Jump to content

Rosnące Ph zacieru podczas zacierania.


lechu555

Recommended Posts

Witam

 

Kuszony wizją lepszej wydajności, głównie ze względów ekonomicznych, postanowiłem pierwszy raz w życiu zmodyfikować ph wody do zacierania.

Czy ktoś z Was mierzył kiedyś ph zacieru w różnych momentach zacierania ? Zmodyfikowałem wodę do ph 5.25, zacieram, pobieram małą próbkę, dmucham aż temperatura spadnie do jakichś 30 stopni. Mierzę, a tam ph 6.10. No to znowu kwasu mlekowego do 5.3 ph, mieszanie, odczekanie itd.. Za jakieś pół godziny znowu jakieś 6.20 (wartości dokładnie nie pamiętam, ale 6stka z przodu na pewno). Dalej już bałem się zbijać by nie przesadzić z kwasem mlekowym. Wykluczam miernik bo mierzyłem wodę gorącą (54stopnie) z kranu i zimną z taką samą ilością kwasu mlekowego - wyniki te same.

Pytanie czy w takim razie nie powinniśmy modyfikować ph podczas zacierania kilkukrotnie ? Wszystko co dotychczas czytałem sugerowało, że po wsypaniu zacieru modyfikuje się wodę tylko raz.

Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia w tym temacie.

 

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, lechu555 napisał:

Witam

 

Kuszony wizją lepszej wydajności, głównie ze względów ekonomicznych, postanowiłem pierwszy raz w życiu zmodyfikować ph wody do zacierania.

Czy ktoś z Was mierzył kiedyś ph zacieru w różnych momentach zacierania ? Zmodyfikowałem wodę do ph 5.25, zacieram, pobieram małą próbkę, dmucham aż temperatura spadnie do jakichś 30 stopni. Mierzę, a tam ph 6.10. No to znowu kwasu mlekowego do 5.3 ph, mieszanie, odczekanie itd.. Za jakieś pół godziny znowu jakieś 6.20 (wartości dokładnie nie pamiętam, ale 6stka z przodu na pewno). Dalej już bałem się zbijać by nie przesadzić z kwasem mlekowym. Wykluczam miernik bo mierzyłem wodę gorącą (54stopnie) z kranu i zimną z taką samą ilością kwasu mlekowego - wyniki te same.

Pytanie czy w takim razie nie powinniśmy modyfikować ph podczas zacierania kilkukrotnie ? Wszystko co dotychczas czytałem sugerowało, że po wsypaniu zacieru modyfikuje się wodę tylko raz.

Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia w tym temacie.

 

W życiu mi się coś takiego nie zdarzyło, prędzej z czasem ph jeszcze bardziej spadnie niż urośnie.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, skazi napisał:

W życiu mi się coś takiego nie zdarzyło, prędzej z czasem ph jeszcze bardziej spadnie niż urośnie.

A mierzyliście ph w różnych punktach czasowych zacierania (pytanie do wszystkich) ? Jedyne co mi na myśl przychodzi dlaczego u mnie się tak działo to może to, że cukry powstałe w wyniku rozbicia skrobi wpływają na ph całości zacieru.

Link to comment
Share on other sites

Te wyniki są bardzo wysokie i dziwne. Jeśli nie warzysz na wodzie o jakiejś monstrualnej alkaliczności rezydualnej, to stawiałbym na rozkalibrowany miernik. Nie bardzo rozumiem dlaczego przeprowadzony test miernika miałby cokolwiek udowodnić, za to raczej dziwne jest to,  że pH w różnych temperaturach pokazuje tak samo. Słód nie ma takiego pH, żeby ciągnąć pH zacieru do takich wartości.

 

Sprawdź też kalkulatory do modyfikacji wody.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

poszukałem trochę i natrafiłem np. na to:

https://www.homebrewtalk.com/threads/rising-ph-during-biab-mash-normal.638419/

 

Okazuje się, że jednak nie jestem odosobniony w tym temacie. Może inni aż takiego skoku ph nie odnotowali, ale jednak on był i to rodzi teraz pytanie o modyfikowanie ph, czy powinno być robione tylko raz po wsypaniu słodu czy jednak trzeba robić to kilkukrotnie podczas zacierania.

Miernik miałem kalibrowany przed warką i nie rozumiem dlaczego w różnych temperaturach miałby pokazywać coś innego, wszak ma kompensację temperatury. Kalkulatory można sobie o kant wiadomo czego potłuc.

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, lechu555 napisał:

poszukałem trochę i natrafiłem np. na to:

https://www.homebrewtalk.com/threads/rising-ph-during-biab-mash-normal.638419/

 

Okazuje się, że jednak nie jestem odosobniony w tym temacie. Może inni aż takiego skoku ph nie odnotowali, ale jednak on był i to rodzi teraz pytanie o modyfikowanie ph, czy powinno być robione tylko raz po wsypaniu słodu czy jednak trzeba robić to kilkukrotnie podczas zacierania.

Miernik miałem kalibrowany przed warką i nie rozumiem dlaczego w różnych temperaturach miałby pokazywać coś innego, wszak ma kompensację temperatury. Kalkulatory można sobie o kant wiadomo czego potłuc.

Ja to robię standardowo 10 minut po wsypaniu słodu, jak się okaże że nadal mam trochę za dużo to dodaję kolejną porcję kwasu mlekowego i po kolejnych 10 minutach znowu sprawdzam. Nie wiem jaki masz ten miernik, ale te tanie chińczyki to mają kompensację ale od 0-50 stopni. Co do artykułu, to widzę że tam ludzie mają skoki 0.1-0.3 ph i to podczas całego czasu zacierania, a u Ciebie jest prawie 1 ph różnicy, jak dla mnie nadal mało prawdopodobne.

Edited by skazi
Link to comment
Share on other sites

Tak tak, z tą kompensacją w zakresie do 50 stopni jestem świadom tego, dlatego pobierając próbki chucham aż znajdą się w zakresie kompensacji, co przy małej próbce zajmuje może ze 2 minuty i zazwyczaj wyniki w różnych temperaturach z tego przedziału niespecjalnie różnią się od siebie, może  (strzelam z pamięci) gdzieś o 0.05.

Jeżeli mogę mieć prośbę byście przy następnej Waszej warce zrobili pomiary i dali znać jak u Was się sprawa przedstawia to będę wdzięczny. Z czystej ciekawości. Ja też jak będę zacierał za jakiś tydzień to sprawdzę ponownie i może udokumentuje to zdjęciami.

Co ewidentnie rzuciło mi się w oczy, a zapomniałem wspomnieć na początku to, że jak próbowałem zacieru po odnotowaniu wzrostu ph, spróbowałem go i ten był muląco słodki (normalnie jak to zacier), po zbiciu ph ta słodkość nie była muląca, nie mdliło od słodkości, chociaż oczywiście to samo BLG było. Potem jak spróbowałem ponownie za jakieś 30 min znowu muląco słodki. Wiem, że to może brzmieć dziwnie, ale po to właśnie założyłem temat by ktoś ewentualnie sprawdził jak to jest u niego.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.