Jump to content

Pierwszy starter.


Adik933

Recommended Posts

Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże,  a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Łachim napisał:

Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże,  a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg.

Nie byłem właśnie do końca przygotowany. I użyłem do startera extraktu z którego będę jutro warzyć piwo.

Link to comment
Share on other sites

Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Adik933 napisał:

Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie.

Generalnie ok. 25 stopni, większość drożdży to do tych 30 stopni też pewnie da radę, a kveiki to i do 40.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.