Jump to content

Aromat pieczarkowy

Recommended Posts

Czy to normalka ? Chyba raczej nie. Jak nie wiadomo o co chodzi to jest prawdopodobnie  infekcja. Czy ktoś spotkał się z taką wadą z fermentora przed rozlewem ??

1 godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Czy to normalka ? Chyba raczej nie. Jak nie wiadomo o co chodzi to jest prawdopodobnie  infekcja. Czy ktoś spotkał się z taką wadą z fermentora przed rozlewem ??

Mi zawsze utlenione koncerniaki śmierdziały grzybami ale z fermentora jak wali już po fermentacji to na 99% zakażenie raczej dzikusami.

Trzymasz fermentor/butelki w tym samym miejscu co swoje inna piwa i tylko w tym jest problem? Aromaty grzybowe to z reguły jakieś mikroorganizmy produkujące aromaty zbliżone do trichloroanizolu, stęchłe, ziemiste, itd. Mogą one spenetrować zamknięty fermentor, a czasami nawet gotowe piwo w butelkach, ale to byś musiał czuć, że pomieszczenie w którym to trzymasz też pachnie nieciekawie, jakaś piwnica czy coś takiego. Ewentualnie woda z jakiegoś szemranego źródła, np. studni może potem tak się objawiać. 

W dniu 19.06.2021 o 12:39, Oskaliber napisał:

Trzymasz fermentor/butelki w tym samym miejscu co swoje inna piwa i tylko w tym jest problem? Aromaty grzybowe to z reguły jakieś mikroorganizmy produkujące aromaty zbliżone do trichloroanizolu, stęchłe, ziemiste, itd. Mogą one spenetrować zamknięty fermentor, a czasami nawet gotowe piwo w butelkach, ale to byś musiał czuć, że pomieszczenie w którym to trzymasz też pachnie nieciekawie, jakaś piwnica czy coś takiego. Ewentualnie woda z jakiegoś szemranego źródła, np. studni może potem tak się objawiać. 

Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie zabutelkował tego. Po 7 dniach otworzyłem ten wyrób i nie ma on żadnych wad - aromat i smak taki jak wcześniejszy pils koloński na tym szczepie, poza rzecz jasna nikłym nagazowaniem. Zobaczymy czy smród jeszcze wyjdzie jak piwo się ułoży jestem ciekaw.

U mnie tylko dyskwalifikacja z butelkowania to jak widoczne są patologiczne kolonie na powierzchni , a ze smrodu z fermentora to jeszcze nie miałem nic odpychającego w butelkach.