Jump to content

Piwko z mango receptura/styl piwa


patriik160

Recommended Posts

Ja  jak używam   pulpy/puree  to  robię   tak że chmielę na goryczkę taką ~` jak lubię  z 30 -40 IBU według kalkulatora GF'a ,  na cichą pulpa/puree  i w keg  i jest ok dla mojej osoby :) 

Link to comment
Share on other sites

Spójrz na recepturę American Wheat :

https://www.blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/

Dodaj później na cichą pulpę z mango. Kilogram minimum. Jak będziesz kupować znajdź taką bez dodatku cukru. Cicha z pulpą minimum 10 dni, najlepiej dwa tygodnie (mango samo w sobie ma trochę cukru, drożdże muszą to przerobić). Później Coldcrash i ściągasz znad osadu. Straty będą, ale lepiej końcówkę odpuścić, bo będzie "gushing".

Pozdrawiam.

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, patriik160 napisał:

Jestem świeży w temacie, choć mam już jedno piwko za sobą z brewkitu. Chciałbym zrobić owocowe i lekkie  piwko na lato najlepiej z mango. Jaki styl piwa wybrać, jakie składniki jakie słody itp.

Jak jesteś początkujący, to zrób z tego 21-22 litry:
- ekstrakt słodowy pszeniczny (dobry jest do aromatyzowania)
- drożdże górnej fermentacji np. drożdże safale s 04
- 1kg cukru
- chmiel np. 25 -30 gram goryczkowego lub uniwersalnego

Zagotować ekstrakt z chmielem np. 20 minut, dodać cukier, ostudzić. Gdy temp. spadnie do pokojowej dodać drożdże (jak są świeże to wystarczy pół saszetki uwodnionej w szklance) i dobrze wymieszać. 
Po 1- 1,5 tygodnia jak sugerują inni dodać pulpę z mango, za następnych kilka dni butelkować 6-7 gram cukru na 1 litr.
Są różne pulpy mango. Przykładowo ta poniżej jest bardzo słodka i trzeba zobaczyć, czy czasami fermentacja ponownie nie ruszy. Jak ruszy to trzeba poczekać dłużej na butelkowanie.
Mango Pulpa Alphonso 95% Mango Kier 850g - Sklep ...
Są też bez dodatku cukru. Nie wiem jaka jest najlepsza, bo nie robiłem z mango
Pulpa z Mango Koala bez dodatku cukru 850 g

Edited by grzesiuu
Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, patriik160 napisał:

18'5 do 20 w piwnicy myślę że jak postawie na gołym betonie to zejdzie trochę niżej. 

 

Drożdże wb-06, 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego i będziesz miał super bazę pod dodatki owocowe.

Jak chcesz kwaskowate piwo to poziom kwaśności możesz podkręcić kwasem mlekowym przy rozlewie.

Edited by majlosz
Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, majlosz napisał:

Drożdże wb-06, 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego i będziesz miał super bazę pod dodatki owocowe.

Jak chcesz kwaskowate piwo to poziom kwaśności możesz podkręcić kwasem mlekowym przy rozlewie.

 Czy opłaca się dodawać płatki owsiane lub inne? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.