Piotr Ba Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Czy to normalka ? Chyba raczej nie. Jak nie wiadomo o co chodzi to jest prawdopodobnie infekcja. Czy ktoś spotkał się z taką wadą z fermentora przed rozlewem ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: Czy to normalka ? Chyba raczej nie. Jak nie wiadomo o co chodzi to jest prawdopodobnie infekcja. Czy ktoś spotkał się z taką wadą z fermentora przed rozlewem ?? Mi zawsze utlenione koncerniaki śmierdziały grzybami ale z fermentora jak wali już po fermentacji to na 99% zakażenie raczej dzikusami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mutombo Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Ostatni raz czułem coś takiego w 2004r w kuntersztynie z browaru Grudziądz ale szacun za retro infekcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 Trzymasz fermentor/butelki w tym samym miejscu co swoje inna piwa i tylko w tym jest problem? Aromaty grzybowe to z reguły jakieś mikroorganizmy produkujące aromaty zbliżone do trichloroanizolu, stęchłe, ziemiste, itd. Mogą one spenetrować zamknięty fermentor, a czasami nawet gotowe piwo w butelkach, ale to byś musiał czuć, że pomieszczenie w którym to trzymasz też pachnie nieciekawie, jakaś piwnica czy coś takiego. Ewentualnie woda z jakiegoś szemranego źródła, np. studni może potem tak się objawiać. Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 22, 2021 Author Share Posted June 22, 2021 W dniu 19.06.2021 o 12:39, Oskaliber napisał: Trzymasz fermentor/butelki w tym samym miejscu co swoje inna piwa i tylko w tym jest problem? Aromaty grzybowe to z reguły jakieś mikroorganizmy produkujące aromaty zbliżone do trichloroanizolu, stęchłe, ziemiste, itd. Mogą one spenetrować zamknięty fermentor, a czasami nawet gotowe piwo w butelkach, ale to byś musiał czuć, że pomieszczenie w którym to trzymasz też pachnie nieciekawie, jakaś piwnica czy coś takiego. Ewentualnie woda z jakiegoś szemranego źródła, np. studni może potem tak się objawiać. Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie zabutelkował tego. Po 7 dniach otworzyłem ten wyrób i nie ma on żadnych wad - aromat i smak taki jak wcześniejszy pils koloński na tym szczepie, poza rzecz jasna nikłym nagazowaniem. Zobaczymy czy smród jeszcze wyjdzie jak piwo się ułoży jestem ciekaw. U mnie tylko dyskwalifikacja z butelkowania to jak widoczne są patologiczne kolonie na powierzchni , a ze smrodu z fermentora to jeszcze nie miałem nic odpychającego w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 Mnie się aromat pieczarkowy pojawił w pustych, opłukanych butelkach po piwie robionym na Lutrze. W piwie akurat tego aromatu nie czuć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts