luktup Posted September 11, 2021 Share Posted September 11, 2021 (edited) Dzień dobry ;). Rok temu na wiosnę - kiedy rozpoczynała się pandemia - kupiłem sadzonki chmielu i zasadziłem w ogródku. Po jednaj sadzonce Lubelski, Marynka, Perle i Sybilla. Raczej w celach 'naukowych' - bo nie miałem planów, żeby mi się to spinało "ekonomicznie". W pierwszym roku za dużo szyszek nie było, może z 300 gramów ze wszystkiego. Chmiel wysuszyłem na słońcu ale w końcu do niczego go nie użyłem. W tym roku wszystkie sadzonki oprócz Perle pięknie urosły (mimo mocnego przycięcia karp na wiosnę, Perle chyba zbyt mocno...). Do płotu przywiązałem żyłki i pociągnąłem w stronę dachu - Marynce i Lubelskiemu udało się dojść do końca Dzisiaj zebrałem szyszki z Lubelskiego i Sybilli - wyszło po ok. 200g z krzaka. Marynka czeka na swoją kolej, szacuję że zbiorę jeszcze 400g Suszę w suszarce, 5 tacek, na każdą wchodzi po ok. 50g więc max 250g na raz. W tej samej suszarce suszyłem już wcześniej kveiki (na papierze do pieczenia i w 40 stopniach). Ususzyły się, przy okazji kolejnego warzenia sprawdzę, czy dalej żyją. Nie wiem, jak się zbiera chmiel przemysłowo, ja ucinałem szyszka po szyszce nożyczkami do miski - zbiór ekologiczny ;). Miałem problem, jak pozbyć się różnych robaków z szyszek - potrząsać na żyłce nie chciałem, bo z robakami pozbyłbym się pewnie części zawartości szyszek. W końcu po prostu zostawiłem na kilka minut szyszki na sitach suszarki na stole, postukałem i liczę, że robaki sobie poszły - resztę pewnie wygoni ciepło z suszarki (ustawiłem na razie na 50 stopni). Przy okazji 2 pytania: Czy jeżeli planuję coś warzyć w najbliższych dniach, to mogę po prostu wrzucić zieloną szyszkę (z gotowaniem brzeczki, na cichą chyba zbyt duże ryzyko)? Zainspirowany książką Larsa Mariusa Garshola chcę zrobić Raw Ale / Kornøl i do tego użyć herbatki z moich szyszek podczas wysładzania (razem z jałowcem, też z ogródka). Czy ktoś robił coś takiego i ma jakieś dobre rady? Czy zamiast herbatki wrzucić po prostu trochę szyszek na dno filtratora podczas wysładzania? W/g przepisu chmiel powinien być prawie niewyczuwalny... Do fermentacji mam 2 rodzaje kveików (FM53 i WLP518 dzięki koledze Zasada z forum) i planuję podzielić warkę na pół i zadać różne drożdże. Pozdrawiam, Łukasz Edited September 11, 2021 by luktup zdjęcia bez rozrzerzenia *.jpg Joosto, BartekPiwowar and yarrro 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted September 11, 2021 Share Posted September 11, 2021 (edited) 8 godzin temu, luktup napisał: Czy jeżeli planuję coś warzyć w najbliższych dniach, to mogę po prostu wrzucić zieloną szyszkę (z gotowaniem brzeczki, na cichą chyba zbyt duże ryzyko)? Cześć. Ponieważ nie jesteś w stanie oszacować w przydomowej uprawie precyzyjnie % alfa kwasów dla danej odmiany (tylko szacunkowo dolny i górny zakres) sugerowałbym wrzucić mokrą szyszkę na 0 min (wyłączony palnik) dla aromatu. Pamiętaj że świeżego/mokrego chmielu do suchego daje się w proporcji 5-6/1 (np. 500g mokrej szyszki zamiast 100g suchego) 8 godzin temu, luktup napisał: Zainspirowany książką Larsa Mariusa Garshola chcę zrobić Raw Ale / Kornøl i do tego użyć herbatki z moich szyszek podczas wysładzania Zamiast herbatki, sypnij chmielu jako złoże pod zacier do wysładzania, albo dodaj po prostu do zacierania Edited September 11, 2021 by Joosto luktup 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luktup Posted September 11, 2021 Author Share Posted September 11, 2021 Chmiel wysuszony, z 200g mokrej szyszki uzyskałem 40g suchej. Spakowany do worka próżniowego i siedzi w zamrażalniku.Do samolotu bym go w tej formie nie zabrał .Suszenie suszarką poszło szybko, 4-5 godzin i gotowe... Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekPiwowar Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 Z ciekawości bo sam planuję założyć mini plantację. Trzeba zasadzić męską i obok żeńską sadzonkę? Czy jedna żeńska z każdego rodzaju wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 Męski chmiel się karczuje, a nie uprawia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted September 1, 2025 Share Posted September 1, 2025 Pozostając z temacie dawkowania chmielu. Uprawiam Cascade, Sybillę i Saaz. Widziałem jak ktoś tu chyba na forum mielił zebrane szyszki aby mniej miejsca zajmowały w zamrażalniku. I ja też tak zrobiłem. Zmieliłem a następnie je podsuszyłem. Efekt, aromat niesamowity. Co ciekawe Cascade daje mocno kwiatowy, bardzo słodki aromat. Sybilla właśnie się suszy. Teraz pytanie: Ile dać tego chmielu w stosunku do pellet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts