Jump to content

Taboret gazowy

Recommended Posts

Cześć piwowarzy!

Planuję zakup taboretu gazowego, na allegro jest ich dostatek i większość się raczej nadaję bo gotuję tylko 15l brzeczki w garnku emaliowanym 20l. Problem w tym, że nigdy nie zdarzyło mi się używać palnika gazowego a tym bardziej taboretu. Wiem, że potrzebuję taboretu, reduktora, węża i butli z gazem. Pewnie złożę to jakoś w całość ale wolę spytać dla własnego bezpieczeństwa - czy byłby ktoś z was skłonny mi wytłumaczyć krok po kroku co trzeba zrobić, jak go złożyć i jakie środki ostrożności zachować, żeby efektywnie zagotować brzeczkę i nie doprowadzić do eksplozji? Macie jakieś rady?

Na Allegro masz całe zestawy taboretu z reduktorem. Jeżeli chcesz zwiększyć bezpieczeństwo to kup taboret z termoparą, która odcina dopływ gazu w przypadku np. zgaśnięcia taboretu gazowego. Ja tego w swoim nie posiadam. 
Co do podłączenia to zakładasz wężyk na króciec taboretu i zaciskacz opaską ślimakową. Przekręcasz reduktor do butli (lewy gwint) upewniając się, że na zaworze butli znajduje się uszczelka. Zakręcasz zawór w taborecie i odkręcasz zawód na butli na maksa. Wąchasz czy nie czuć gazu przy zaworach. Jeżeli wszystko jest ok to odkręcasz lekko zawór w taborecie i podpalasz. 

Reduktory są zazwyczaj przystosowane do butli 11kg

Edited by Eselchen

Jako środek ostrożności sprawdź, czy połączenia są szczelne. Smarujesz wodą z mydłem, odkręcisz gaz i patrzysz czy się nie pieni. Lub zamiast mydła polecam tester szczelności gazu, do kupienia na Allegro lub w marketach budowlanych za kilkanaście złotych za puszkę.

Oczywiście taboretu gazowego używamy w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub w osłoniętym od wiatru miejscu na zewnątrz.