odpowiednim zabezpieczeniem oczu i skóry. Kontroluję tę infekcję, była okropna i jest ciut mniej okropna, natomiast bardzo wzrosło nagazowanie. Jak wlewam 100ml do szklanki, to nie widać od boku cieczy w szklance tylko samą pianę, która z czasem odpada, aby pojawiła się ciecz. Czy takie nagazowanie jest już niebezpieczne, czy jeszcze daleko do granatu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 26 Share Posted May 26 Ciężko powiedzieć jednoznacznie - dużo zależy od tego, czy piwo jest schłodzone, w jaki sposób wlewasz itp. Aczkolwiek pomyślałbym o odgazowaniu butelek albo w ogóle szybkiej utylizacji warki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobrex Posted June 1 Share Posted June 1 Witam dzisiaj po 7 dniach fermentacji otworzyłem pokrywę do sprawdzenia piwka z 12 zeszło na 4 zapach chmielowy smak przyjemny ale na górze widać takie ala płatki. Za 2 dni będę sprawdzić czy spada blg czy zostaje na 4 i wtedy mogę dodać kolejne zdjecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted June 1 Share Posted June 1 4 minuty temu, Cobrex napisał(a): Witam dzisiaj po 7 dniach fermentacji otworzyłem pokrywę do sprawdzenia piwka z 12 zeszło na 4 zapach chmielowy smak przyjemny ale na górze widać takie ala płatki. Za 2 dni będę sprawdzić czy spada blg czy zostaje na 4 i wtedy mogę dodać kolejne zdjecie To drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobrex Posted June 1 Share Posted June 1 Dzięki za info bo to moja 2 Warka i nie byłem pewien. Przed zlewaniem do 2 fermentora to odcedzić normalnie łyżka do wyciągania warzyw czy poprostu zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 1 Share Posted June 1 40 minut temu, Cobrex napisał(a): zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami Tylko tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobrex Posted June 1 Share Posted June 1 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 1 Share Posted June 1 2 godziny temu, Cobrex napisał(a): Dzięki za info bo to moja 2 Warka i nie byłem pewien. Przed zlewaniem do 2 fermentora to odcedzić normalnie łyżka do wyciągania warzyw czy poprostu zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami Zostaw na bez otwierania w tym samym fermentorze na kolejny tydzień, chyba, że ewentualnie chcesz zbierać drożdże i chmielić na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amator lagera Posted June 3 Share Posted June 3 infekcja? pale ale w 20 stopniach, po 4 tygodniach 4blg, 19l z 2 puszek ekstraktu bruntal i godzinne chmielenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 3 Share Posted June 3 Jeszcze nie ale prosisz sie o kłopoty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amator lagera Posted June 3 Share Posted June 3 (edited) 12 minut temu, anteks napisał(a): Jeszcze nie ale prosisz sie o kłopoty No to rozlewam. Przy 4blg, dla bezpieczenstwa ustawic nagazowanie na 2,2 ? Totalnie nie wiem czemu znów się przypałętało. Jedyna opcja to osłabiony starsan który dostałem w lutym już rozrobiony w wodzie destylowanej. Edited June 3 by amator lagera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted June 3 Share Posted June 3 45 minutes ago, amator lagera said: Jedyna opcja to osłabiony starsan który dostałem w lutym już rozrobiony w wodzie destylowanej. Starsan da radę. Osad to kamień który wytrącił się z wody. O kłopoty się prosisz, bo to wiadro tak otwierasz bez potrzeby. Wypuszczasz CO2, wpuszczasz tlen i wszystko co w powietrzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amator lagera Posted June 3 Share Posted June 3 9 minut temu, Jankasper napisał(a): Starsan da radę. Osad to kamień który wytrącił się z wody. O kłopoty się prosisz, bo to wiadro tak otwierasz bez potrzeby. Wypuszczasz CO2, wpuszczasz tlen i wszystko co w powietrzu. Rozlewam ziomuś, zachowałem 4 