Jump to content

Wysokie wskazanie refraktometru po fermentacji stouta owsianego


Mijnheer

Recommended Posts

Cześć!
 

Moja ostatnia warka to stout owsiany z poniższym zasypem:

 

3.5 kg maris otter

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

0.5 kg karmelowy 150

0.25 kg czekoladowy ciemny

0.25 palony jęczmień

 

Według apki Grainfather, teoretyczna gęstość początkowa i końcowa to odpowiednio 1.060 i 1.013. Początkowa wyszła mi 1.061 czyli prawie w punkt, natomiast końcowa mierzona refraktometrem i przeliczona 1.018. To pierwsza moja warka z tak dużym udziałem owsa i podejrzewam że może w tym jest problem? Spotkaliście się kiedyś z owsem zaburzającym odczyt refraktometru?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witaj w klubie.

Ja sypnąłem owies niesłodowany i też jest niskie odfementowanie z 13 do 4. Zacierano w 67 st C bo tak nakazuje BJCP i robiły to S04.

Moim zdaniem albo zacieranie za wysoko albo owies trzeba było skleikować. - enzymy nie mogły się dostać do skrobii. Poprawię się następnym razem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.