Jump to content

XV Konkurs Piw Domowych we Wrocławiu, 11.06.2022


Undeath

Recommended Posts

Uwaga uwaga uwaga! 

Konkurs przesuwany ze względu na liczne niesprzyjające okoliczności, nareszcie się odbędzie! :) Data to 11 czerwca - podczas 12 Festiwalu dobrego piwa we Wrocławiu. W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XV Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu. Kategorie pozostają bez zmian:

 

1. American Pilzner/ Nowofalowy Pils [10-14 blg] - Styl ten jest reinterpretacją klasycznego pilznera, polegającą na zastosowaniu nowych odmian chmielu. Stworzone dla osób, które albo dopiero przekonują się do chmielowych aromatów kojarzonych ze sztandarowymi produktami "piwnej rewolucji" albo tych, którzy już są do nich przekonani, ale na równi z nimi cenią sobie tradycyjne smaki.

 

2. Weizenbock [16-20 blg] - Mocne, pszeniczne ale o barwie od jasnobursztynowej do rubinowej. Jako reprezentant rodziny koźlaków i jednocześnie piw pszenicznych łączy w sobie charakterystyczne cechy tradycyjnych niemieckich stylów piwnych. W jego smaku i aromacie przeplatają się nuty słodowe o różnorodnym i bogatym charakterze, a także owocowe i przyprawowe.

 

3. Porter Bałtycki [18-22 blg] - Nie trzeba zbytnio przedstawiać - klasyka sama w sobie nazywany skarbem Polski. Mocny, bogaty, ciemny lager. Wymagający doskonałego warsztatu piwowarskiego. 

 

4. Wariacja na temat Chmielowego kwasa - hoppy sour [8-14 blg] - Powinno być to piwo lekkie, wytrawne, chmielowe i wyraźnie kwaśne. Balans w aromacie powinien być przesunięty w stronę chmielowości, a w smaku w stronę kwaśności. Dodatki powinny uzupełniać smak i aromat, nie całkowicie go dominować. Jest to dość otwarta kategoria i liczymy na pomysły piwowarów.

 

Dokładne opisy w załączniku.

 

Regulamin i formularz - na 1,5 miesiąca przed konkursem. 

 

Zapraszamy do warzenia!

Koźlak pszeniczny (weizenbock).pdf Nowofalowy pils.pdf Porter bałtycki.pdf Wariacja na temat Sour ale.pdf

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • elroy changed the title to XV Konkurs Piw Domowych we Wrocławiu, 11.06.2022
  • 1 month later...
W dniu 1.05.2022 o 11:19, BrowarPAPI napisał:

Hej, kiedy rozpoczyna się recepcja piw? 

Dzisiaj zawieszam w końcu regulamin po wielu perypetiach - niestety Macas nam w tym roku wypadł jako recepcjonista i inne takie tam problemy.

Link to comment
Share on other sites

Miło mi poinformować, że zwycięzca głównej nagrody - Grand Prix - uwarzy swoje piwo w browarze Wielka Sowa! Piwo to będzie miało premierę na przyszłowocznym Festiwalu Dobrego Piwa.

 

Wszyscy zwycięzcy otrzymają nagrody od Słodowni Bestmalz, Fermentum Mobile, Polish Hops i sklepu Twój Browar, no i oczywiście koszulkę Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich oraz kubek Kocham Piwo. Szczegóły w dopracowaniu - szykujcie paczki z piwami, moja piwnica czeka ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nagrody dla zycięzców - lista jeszcze niepełna, ale wpiszę, co mam na pewno dla Was:

 

Za III miejsce w każdej kategorii:

25 kg dowolnego słodu podstawowego ze Słodowni Bestmalz (pilzneński, pale ale, monachijski, pszeniczny)

400 g chmielu od PolishHops (Cascade i Iunga)

1 fiolka drożdży od Fermentum Mobile + gadżety firmowe

 

Za II miejsce w każdej kategorii:

25 kg dowolnego słodu podstawowego ze Słodowni Bestmalz (pilzneński, pale ale, monachijski, pszeniczny)

800 g chmielu od PolishHops (Cascade, Puławski, Oktawia i Iunga)

1 fiolka drożdży od Fermentum Mobile + gadżety firmowe

Bon na zakupy w sklepie Twój Browar o wartości 100 zł

 

Za I miejsce w każdej kategorii:

25 kg dowolnego słodu podstawowego ze Słodowni Bestmalz (pilzneński, pale ale, monachijski, pszeniczny)

1000 g chmielu od PolishHops (Cascade, Puławski, Oktawia, Iunga + 200 g chmielu eksperymentalnego) + koszulka

2 fiolki drożdży od Fermentum Mobile + gadżety firmowe

Bon na zakupy w sklepie Twój Browar o wartości 150 zł

 

Link to comment
Share on other sites

Doszły nam jeszcze nagrody od Browaru Jedlinka:

 

Za I miejsce w kategorii Porter bałtycki voucher dla dwóch osób na 1 nocleg ze śniadaniem w Hotelu Jedlinka,
pizzą dla każdej osoby oraz degustacją piwa w Browarze Jedlinka.
Za II miejsce w kategorii Porter bałtycki voucher dla dwóch osób na zwiedzanie Pałacu Jedlinka wraz z wagonem
sztabowym "Amerika".

Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.06.2022 o 12:18, 3ci napisał:

Czy wiadomo już ile wpłynęło zgłoszeń w każdej z kategorii? :)

Jeszcze czekamy na 2 paczki wysłane z lekką obsuwą ?

Link to comment
Share on other sites

W tym roku w Konkursie weźmie udział:

5 piw w kat. Weizenbock

6 piw w kat. Wariacja nt. chmielowego kwasa

10 piw w kat. Porter bałtycki

7 piw w kat. Pils amerykański

 

Czyli bardzo skromnie (pewnie z powodu braku naszego KPD w Pucharze PSPD w tym roku), ale za to większe szanse na zdobycie nagród ?

 

Jury obiecało, że nie będzie pobłażać, zatem jeśli piwa będą słabe, to nie przyznają wszystkich punktowanych miejsc. Albo żadnych ? Zatem wyniki będą miarodajne, a jury świeże i obiektywne.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Marusia napisał:

 

Czyli bardzo skromnie (pewnie z powodu braku naszego KPD w Pucharze PSPD w tym roku), ale za to większe szanse na zdobycie nagród ?

 

 

Ile osób obecnie walczy o coś w pucharze?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.06.2022 o 15:08, anteks napisał:

Ile osób obecnie walczy o coś w pucharze?

Ja osobiście nie walczę o coś w pucharze. 

Biorę tylko udział gdy w konkursie jest piwo które lubię. 

Z różnymi wynikami. 

Edited by ireneuszj69
Link to comment
Share on other sites

Za FB

https://www.facebook.com/136873733151283/posts/2023041877867783/

 

 

Wczoraj Jury zakończyło obrady, ogłosiliśmy wyniki WKPD na scenie Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, więc pora przedstawić je na piśmie ?

 

American Pils

 

Tylko miejsce III: Szymon Piotrek i Mateusz Dworniczek

 

Weizenbock

 

Tylko miejsce III: Mateusz Ficek

 

Porter bałtycki

 

I Robert Gumieniak

II Ireneusz Juraszczyk

III Bartosz Ciura

 

Hoppy Sour

 

I Kacper Spychał

II Daniel Bąkowski

III Piotr Pilch i Marcin Pezik

 

Grand Prix idzie dla Kacpra Spychała, gratulujemy wszystkim zwycięzcom! Więcej szczegółów po Festiwalu ?

 

 

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za udostępnienie Bart3q, przewodniczący Jury ma przy sobie papiery i zamieści punktację jeszcze dzisiaj jak się ogarnie po Festiwalu ? A ja jeszcze w tym tygodniu wyślę dyplomy i nagrody do zwycięzców - jeszcze raz gratulacje!!!

