Slawulo Posted April 10 Share Posted April 10 (edited) Cześć, moje piwo stoi tak jak pisałem wcześniej 4 tydzień, w ten weekend będę rozlewał, ale dziś zobaczyłem taki lekki kożuch i się wystraszyłem, ze się zepsuło. Ostatnio całe poszło do wanny, bo przy przenoszeniu rurka zassała i chyba stał kilka dni bez wody (a przykrywam pojemnik taką osłoną zaciemniającą), zniknęła klarowność i śmierdziało acetonem, kożuch był podobny tylko grubszy. Ale to ma normalny zapach i smak i jest klarowne, ale podobny kożuszek taki jakby film, wiec przelałem go przed chwilą do drugiego zdezynfekowanego pojemnika z kranikiem z którego robię rozlew. Jest to Coopers Dark Ale +słód+ 3 gęstwa z drożdży Fermentis S-04 i tutaj różnica ponieważ dodałem trochę przyprawy do piernika na samym początku. Czy dobrze zrobiłem, że przelałem , czy mogło poczekać do niedzieli? Edited April 10 by Slawulo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted April 10 Share Posted April 10 Oczywiście robione na dobrej, innej gęstwie. Acetonowe piwo miałem 2 warki temu, później na tym samym sprzęcie poszły 2 dobre. Za każdym razem pojemnik, rurki itd są myte i odkażane w SaniPro. 2 x sprawdzałem BLG, od góry przez otwór odkażoną pipetką. No szkoda mi trochę, jedyne co, to to ten Brekwit Coopersa otworzyłem otwieraczem z nie z tej strony, nie chciało iść dalej, musiałem przekręcić puszkę , tu kapało, tu otwierałem.... słabo było, może to. To acetonowe tak jak pisałem zrobiło się mętne całe,a to niby klarowne , ale kożuch podobny. No nic spróbuję zabutelkować , jedno wleję w PET-a, zobaczę nagazowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 10 Share Posted April 10 @Slawulo przeniosłem wpis do lepszego wątku. @ciezkicoswybrac zapytał w poprzednim Cytat te bąble i błona na powierzchni wyglądają słabo, imo zakażone. Używałeś tej samej gęstwy co w poprzednim, acetonowym piwie? ciezkicoswybrac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 10 Share Posted April 10 8 minut temu, Slawulo napisał(a): Oczywiście robione na dobrej, innej gęstwie. OK, w poprzednim poście brzmiało to trochę niejasno, więc wolałem dopytać 9 minut temu, Slawulo napisał(a): . Za każdym razem pojemnik, rurki itd są myte i odkażane w SaniPro. 2 x sprawdzałem BLG, od góry przez otwór odkażoną pipetką. SaniPro jak najbardziej, ale po infekcji może nie dać rady zabić całego syfu. Na Twoim miejscu przeleciałbym cały sprzęt NaOH. 10 minut temu, Slawulo napisał(a): No szkoda mi trochę, jedyne co, to to ten Brekwit Coopersa otworzyłem otwieraczem z nie z tej strony, nie chciało iść dalej, musiałem przekręcić puszkę , tu kapało, tu otwierałem.... słabo było, może to. Kwestia farta, któremu możesz mocno pomóc. Zazwyczaj natleniam brzeczkę blenderem, a przy jednej warce odpadła mi końcówka do trzepania jajek i instynktownie wsadziłem całą rękę do samego dna fermentora. Piwu nic nie było 12 minut temu, Slawulo napisał(a): No nic spróbuję zabutelkować , jedno wleję w PET-a, zobaczę nagazowanie. Też bym tak zrobił. Kilka stron temu miałem przypadek cydru, na którym zrobił się kożuch, ale ostatecznie postanowiłem go zabutelkować. Wyszedł z tego najlepszy cydr jaki do tej pory zrobiłem. Przy piwie jest trochę większe ryzyko, bo w przefermentowanym piwie nadal masz cukry, które w niektórych przypadkach infekcji mogą jeszcze fermentować w butelce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekPiwowar Posted April 15 Share Posted April 15 Witam. Moja 11 warka, jak do tej pory bez zakażenia ale chyba jest ten pierwszy raz. Piwo nie pachnie super źle ale jest wyczuwalny dziwny aromat. Robione na trzech ekstraktach: pale ale, jasny i pszenica + chmiele. Gęstwa z poprzedniej warki, 14blg przy starcie. Zaczęło wychodzić z fermentora i musiałem usuwać pianę odkażoną 🥄. Pierwszy raz otwarte po 4tyg, dzisiaj miałem przelać na cichą i dorzucić chmielu. Pytanie czy warto się w to bawić czy lać do kibla? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 15 Share Posted April 15 W dniu 10.04.2025 o 20:27, Slawulo napisał(a): Czy ta rurka jest z boku fermentora podłączona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 15 Share Posted April 15 Godzinę temu, paulox81 napisał(a): Czy ta rurka jest z boku fermentora podłączona? są boczne https://allegro.pl/oferta/rurka-fermentacyjna-pozioma-nietlukaca-katowa-boczna-do-pojemnika-12677077542?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax&ev_campaign_id=18004421009&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwh_i_BhCzARIsANimeoFMhfk8ElStaBUm9eodCPWp2KKbnaZGcPJpkvhX4VmRUzRndAcftS4aAiYLEALw_wcB Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 15 Share Posted April 15 2 minuty temu, anteks napisał(a): są boczne https://allegro.pl/oferta/rurka-fermentacyjna-pozioma-nietlukaca-katowa-boczna-do-pojemnika-12677077542?