KiLL4r Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 (edytowane) witam!!! Od dwóch dni fermentuje mi brzeczka z koelschem. Jak fermentowały mi 2 poprzednie pale ale, filtrowałem je 3 razy, koelsch tylko raz wogóle nie było takich oznak jakie mam przy tej fermentacji. Fermentacja od 19-21°C. Otóż jest dużo osadu, który podnosi się z dna, wygląda to tak jakby w środku była zima malo nie urwie mi rurki z wodą, piana na około 2 cm (chyba trochę mała). 1. Czy jest wszystko w porządku? 2. Czy piana urośnie jeszcze tak na około 10 cm i od czego to zależy? 3. Jak na pianie jest dużo szumu z chmielu to można odpuścić sobie zbieranie tego ( w ksiązce Z.Fałata pisze, że chyba nie trzeba) Brzeczka zadana drożdżami safbrew s-33 do 17 l o ekstraktywności 14,5°Blg. Proszę o ewentualne linki z podobnymi problemami gdyż nie mam zbytnio czasu na siedzenie na kompie. Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 6 Września 2010 przez KNX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 witam!!! Od dwóch dni fermentuje mi brzeczka z koelschem. Jak fermentowały mi 2 poprzednie pale ale, filtrowałem je 3 razy, koelsch tylko raz wogóle nie było takich oznak jakie mam przy tej fermentacji. Fermentacja od 19-21°C. Otóż jest dużo osadu, który podnosi się z dna, wygląda to tak jakby w środku była zima malo nie urwie mi rurki z wodą, piana na około 2 cm (chyba trochę mała). Co rozumiesz przez filtrowanie? Chodzi ci o ilosc zwrotow brzeczki przy starcie filtracji? 1. Czy jest wszystko w porządku? 2. Czy piana urośnie jeszcze tak na około 10 cm i od czego to zależy? 3. Jak na pianie jest dużo szumu z chmielu to można odpuścić sobie zbieranie tego ( w ksiązce Z.Fałata pisze, że chyba nie trzeba) Brzeczka zadana drożdżami safbrew s-33 do 17 l o ekstraktywności 14,5°Blg. 1. Ciezko powiedziec, bo niedokladnie opisales swoje spostrzezenia. 2. Czasem piana jest wysoka, czasem nie ma jej prawie w ogole. Tutaj nie ma okreslonej zasady. Wszystko zalezy od piwa i stopnia burzliwosci fermentacji. 3. Sa dwie szkoly - Warszawska i Krakowska Troche gesta ci ta brzeczka wyszla jak na Koelscha. To piwo powinno byc lekkie. Tak do 12,5BLG: http://www.wiki.piwo.org/index.php/K%C3%B6lsch. Nastepnym razem wysladzaj dluzej, az osiagniesz BLG mniejsze o 1,5 do 2 od wymaganego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Zbytnio się nie znam, ale nie wiem gdzie tu widzisz problem. A jeśli chodzi o to co wpływa na pianę to gdzieś na wiki. Nie powinno by trudno znaleźc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Nie powinieneś się w ogóle sugerować tym czy podczas fermentacji jest piana czy jej nie ma. Jeśli już, to powinieneś się zastanowić nad pianą w kuflu. A na pienistość wpływa wiele czynników - od zawartości białek, poprzez nagazowanie, po przygotowanie kufla: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Co rozumiesz przez filtrowanie? Chodzi ci o ilosc zwrotow brzeczki przy starcie filtracji? Tak zawracanie. A i jeszcze jedno co to są te białe płatki w brzeczce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Co rozumiesz przez filtrowanie? Chodzi ci o ilosc zwrotow brzeczki przy starcie filtracji? Tak zawracanie. A i jeszcze jedno co to są te białe płatki w brzeczce ? Zrob moze zdjecie, to bedzie latwiej porozmawiac. Same drozdze produkuja roznego rodzaju "brudy", wiec nie musi to byc nic zlego. Nie zagladaj za czesto do fermentora, bo dopiero narobisz sobie problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Zdjęcie wrzuce napewno po 18, bo teraz pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Po dwóch dniach fermentacja burzliwa ucichła. Młodzik pachnie ładnie i aż wygina nos w drugą strone . Mogę zebrać sterylną łygą te pozostałości ze scian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Wygląda zdrowo, nic w tym nie grzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Na moje oko jest ok. Zamknij i nic nie ruszaj. Jak bedziesz cierpliwy, to ci sie odwdzieczy. Brudy zostawisz w fermentorze przy przelewaniu na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się