 

A na przyszły rok mam takie plany na ten konkurs, że ślinka każdemy pocieknie na myśl o zwycięstwie ?

Link to comment
Share on other sites

Już się ogarnąwszy ;) Podsyłam dokładne wyniki:

 

American Pils:

3. Szymon Pioterek I Mateusz Dworniczek – 34,67 pkt.

 

Weizenbock:

3. Mateusz Ficek – 31,33 pkt.

Hoppy Sour:

1.    Kacper Spycał – 36 pkt.

2.    Daniel Bąkowski – 31 pkt.

3.    Piotr Pilch i Marcin Pęzik – 30,33 pkt.

Porter Bałtycki:

1.       Robert Gumieniak – 39,67 pkt.

2.       Ireneusz Juraszczyk – 32 pkt. (dogrywka: więcej małych punktów)

3.       Bartosz Ciura -32 pkt.

4.       Marek Kawecki – 30,33 pkt.

5.       Piotr Pilch i Marcin Pęzik – 29,33 pkt

6.       Andrzej Smyk – 28,67 pkt

7.       Rafał Nazarewicz - 27,67 pkt.

 

 

Przepraszam, że tak późno ale ciężko pogodzić prowadzenie konkursu z prowadzeniem stoiska ;) Z mojej strony dziękuje za udział - poziom w Porterach niezły. Zwycięzki kwas dla mnie świetny :) Pozostałe kategoreie o wiele słabiej. 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Undeath napisał:

Już się ogarnąwszy ;) Podsyłam dokładne wyniki:

 

American Pils:

3. Szymon Pioterek I Mateusz Dworniczek – 34,67 pkt.

 

Weizenbock:

3. Mateusz Ficek – 31,33 pkt.

Hoppy Sour:

1.    Kacper Spycał – 36 pkt.

2.    Daniel Bąkowski – 31 pkt.

3.    Piotr Pilch i Marcin Pęzik – 30,33 pkt.

Porter Bałtycki:

1.       Robert Gumieniak – 39,67 pkt.

2.       Ireneusz Juraszczyk – 32 pkt. (dogrywka: więcej małych punktów)

3.       Bartosz Ciura -32 pkt.

4.       Marek Kawecki – 30,33 pkt.

5.       Piotr Pilch i Marcin Pęzik – 29,33 pkt

6.       Andrzej Smyk – 28,67 pkt

7.       Rafał Nazarewicz - 27,67 pkt.

 

 

Przepraszam, że tak późno ale ciężko pogodzić prowadzenie konkursu z prowadzeniem stoiska ;) Z mojej strony dziękuje za udział - poziom w Porterach niezły. Zwycięzki kwas dla mnie świetny :) Pozostałe kategoreie o wiele słabiej. 

 

Nie dodałem, że piwa nie wymienione wyżej nie przeszły eliminacji. Zostaną rozesłane na dniach metryczki eliminacyjne. 

 

Grand Prix wybierane zostało jak co roku jako najlepsze piwo z 4 kategorii - czyli niezależnie od przyznanych punktów. W tym roku było to pomiędzy porterem bałtyckim i Hoppy Sourem. Jury składające się z 4 osób debatowało długą chwilę nad wyborem, ponieważ porter był wyśmienity, ale też dość starym piwem - przynajmniej 2 lata - ciężko byłoby powtórzyć takie piwo w browarze. Natomiast Hoppy sour był świetnym mocno pijalnym piwem, idealnym na lato - z herbatą oolong. Wybór padł na drugie piwo i to jednogłośnie!

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.06.2022 o 11:17, Marusia napisał:

A ja jeszcze w tym tygodniu wyślę dyplomy i nagrody do zwycięzców - jeszcze raz gratulacje!!!

Witaj,

można sobie wybrać rodzaj słodu spośród możliwych czy wysyłasz losowo? 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, ireneuszj69 napisał:

jak sytułacja z metryczkami finałowymi

 

Najlepiej pytaj bezpośrednio Undeatha, w Regulaminie zapisałam do 30 czerwca.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.