Jump to content

INFEKCJE


cyjarz

Recommended Posts

On 5/17/2023 at 8:06 PM, Nazwa użytkownika said:

Widać biofim, infekcja. Czy wylewać? Jeśli pachnie normalnie, nie ma pleśni i smakuje ok to butelkuj.


gdzie Twoim zdaniem widać biofilm?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.04.2023 o 20:05, punix napisał(a):

 

Wylać zawsze zdążysz - rzadko, bo rzadko, ale infekcja potrafi pójść w ciekawym kierunku.

Na pewno trzeba kontrolować stan nagazowania (czytaj wypijać jedno na jakiś czas), żeby nie mieć granatów. A przy okazji, jeśli w pewnym uznasz, że nie nadaje się już do picia - wtedy faktycznie wylać.

I polecam porządnie zdezynfekować cały sprzęt - np. NaOH, z odpowiednim zabezpieczeniem oczu i skóry.

Kontroluję tę infekcję, była okropna i jest ciut mniej okropna, natomiast bardzo wzrosło nagazowanie. Jak wlewam 100ml do szklanki, to nie widać od boku cieczy w szklance tylko samą pianę, która z czasem odpada, aby pojawiła się ciecz. Czy takie nagazowanie jest już niebezpieczne, czy jeszcze daleko do granatu?

Link to comment
Share on other sites

Ciężko powiedzieć jednoznacznie - dużo zależy od tego, czy piwo jest schłodzone, w jaki sposób wlewasz itp. Aczkolwiek pomyślałbym o odgazowaniu butelek albo w ogóle szybkiej utylizacji warki ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam dzisiaj po 7 dniach fermentacji otworzyłem pokrywę do sprawdzenia piwka z 12 zeszło na 4 zapach chmielowy smak przyjemny ale na górze widać takie ala płatki. Za 2 dni będę sprawdzić czy spada blg czy zostaje na 4 i wtedy mogę dodać kolejne zdjecie

IMG20230601165702.jpg

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Cobrex napisał(a):

Witam dzisiaj po 7 dniach fermentacji otworzyłem pokrywę do sprawdzenia piwka z 12 zeszło na 4 zapach chmielowy smak przyjemny ale na górze widać takie ala płatki. Za 2 dni będę sprawdzić czy spada blg czy zostaje na 4 i wtedy mogę dodać kolejne zdjecie

IMG20230601165702.jpg

To drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za info bo to moja 2 Warka i nie byłem pewien. Przed zlewaniem do 2 fermentora to odcedzić normalnie łyżka do wyciągania warzyw czy poprostu zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Cobrex napisał(a):

Dzięki za info bo to moja 2 Warka i nie byłem pewien. Przed zlewaniem do 2 fermentora to odcedzić normalnie łyżka do wyciągania warzyw czy poprostu zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami 

 

Zostaw na bez otwierania w tym samym fermentorze na kolejny tydzień, chyba, że ewentualnie chcesz zbierać drożdże i chmielić na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
12 minut temu, anteks napisał(a):

Jeszcze nie ale prosisz sie o kłopoty

 

No to rozlewam. Przy 4blg, dla bezpieczenstwa ustawic nagazowanie na 2,2 ? Totalnie nie wiem czemu znów się przypałętało. Jedyna opcja to osłabiony starsan który dostałem w lutym już rozrobiony w wodzie destylowanej.

Edited by amator lagera
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, amator lagera said:

 Jedyna opcja to osłabiony starsan który dostałem w lutym już rozrobiony w wodzie destylowanej.

Starsan da radę. Osad to kamień który wytrącił się z wody. 

O kłopoty się prosisz, bo to wiadro tak otwierasz bez potrzeby. 

Wypuszczasz CO2, wpuszczasz tlen i wszystko co w powietrzu.  

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Jankasper napisał(a):

Starsan da radę. Osad to kamień który wytrącił się z wody. 

O kłopoty się prosisz, bo to wiadro tak otwierasz bez potrzeby. 

Wypuszczasz CO2, wpuszczasz tlen i wszystko co w powietrzu.  

Rozlewam ziomuś, zachowałem 4 tyg. wstrzemięźliwości od ruszania wiadra do tej pory :) Martwi troche to blg, więc dam mniejsze nagazowanie (tak zeby gdyby dofermentowalo sie nieco to nie wyszły granaty) 😀 pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Cześć, 

 

Chciałbym kogoś bardziej doświadczonego poprosić o pomoc. To moja 4 warka więc nie mam jeszcze zbyt dużo doświadczenia. Przeczytałem wszytkie możliwe strony o infekcjach i dalej nie jestem w 100% pewny czy to infekcja czy nie... Piwo 18BLG, zeszło do 5 w ciągu tygodnia, było gotowane z cynamonem (tłuszcz). Taki stan rzeczy utrzymuje się od około tygodnia, nie przybiera na sile (film który widać jest stałej wielkości), w smaku nie wydaje się zakażone... 

 

Będę wdzięczny za sugestie 

20230605_160505.jpg

Edited by dżonydżon
Źle po liczone warki ;)
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Jak dla mnie niestety infekcja. U dołu szczególnie widać biofilm.

Opcje masz trzy: 

- wylać,

- jeśli smakuje szybko spjać (choć ryzykowne),

- zamknąć i zostawić na pół roku, może wyjdzie jakiś fajny kwasik (też ryzykowne).

Po co otwierałeś po tygodniu? 18 Blg to na pewno nie tydzień fermentacji.

Pewnie wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Paweł76 napisał(a):

Cześć.

Jak dla mnie niestety infekcja. U dołu szczególnie widać biofilm.

Opcje masz trzy: 

- wylać,

- jeśli smakuje szybko spjać (choć ryzykowne),

- zamknąć i zostawić na pół roku, może wyjdzie jakiś fajny kwasik (też ryzykowne).

Po co otwierałeś po tygodniu? 18 Blg to na pewno nie tydzień fermentacji.

Pewnie wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni.

Pozdrawiam, Paweł.

 

Masz rację, po tygodniu to za wcześnie - z tym się pospieszyłem. Opadła cała piana z fermentacji burzliwej i ciekawość wzięła górę plus chciałem sprawdzić BLG bo do piwa mają też iść płatki dębowe (porter z cynamonem i płatkami) 

 

@Kronelius, właśnie dlatego poprosiłem o pomoc bo ciężko mi to odróżnić... Na razie zostawiam, zobaczę jak to się będzie rozwijać a może ktoś kto robił piwo z takimi dodatkami się w międzyczasie wypowie

Link to comment
Share on other sites

A ja mam taką ciekawostkę. Piwo generalnie bezalkoholowe, BLG 2 , fermentacja 20 stopni, drożdże piekarnicze Caputo, sypane po powierzchni, po utlenieniu. Białka po zacieraniu za wiele nie było.

IMG_8858.jpg

Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.06.2023 o 16:49, Łachim napisał(a):

Ten tłuszcz to niby z cynamonu? Bardzo wątpię, przecież w cynamonie prawie nie ma tłuszczu.

Dla mnie wygląda na biofilm.

 

Ale jednak coś jest dlatego nie miałem pewności. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, potrzymam, poobserwuje i najwyżej wyleje :(

Link to comment
Share on other sites

Jakiś czas temu nastawiłem chyba portera i dostał czegoś takiego. Czy to infekcja??? Do tego pachnie jakby rozpuszczalnikiem...... Nie odważyłem się go próbować. ;)

1686324294472.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.