Jump to content

Szukam chemika, koś kto mi pojaśni proces elektrolizy

dziedzicpruski

Recommended Posts

Chodzi o pewne urządzenie, które  marketingowo nazywa się  generatorem wody wodorowej, no ale tak sobie czytam i wychodzi na to, że to zwykła elektroliza ,tylko w pojemniku z membraną, tak, żeby woda od anody nie mieszała się za bardzo z ta katodową.

Producenci przekonują,że ta woda jest w jakiś sposób ubogacona w wodór, na moje to ten wodór paruje przy tym procesie.

Druga sprawa,czy jakby tak przeprowadzić taką elektrolizę bez tej bariery to wyszłoby to samo co z barierą (woda zasadowa) ?

Chodzi o takie ustrojstwo;

To jest zwykła elektroliza, ubrana w marketingowy bełkot, lampeczki, membrany, komputerowe wodotryski.

Dziewczyna ma wiedzę wątłą o procesie, powtarza androny, usłyszane na jakimś marketingowym szkoleniu, bez żadnej refleksji nad ich poprawnością.

Wytwarzają wodór cząsteczkowy, który jest normalna postacią wolnego wodoru. Wodór nie występuje w innej postaci, niż 2-atomowa cząsteczka, chyba że go zmusimy do tego. Nie ma więc tu żadnej magii. Rozkładają elektrolitycznie wodę na tlen i wodór oddzielając od siebie środowiska katody i anody. Tyle.

Edited by Kaniutek

11 godzin temu, Kaniutek napisał:

To jest zwykła elektroliza, ubrana w marketingowy bełkot, lampeczki, membrany, komputerowe wodotryski.

Dziewczyna ma wiedzę wątłą o procesie, powtarza androny, usłyszane na jakimś marketingowym szkoleniu, bez żadnej refleksji nad ich poprawnością.

Wytwarzają wodór cząsteczkowy, który jest normalna postacią wolnego wodoru. Wodór nie występuje w innej postaci, niż 2-atomowa cząsteczka, chyba że go zmusimy do tego. Nie ma więc tu żadnej magii. Rozkładają elektrolitycznie wodę na tlen i wodór oddzielając od siebie środowiska katody i anody. Tyle.

Tak sobie jeszcze poczytałem i  w tym marketingowym bełkocie występuje termin redox, być może o to chodzi w tym ustrojstwie, bo w "wodę wodorową" to pewnie wykorzystywaliby do gromadzenia wodoru jakby tak się dało .

Tak w skrócie jest to taki karcher do skory, pewnie można kupić takie coś za  powiedzmy 5 tys, a z tym gratem od 15tys  ;) 

A jeszcze z tym wodorem,to już jakaś chyba totalna bzdura, wodór  jak przeczytałem ma nikle szanse rozpuścić się w wodzie.

Nie oglądałem całości, bo szkoda mi czasu na oglądanie bzdur. Redoks to pewnie chodzi o reakcje redukcji z jednoczesną oksydacja.

Tylko, że w tym co jeszcze zdążyłem zobaczyć jest tak dużo bzdur powiedzianych, że nie mam pewności, czy na pewno redoks odnosi się do swojej definicji.

Ja takie urządzenia i takich magików jak ta pani obchodzę szerokim łukiem. Uważam, że powinni wszyscy siedzieć, razem z Zięba, Czerniakiem i im podobnymi hienami, żerującymi na ludzkiej naiwności.

Edited by Kaniutek