zgoda Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Mam zasyp, w którym słód monachijski stanowi ok. 75%. Czytałem na wiki, że zawiera on więcej białka niż pilzneński, pale ale czy wiedeński. Czy robić w takim przypadku przerwę białkową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Ja nie robię nawet dla 100% monachijskiego, ale faktycznie przy tym słodzie przerwa białkowa może mieć sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoirack Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Robiłem zasyp 3,5kg monacha, 1,5kg pilzeńskiego. Nie wyklarowało się tak ładnie jak te na przewadze pilzeńskiego. Może to być wina większej ilości białka w słodzie monachijskim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Mam pytanie, czy przerwa białkowa w przypadku użycia tylko jako słodu podstawowego - pilzneńskiego, jest wskazana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 zastosowanie przerwy białkowej na samym pilzneńskim będzie miało znikome pozytywy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 Po zrobieniu kilku warek mam wrażenie, że krótka (max. 10 min.) przerwa białkowa w 54-55°C dobrze wpływa na klarowność piwa. Ale to tylko moje wrażenie, choć niektórzy autorzy podręczników również to zalecają. Natomiast zawsze robię dłuższą białkową przy zacieraniu z surowcami niesłodowanymi. Wtedy wpływ na klarowność jest wyraźny, widać to już w brzeczce nastawnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts