dziedzicpruski Posted December 13, 2021 Share Posted December 13, 2021 Chodzi o pewne urządzenie, które marketingowo nazywa się generatorem wody wodorowej, no ale tak sobie czytam i wychodzi na to, że to zwykła elektroliza ,tylko w pojemniku z membraną, tak, żeby woda od anody nie mieszała się za bardzo z ta katodową. Producenci przekonują,że ta woda jest w jakiś sposób ubogacona w wodór, na moje to ten wodór paruje przy tym procesie. Druga sprawa,czy jakby tak przeprowadzić taką elektrolizę bez tej bariery to wyszłoby to samo co z barierą (woda zasadowa) ? Chodzi o takie ustrojstwo; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi1 Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 W dniu 13.12.2021 o 13:00, dziedzicpruski napisał: Chodzi o pewne urządzenie, które marketingowo nazywa się generatorem wody wodorowej, no ale tak sobie czytam i wychodzi na to, że to zwykła elektroliza ,tylko w pojemniku z membraną, tak, żeby woda od anody nie mieszała się za bardzo z ta katodową. Producenci przekonują,że ta woda jest w jakiś sposób ubogacona w wodór, na moje to ten wodór paruje przy tym procesie. Druga sprawa,czy jakby tak przeprowadzić taką elektrolizę bez tej bariery to wyszłoby to samo co z barierą (woda zasadowa) ? Chodzi o takie ustrojstwo; a czy przypadkiem nie pomyliłeś grup? Szukaj korepetytora na innych forach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 Fajna niunia na tym filmiku.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 (edited) To jest zwykła elektroliza, ubrana w marketingowy bełkot, lampeczki, membrany, komputerowe wodotryski. Dziewczyna ma wiedzę wątłą o procesie, powtarza androny, usłyszane na jakimś marketingowym szkoleniu, bez żadnej refleksji nad ich poprawnością. Wytwarzają wodór cząsteczkowy, który jest normalna postacią wolnego wodoru. Wodór nie występuje w innej postaci, niż 2-atomowa cząsteczka, chyba że go zmusimy do tego. Nie ma więc tu żadnej magii. Rozkładają elektrolitycznie wodę na tlen i wodór oddzielając od siebie środowiska katody i anody. Tyle. Edited December 15, 2021 by Kaniutek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 Kupa idiotyzmów i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 15, 2021 Author Share Posted December 15, 2021 11 godzin temu, Kaniutek napisał: To jest zwykła elektroliza, ubrana w marketingowy bełkot, lampeczki, membrany, komputerowe wodotryski. Dziewczyna ma wiedzę wątłą o procesie, powtarza androny, usłyszane na jakimś marketingowym szkoleniu, bez żadnej refleksji nad ich poprawnością. Wytwarzają wodór cząsteczkowy, który jest normalna postacią wolnego wodoru. Wodór nie występuje w innej postaci, niż 2-atomowa cząsteczka, chyba że go zmusimy do tego. Nie ma więc tu żadnej magii. Rozkładają elektrolitycznie wodę na tlen i wodór oddzielając od siebie środowiska katody i anody. Tyle. Tak sobie jeszcze poczytałem i w tym marketingowym bełkocie występuje termin redox, być może o to chodzi w tym ustrojstwie, bo w "wodę wodorową" to pewnie wykorzystywaliby do gromadzenia wodoru jakby tak się dało . Tak w skrócie jest to taki karcher do skory, pewnie można kupić takie coś za powiedzmy 5 tys, a z tym gratem od 15tys A jeszcze z tym wodorem,to już jakaś chyba totalna bzdura, wodór jak przeczytałem ma nikle szanse rozpuścić się w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 16, 2021 Share Posted December 16, 2021 (edited) Nie oglądałem całości, bo szkoda mi czasu na oglądanie bzdur. Redoks to pewnie chodzi o reakcje redukcji z jednoczesną oksydacja. Tylko, że w tym co jeszcze zdążyłem zobaczyć jest tak dużo bzdur powiedzianych, że nie mam pewności, czy na pewno redoks odnosi się do swojej definicji. Ja takie urządzenia i takich magików jak ta pani obchodzę szerokim łukiem. Uważam, że powinni wszyscy siedzieć, razem z Zięba, Czerniakiem i im podobnymi hienami, żerującymi na ludzkiej naiwności. Edited December 16, 2021 by Kaniutek dziedzicpruski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 16, 2021 Share Posted December 16, 2021 Hehe, dziadek w '80 zrobił w warsztacie takie urządzenie do robienia "żywej wody". Muszę mu powiedzieć, że stracił okazję na zarobek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts