Skocz do zawartości

Domowe piwowarstwo w Niemczech.


Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, KujawskiScuner napisał:

Witam. Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja piwowarow domowych w Niemczech. Chodzi mi o pozwolenia, zezwolenia i zgłaszanie do odpowiednich urzędów? Jak to wygląda od strony prawnej. Pozdrawiam.

Rocznie możesz wyprodukować do 2hl w domowych warunkach bez opłat. Po przekroczeniu tej ilości powinieneś zapłacić akcyzę, ale w praktyce nik tego nie sprawdza. Przed pierwszym warzeniem wysyłasz mailem, lub listownie do urzędu celnego zgłoszenie działalności browaru domowego i dostajesz zwrotkę z nadanym numerem twojego browaru. Raz do roku przed pierwszą warką wysyłasz zgłoszenie o rozpoczęciu warzenia w danym roku. Cała filozofia. Jest tak samo jak w PL, tylko trzeba liścik wysłać i ewentualnie akcyzę zapłacić, ale to są grosze. Pozdrawiam z DE.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.