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax&ev_campaign_id=18004421009&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwh_i_BhCzARIsANimeoFMhfk8ElStaBUm9eodCPWp2KKbnaZGcPJpkvhX4VmRUzRndAcftS4aAiYLEALw_wcB Ok nie wiedziałem że takie są, ale to trochę nie tak, skoro wylot jest kilka cm poniżej wieka to pod wiekiem jest poduszka powietrzna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belka Posted April 15 Share Posted April 15 Cześć, Zlałem w sobotę swoją polish hazy ipa po tygodniu fermentacji na k-97 na cichą fermentacje, aby oddzielić chmiel od piwa( chmieliłem część na burzliwej). Teraz na piwie zrobiło mi się takie coś. Wydaje mi się że to drożdze ale pewien nie jestem. Przy zlewaniu mierzyłem blg, z 15 spadło do 3 i w smaku bylo dobre, także fermentacja burzliwa raczej przebiegła dobrze. Ktoś spotkał się z czymś takim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 15 Share Posted April 15 2 godziny temu, BartekPiwowar napisał(a): Witam. Moja 11 warka, jak do tej pory bez zakażenia ale chyba jest ten pierwszy raz. Piwo nie pachnie super źle ale jest wyczuwalny dziwny aromat. Robione na trzech ekstraktach: pale ale, jasny i pszenica + chmiele. Gęstwa z poprzedniej warki, 14blg przy starcie. Zaczęło wychodzić z fermentora i musiałem usuwać pianę odkażoną 🥄. Pierwszy raz otwarte po 4tyg, dzisiaj miałem przelać na cichą i dorzucić chmielu. Pytanie czy warto się w to bawić czy lać do kibla? No niestety, wygląda na infekcję. Ten dziwny aromat jest przyjemny czy nieprzyjemny? Jeśli nieprzyjemny, to nie ma co się bawić, lepiej nie będzie. Jeśli przyjemny - można próbować, choć osobiście też bym pewnie lał w kanał. BartekPiwowar 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekPiwowar Posted April 15 Share Posted April 15 18 minut temu, punix napisał(a): No niestety, wygląda na infekcję. Ten dziwny aromat jest przyjemny czy nieprzyjemny? Jeśli nieprzyjemny, to nie ma co się bawić, lepiej nie będzie. Jeśli przyjemny - można próbować, choć osobiście też bym pewnie lał w kanał. Masz rację, szkoda pracy i chmielu, chciałem dodać sporą ilość. Dzięki za odpowiedź. Idę wylać i zamawiam nowe wiadro ✌️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 15 Share Posted April 15 Wiadra nie musisz od razu wyrzucać - jeśli nie jest porysowane, to mycie np. NaOH załatwi sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 15 Share Posted April 15 3 godziny temu, Belka napisał(a): Cześć, Zlałem w sobotę swoją polish hazy ipa po tygodniu fermentacji na k-97 na cichą fermentacje, aby oddzielić chmiel od piwa( chmieliłem część na burzliwej). Teraz na piwie zrobiło mi się takie coś. Wydaje mi się że to drożdze ale pewien nie jestem Mi to wygląda na zwykłą pianę po fermentacji. Dawid Szatan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekPiwowar Posted April 15 Share Posted April 15 2 godziny temu, punix napisał(a): Wiadra nie musisz od razu wyrzucać - jeśli nie jest porysowane, to mycie np. NaOH załatwi sprawę. Wiem ale drugi mam transparentny i dużo przyjemniej mi się z nim współpracuje 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted April 17 Share Posted April 17 (edited) W dniu 15.04.2025 o 13:16, paulox81 napisał(a): Czy ta rurka jest z boku fermentora podłączona? Tak, ta rurka jest wsadzana od góry, tylko jest z takim łukiem, że wygląda jak by była boczna. Ale niestety, warka poszła w kanał, po trzech dnia od przelania dawało jeszcze bardziej acetonem, wiec nie ryzykowałem. A, dodam, że odlałem celem próby 1.5 L do PET-a, zobaczę co wyjdzie i czy dobrze zrobiłem, że wylałem resztę 😉 Edited April 17 by Slawulo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unmatched Posted May 9 Share Posted May 9 Warka zapomniana, przestała bliżej nie określony czas. po otwarciu śmierdzi octem w smaku też czuć ocet. Moim zdaniem infekcja, ale chciałbym się upewnić czy mam rację przed wylaniem w kanał. Dobrze myślę uważając to za infekcje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 9 Share Posted May 9 Jak wali octem, to na pewno infekcja. Nie ma po co tego pić. Unmatched 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartinaMD Posted May 14 Share Posted May 14 Cześć! Robię właśnie drugi cydr w zyciu i dzis po 2 tyg zauważyłam coś takiego (zdjęcie w załączniku) jest to cydr jablkowo gruszkowy, bardziej jednak jabłkowy bo wlałam 10litrow jabłkowego o 3 litry jablkowo gruszkowego. Soki kupiłam na allegro. Po 2 dniach zauważyłam że gumka do rurki fermentacyjnej była lekko wgnieciona przez rurkę i była przez to lekko nieszczelna, natychmiast wymieniłam gumkę i fermentacja przebiegała prawidłowo. W smaku nie ma nic podejrzanego, pachnie ładnie. Blg równe 0 w 23 stopniach więc około 0.5. myślę że to drożdże i mogę spokojnie butelkować ale może ktoś doświadczony widział coś podobnego i wie więcej na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 14 Share Posted May 14 @MartinaMD Resztki drożdży, możesz butelkować. MartinaMD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted May 15 Share Posted May 15 Zgadzam się w 100%, drożdże MartinaMD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapi02 Posted May 16 Share Posted May 16 Hej czy to zakażenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 16 Share Posted May 16 2 godziny temu, Kapi02 napisał(a): Hej czy to zakażenie? Na ten moment wygląda tylko na czapę drożdży, także wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now