Jump to content

Pils DE


gen.Jomini

Recommended Posts

Witam

Taka moja pierwsza receptura na niemieckiego pilsa, składniki z Pilsa DE z Pinty - bardzo mi smakuje, więc spróbuję.

Proszę o uwagi, co można by poprawić:

 

Słód pilzneński - 3,5kg

słód carapils  - 500gr - nie wiem, czy nie za dużo

słód wiedeński - 1kg

Zacieranie:

62st - 60min. lub dłużej

72st - 30min

Chmielenie:

60min - 30gr Hallertau Tradition

30min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker

0 min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker

 

Drożdże - FM 31 Bohemska Rapsodia, starter

 

To chyba wszystko,

Edited by gen.Jomini
Link to comment
Share on other sites

Ja tylko do drożdży. Skoro Pinta pisze w34/70 to dlaczego nie one? No i skoro Pils DE to czemu Bohemska Rapsodia a nie Bawarska Dolina?

Piwo piłem raz jeden, dawno temu i nie pamiętam, więc się o zasypie nie wypowiem.

Link to comment
Share on other sites

Co do drożdży - chciałem użyć płynnych, bo niby dają lepszy profil smakowy, niż suchary, no i to byłby mój pierwszy, jak używam płynnych.

I faktycznie, Bawarska Dolina - gdzieś mi umknęły, jak przeglądałem, co by tu użyć.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.