Jump to content

INFEKCJE


frc

Recommended Posts

Może wyjść z tego coś ciekawego? :P i cz dodawać świerze drozdze ze startera?

Z wcześniejszego posta nie wynika, czy w ogóle zadałeś tamte drożdże czy nie (czy saszetka nie napuchła i olałeś je, czy wlałeś i na początku nie ruszyły).

 

Jeśli nie dodałeś drożdży no to masz loterię, na dzikich drożdżach mogą wyjść zarówno bardzo fajne piwa, jak i np. piękna apteka, która nadaje się na spuszczenie w kanale.

Jedne drożdże złapane "na parapecie" do dzisiaj namnażam, bo dają ciekawy efekt. Natomiast ostatni eksperyment z dzikusami zabiorę na spotkanie, jako próbkę sensoryczną dla osób, które nie wiedzą co to "chlorofenol".

Link to comment
Share on other sites

A ja mam konkret zakażenie. A jeśli to nie jest zakażenie to ja nie wiem co.

Zdjęcia nie wrzucam, bo mi się nie chce. Zrobiłem nie jedno kwaśne piwo (czyli dwa), więc i bez dopytywania widzę, że to działalność Lactobaccilius-ów (pewnie przekręciłem nazwę, nie chce mi się szukać). Kożuch zdecydowanie na nie wskazuje. Przeraża mnie, że zorientowałem się dopiero gdy pokryło całą powierzchnię piwa.

 

Miał być owsiany stout, a będzie czarny owsiany kwach... liczę, że będzie taki całkiem całkiem. Wciąż się zastanawiam jak do tego doszło... Czy pomyliłem rurki i poszło coś po kwasach, czy coś co zwykle gotuję jednak nie przeszło odpowiedniej pasteryzacji... 

Znowu czeka mnie płukanie wszystkiego w NaOH i wymiana drobiazgów...

 

I nie wiem po co ja to piszę, skoro wiem co robić... A może jednak uważacie, że warto wrzucić zdjęcie kwaśnego czarnego, bo kożuch jest wyraźnie beżowy zamiast mleczno-białego :) byłoby do galerii...

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Wyraźny kozuch lactobacillusów - z tego co wiem one tylko błonę robią...

zdjęcia możesz nie wrzucać. Tylko nie wiem po co napisałeś posta skoro i tak już wszystko wiesz najlepiej.

Link to comment
Share on other sites

Nie twierdzę, że najlepiej, ale chyba wystarczająco.

Błona z wieloma pęcherzami gazu... dla mnie to kożuch/piana... Niech będzie, że źle to nazywam.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Nie twierdzę, że najlepiej, ale chyba wystarczająco.

Błona z wieloma pęcherzami gazu... dla mnie to kożuch/piana... Niech będzie, że źle to nazywam.

 

Wrzuć pogo zdjęcie dla potomnych ;) Dorzuci się je do galerii infekcji.

Link to comment
Share on other sites

liczę, że będzie taki całkiem całkiem.

 

mi też wyszedł kwaśny coffee stout. Na początku był dość nieprzyjemny w smaku, ale po 2 miesiącach w butelkach jest całkiem fajny :)

Edited by lesiux
Link to comment
Share on other sites

 

 

Wyraźny kozuch lactobacillusów - z tego co wiem one tylko błonę robią...

Sporo "żyjątek potrafi wyprodukować błony", z często spotykanych w piwach większość szczepów lakto, pedio, brettów, acetobacter... są nawet szczepy saccharomyces, które są zdolne do wytworzenia błonki.

Link to comment
Share on other sites

Jak ma być dla potomnych to wrzucę od razu 2 zdjęcia.

Pierwsze to właśnie wspomniany Owsiany Stout (tam gdzie widać stalowe rurki)

Drugie to celowy kwach, który się kisi już blisko 2 miesiące (mam jakieś braki w notatkach i nie wiem kiedy dokładnie dodałem bakterii...) Do tego to drugie jest jeszcze ciemniejsze, więc i błona błona wyraźnie ciemniejsza.

