Przeor Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 Cześć! Co sądzicie o takiej recepturze? Zależy mi na piwie o solidnej goryczce (ale nie jakiejś wysokiej czy męczącej) gdzie aromat i smak chmielu będzie grał pierwsze skrzypce. Zastanawiam się głownie czy schemat chmielenia jest poprawny. Jeżeli chodzi o chmielenie whirlpoolowe to zamierzam schłodzić brzeczkę do około 80 stopni i dopiero potem wsypać 30 g chmielu. Myślę, że zasyp jest w porządku, ale nie jestem tego w 100% pewien (to dopiero moja 6 warka i wolę się upewnić). Zacieranie w 66 stopniach chyba będzie odpowiednie? Dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 Wyrzuć monachijski, daj na goryczkę na 60 min wg kalkulatora na zakładane IBU, resztę chmielu z gotowania przesuń na 0 minut, ewentualnie na hopstand. Będzie Pan zadowolony. Przeor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 9, 2021 Share Posted September 9, 2021 Według mnie 89% wydajności brzmi jak żyłowanie przy wysładzaniu, co się może przełożyć na ekstrakcję tanin, zwłaszcza przy braku zakwaszenia wody do wysładzania. Poza tym schemat chmielenia lepszy byłby taki jak wskazał przedmówca. Co do zasypu, to taki na oldschoolową AIPA, ale czemu nie. Ja bym zrobił na pilzneńskim albo Heidelberg. Przeor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przeor Posted September 10, 2021 Author Share Posted September 10, 2021 Nie wiem czy Brewness nie liczy wydajności po amerykańsku, przez co może się wydawać jakaś mega wysoka. Gdy skorzystam z tego kalkulatora: http://www.beer-calc.pl/wydajnoscZacierania to wydajność już nie jest taka duża. Co do wysładzania - staram się nie zbierać brzeczki poniżej 2blg. Dzięki za pomoc, zastosuję się do waszych porad. Może zastąpić 0,5 kg monachijskiego taką samą ilością płatków owsianych? Wtedy zasyp byłby bardziej nowofalowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
godal07 Posted September 12, 2021 Share Posted September 12, 2021 To fakt, brewness liczy jakoś inaczej tą wydajność. Ja przy ostatnim warzeniu miałem 20l /13,5 blg z 5kg słodu to mi pokazał wydajność ponad 90%Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 Jak zaczniecie warzyć zawodowo, wydajność będzie miała znaczenie. Na etapie piwowarstwa domowego, to najmniej istotny parametr, na który(przynajmniej w moim wypadku) trzeba zwracać uwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
godal07 Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 Jasne, nie twierdzę, że w domowym piwowarstwie odgrywa ona jakąś mega istotną rolę. Nie staram się nigdy śrubować wydajności, ale jej znajomość (mniej więcej) przydaje mi się przy planowaniu warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 W dniu 12.09.2021 o 21:13, godal07 napisał: To fakt, brewness liczy jakoś inaczej tą wydajność. Ja przy ostatnim warzeniu miałem 20l /13,5 blg z 5kg słodu to mi pokazał wydajność ponad 90% Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Wrzucisz jakiegoś screna jak to policzyło? Bo za chiny przy normalnych ustawieniach mi tak nie wychodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
godal07 Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 18 minut temu, anteks napisał: Wrzucisz jakiegoś screna jak to policzyło? Bo za chiny przy normalnych ustawieniach mi tak nie wychodzi Być może to ja coś robię źle w tej apce, ale generalnie przy układaniu receptury przyjąłem 80% wydajności i takie parametry jak na screenie i wyliczył mi z tego 13blg. Pokazało mi, że przed gotowaniem powinienem mieć 11 blg, w rzeczywistości miałem 12. Po wpisaniu danych po warzeniu wyliczył mi 92% wydajności rzeczywistej. Nie wiem też czy dobrze rozumiem straty z gotowania. Biorę tutaj pod uwagę zarówno to co zostanie w garze po zlaniu do fermentora, jak i to co odparowało czyli po prostu różnicę między objętością przed gotowaniem a nastawną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted December 29, 2021 Share Posted December 29, 2021 Straty z gotowania, to to co zostało w garze po gotowaniu. Odparowanie masz ustawione na 15% i liczone jest osobno. godal07 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 OK ale zacierałbym w 67 st C i wyrzucił monachijski - piwo i tak będzie miało dużą podbudowę słodową i dość ciemną barwę przy takim ekstrakcie, Zamiast monacha żeby był ekstrakt dał bym jakieś płatki błyskawiczne - tu już do wyboru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now