Mijnheer Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Cześć! Moja ostatnia warka to stout owsiany z poniższym zasypem: 3.5 kg maris otter 1 kg płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg karmelowy 150 0.25 kg czekoladowy ciemny 0.25 palony jęczmień Według apki Grainfather, teoretyczna gęstość początkowa i końcowa to odpowiednio 1.060 i 1.013. Początkowa wyszła mi 1.061 czyli prawie w punkt, natomiast końcowa mierzona refraktometrem i przeliczona 1.018. To pierwsza moja warka z tak dużym udziałem owsa i podejrzewam że może w tym jest problem? Spotkaliście się kiedyś z owsem zaburzającym odczyt refraktometru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 7 minut temu, Mijnheer napisał: przeliczona 1.018 Ale ta różnica między 1.018 a 1.013 to jakieś 1,25 BLG. Ja bym się nie przejmował wcale tylko upewnił, że fermentacja się zakończyła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Witaj w klubie. Ja sypnąłem owies niesłodowany i też jest niskie odfementowanie z 13 do 4. Zacierano w 67 st C bo tak nakazuje BJCP i robiły to S04. Moim zdaniem albo zacieranie za wysoko albo owies trzeba było skleikować. - enzymy nie mogły się dostać do skrobii. Poprawię się następnym razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts