Jump to content

Pierwsze gazowanie w kegu - czy dobrze rozumiem wskazania manometru? Czy to nieszczelność?

wojtekkk

Recommended Posts

Wczoraj zlałem swojego Weizena do kega. To moje pierwsze kegowanie. Postanowiłem na pierwszy rzut spróbować nagazować z butli. Zgodnie z tabelką ustawiłem na ok. 1,6 bara i wstawiłem do lodówki sterowanej kontrolerem (i ustawionej na 8 stopni) keg razem z butlą. Butla, podobnie jak keg i wszystko inne jest nowa. Jej pojemność to 3,5kg/5l. Korzystałem z niej tylko tyle, żeby poznać zasadę działania nowego mi sprzętu. Wczoraj ok. 22 podłączyłem do gazowania. Teraz (tj. następnego dnia przed 10) zauważyłem, że wskazówka obrazująca ilość gazu w butli dość znacząco opadła. Po zakupie, na nowej butli wskazywało "50". Teraz jest poniżej "40" (załączam zdjęcie). Zamierzam nagazować piwo "prądem stałym", równomiernie przez 5-7 dni. 
Pytania:
1) Czy to normalne?
2) Jeśli odp. na pyt. 1 brzmi "nie", to co zrobiłęm nie tak? Czy mogę mieć nieszczelność? Może źle zakuty wąż? Jak to sprawdzić?

IMG_20210925_093514.jpg

No nie wiem czy ok 12 stopni C różnicy zrobi spadek ciśnienia ponad 10 barów...(z tego co widzę to ok 12,5 barów jest mniej)

Moim zdaniem masz nieszczelność. Kup piankę - "wykrywacz nieszczelności instalacji gazowych" w budowlanym i sprawdź wszystkie połączenia. Warto to zrobić raz i mieć spokój. Ewentualnie później sprawdzać przy wymianie butli tylko połączenie butla- reduktor.

Mimo że mam wszystko na wężach niby szczelne to jak mi się nie śpieszy z gazowaniem to strzelam CO2 i zamykam zawór ale ten pod reduktorem. I tak powtarzam wielokrotnie  bo mam często obawy o połączenie szybkozłączka króciec na niektórych kegach.

No nie wiem czy ok 12 stopni C różnicy zrobi spadek ciśnienia ponad 10 barów...(z tego co widzę to ok 12,5 barów jest mniej)
Moim zdaniem masz nieszczelność. Kup piankę - "wykrywacz nieszczelności instalacji gazowych" w budowlanym i sprawdź wszystkie połączenia. Warto to zrobić raz i mieć spokój. Ewentualnie później sprawdzać przy wymianie butli tylko połączenie butla- reduktor.

Mimo że mam wszystko na wężach niby szczelne to jak mi się nie śpieszy z gazowaniem to strzelam CO2 i zamykam zawór ale ten pod reduktorem. I tak powtarzam wielokrotnie  bo mam często obawy o połączenie szybkozłączka króciec na niektórych kegach.
Zrobi, w przeciwnym razie zeszło by niżej.