tyg. wstrzemięźliwości od ruszania wiadra do tej pory Martwi troche to blg, więc dam mniejsze nagazowanie (tak zeby gdyby dofermentowalo sie nieco to nie wyszły granaty) 😀 pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonydżon Posted June 5 Share Posted June 5 (edited) Cześć, Chciałbym kogoś bardziej doświadczonego poprosić o pomoc. To moja 4 warka więc nie mam jeszcze zbyt dużo doświadczenia. Przeczytałem wszytkie możliwe strony o infekcjach i dalej nie jestem w 100% pewny czy to infekcja czy nie... Piwo 18BLG, zeszło do 5 w ciągu tygodnia, było gotowane z cynamonem (tłuszcz). Taki stan rzeczy utrzymuje się od około tygodnia, nie przybiera na sile (film który widać jest stałej wielkości), w smaku nie wydaje się zakażone... Będę wdzięczny za sugestie Edited June 5 by dżonydżon Źle po liczone warki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted June 5 Share Posted June 5 Cześć. Jak dla mnie niestety infekcja. U dołu szczególnie widać biofilm. Opcje masz trzy: - wylać, - jeśli smakuje szybko spjać (choć ryzykowne), - zamknąć i zostawić na pół roku, może wyjdzie jakiś fajny kwasik (też ryzykowne). Po co otwierałeś po tygodniu? 18 Blg to na pewno nie tydzień fermentacji. Pewnie wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni. Pozdrawiam, Paweł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronelius Posted June 6 Share Posted June 6 Jeżeli z tłuszczem to ten "biofilm" to może być tłuszcz. Niech się wypowiedzą mądrzejsi co robili piwa z takimi dodatkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonydżon Posted June 6 Share Posted June 6 19 godzin temu, Paweł76 napisał(a): Cześć. Jak dla mnie niestety infekcja. U dołu szczególnie widać biofilm. Opcje masz trzy: - wylać, - jeśli smakuje szybko spjać (choć ryzykowne), - zamknąć i zostawić na pół roku, może wyjdzie jakiś fajny kwasik (też ryzykowne). Po co otwierałeś po tygodniu? 18 Blg to na pewno nie tydzień fermentacji. Pewnie wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni. Pozdrawiam, Paweł. Masz rację, po tygodniu to za wcześnie - z tym się pospieszyłem. Opadła cała piana z fermentacji burzliwej i ciekawość wzięła górę plus chciałem sprawdzić BLG bo do piwa mają też iść płatki dębowe (porter z cynamonem i płatkami) @Kronelius, właśnie dlatego poprosiłem o pomoc bo ciężko mi to odróżnić... Na razie zostawiam, zobaczę jak to się będzie rozwijać a może ktoś kto robił piwo z takimi dodatkami się w międzyczasie wypowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 6 Share Posted June 6 Ten tłuszcz to niby z cynamonu? Bardzo wątpię, przecież w cynamonie prawie nie ma tłuszczu. Dla mnie wygląda na biofilm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 7 Share Posted June 7 dzikie drożdże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligeiro Posted June 7 Share Posted June 7 A ja mam taką ciekawostkę. Piwo generalnie bezalkoholowe, BLG 2 , fermentacja 20 stopni, drożdże piekarnicze Caputo, sypane po powierzchni, po utlenieniu. Białka po zacieraniu za wiele nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonydżon Posted June 7 Share Posted June 7 W dniu 6.06.2023 o 16:49, Łachim napisał(a): Ten tłuszcz to niby z cynamonu? Bardzo wątpię, przecież w cynamonie prawie nie ma tłuszczu. Dla mnie wygląda na biofilm. Ale jednak coś jest dlatego nie miałem pewności. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, potrzymam, poobserwuje i najwyżej wyleje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted June 9 Share Posted June 9 Jakiś czas temu nastawiłem chyba portera i dostał czegoś takiego. Czy to infekcja??? Do tego pachnie jakby rozpuszczalnikiem...... Nie odważyłem się go próbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 9 Share Posted June 9 Wygląda na pleśń. Kibel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.