Chyba udało mi się w miarę uniknąć przekłamań kolorów.

post-9378-0-44240800-1445274236_thumb.jpgpost-9378-0-58726400-1445274330_thumb.jpg

Z obu zapach jest ten sam, ale nie umiem go nazwać. Taki zwietrzały. Chyba w ten sposób wyobrażałbym sobie zapach zatęchłego, zwietrzałego słodu.

post-9378-0-44240800-1445274236_thumb.jpg

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Żeby zrobić zdjęcie po raz pierwszy zajrzałem do środka inaczej niż przez okienko w lodówce. Rzeczywiście zacząłem mieć wątpliwości czy to lacto, a że to nie jest to samo, było dla mnie oczywiste, bo szansa na przeniesienie się była znikoma.

 

Teraz nie oceniam zbyt wysoko szans, że z tego stoutu będzie coś dobrego... więcej nadziei miałem zanim to obejrzałem porządnie.

Poczekamy, zobaczymy, wylać jeszcze zdążę.

Link to comment
Share on other sites

Sorry za offtop ale skończyłem właśnie czytać cały ten temat czyli 1913 postów :) i zauważyłem, że większość strachu o infekcje to poprostu drożdże w różnych fazach fermentacji. Dziwi mnie tylko że dużo osób dawało zdjęcie US-05 z pytaniem czy to infekcja a 2 strony wcześniej już ktoś inny dawać zdjęcie tych drożdży i było tłumaczone przez 2str, że one mogą tworzyć czape itp i takie pytania się powtarzają co kilka stron. Ludzie czytajcie :)

Link to comment
Share on other sites

Dziwi mnie tylko że dużo osób dawało zdjęcie US-05 z pytaniem czy to infekcja a 2 strony wcześniej już ktoś inny dawać zdjęcie tych drożdży i było tłumaczone przez 2str, że one mogą tworzyć czape itp i takie pytania się powtarzają co kilka stron.

 

A jak lat minie kilka, obecności Twojej tu , to dziwić się przestaniesz, a udzielać się będziesz rzadziej coraz.

post-2947-0-25746700-1445969400_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29

używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu :

post-13428-0-15016300-1445973128_thumb.jpg

 

troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29

używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu :

attachicon.gifCAM00177.jpg

 

troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie.

 

Przed zlaniem na cichą, najpierw zrób pomiar BLG. Jeśli utrzymuje się przez kilka dni taki sam, to możesz zlewać.

Jak dla mnie to za krótki okres czasu z fermentacją burzliwą, a nie za długą. ;)

Rada: zamknij dekiel, nie grzeb, nie dmuchaj, nie chuchaj, pozostaw w samotności. Drożdże nie lubią jak się je podgląda. Mogą być nagie ;)

Link to comment
Share on other sites

Drożdże US-05 tak mają, zostawiają czapę drożdży na powierzchni.

 

Jeśli nie potrzebujesz zbierać gęstwy z dna fermentora to zlewanie piwa do innego fermentora znad drożdży nie ma najmniejszego sensu i nie wnosi kompletnie nic.

Edited by Jasiu
Link to comment
Share on other sites

 

Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29

używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu :

attachicon.gifCAM00177.jpg

 

troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie.

 

Przed zlaniem na cichą, najpierw zrób pomiar BLG. Jeśli utrzymuje się przez kilka dni taki sam, to możesz zlewać.

Jak dla mnie to za krótki okres czasu z fermentacją burzliwą, a nie za długą. ;)

Rada: zamknij dekiel, nie grzeb, nie dmuchaj, nie chuchaj, pozostaw w samotności. Drożdże nie lubią jak się je podgląda. Mogą być nagie ;)

 

Przez te 10 dni nawet nie przeszedłem obok fermentatora;) Po tym czasie stwierdziłem że warto zobaczyć czy już można robić pomiar blg i zlewać na cichą w najbliższych dniach.

Jasiu z tego co mi wiadomo zbyt długo trzymane piwo na burzliwej mocno pogarsza smak.

Link to comment
Share on other sites

Może czegoś nie zrozumiałem, ale co to ma wspólnego z tematem "Infekcja"?. Może zlikwidować tematy, zrobić jeden wielki i wszyscy tam będą pisać, bo i tak nikt tematów nie czyta, albo czyta i ma w dupie to co wyczyta.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29

używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu :

attachicon.gifCAM00177.jpg

 

troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie.

 

skosztuj czy nie kwaśne, bo wg mnie to nie jest normalne. U mnie po US-05 nie ma śladu praktycznie. Raz miałem podobny kożuch na górze przy US-05 i to był niestety kwach.

Link to comment
Share on other sites

  • zasada changed the title to INFEKCJE
  • zasada pinned this topic
  • zasada locked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.