Skocz do zawartości

Przeliczanie brix na alkohol dla cydrów


Muchor

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

 

Krótko - 13.X nastawiłem cydr z soku z jabłek Prince, miał 11.2 brix (zmierzone refraktometrem). Teraz, po prawie dwóch tygodniach miał zmierzone 3.0-3.5 brix (kilka pomiarów, cały wynik w tych granicach). Jak to teraz przeliczyć na alkohol i stopień odfermentowania? Zwykły kalkulator piwowarski pokazuje mi około 6.3-6.7% alkoholu - ale pokazuje mi błąd przy wyliczeniu odfermentowania. Macie jakieś lepsze kalkulatory dla cydru? Trzeba uwzględnić alkohol przy pomiarze refraktometrem - czy to jakoś inaczej się robi niż przy zwykłym piwie?

 

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.