fotohobby Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Dobre napowietrzenie brzeczkę jest jedną ze składowych dobrej formy drożdży Ale generalnie na forum znalazłem dwie opinie - że dobre napowietrzanie skraca lag, ale również taką, że wręcz go wydłuża, bo korzystając z zasobności w tlen drożdże dzielą się się dłużej i do pracy beztlenowej (fermentacji) przechodzą później (za to jest ich więcej). Wydaje mi się to mieć sens... Pytam, bo w sobotę warzyłem piwo i po raz pierwszy napowietrzałem pompką akwariową z popularną tu końcówką inox 2 mikrony. Do tej pory napowietrzaĺem wkrętarką z mieszadłem farby trwało, 5-6 minut (do podejścia piany pod krawędż) Tym razem napowietrzyłem kamieniem - trwało to 10 minut (do podejścia piany), po 16 godzinach powtórzyłem, gdyż piwo to doppelbock 19.5 BLG. Drożdże WLP 838 Southern German Lag trwał 48h. Brzeczka była dodana bezpośrednio do fermentora z gęstwą po Helles 12BLG który zadany został drożdżami ze startera i wystartował w 14h (napowietrzony mieszadłem). Teraz zastanawiam się, jak ma się napowietrzanie kamieniem (i to dwukrotne) do mojego dotychczasowego napowietrzanie mieszadłem. Fakt, że drożdże jak już zaczęĺy pracować, to z animuszem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Nigdy nie zaobserwowalem dłuższego laga ze względu na większe natlenienie. Za to paru krotnie zaobserwowałem dłuższy lag gdy natelenienie brzeczki było słabsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 11, 2022 Author Share Posted January 11, 2022 A ja takiej zależności nie zaobserwowałem. A na samym początku natleniałem przez dwukrotne przelanie między fermentorami Pytanie tylko, czy natlenienienie 2x10 minut pompką i kamieniem 2 mikrony miałoby być gorsze, niż 6 minutowe wiertarką z mieszadłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 11, 2022 Author Share Posted January 11, 2022 Taki post: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 13, 2022 Share Posted January 13, 2022 To chyba zależy od drożdży też. Natleniam 27l brzeczki używając kamienia przez 6min, z ustawionym przepływem 1 l/min. Jedne startują do 12h, a inne dopiero po 24h. Piszę o gęstwach drożdży lagerowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted January 13, 2022 Share Posted January 13, 2022 Zaczął bym od tego co pozwala ci myśleć że lag był taki długi? Mierzyłeś BLG czy może chodzi o brak widocznych oznak rozpoczęcia fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 13, 2022 Author Share Posted January 13, 2022 5 godzin temu, Hary86 napisał: Zaczął bym od tego co pozwala ci myśleć że lag był taki długi? Mierzyłeś BLG czy może chodzi o brak widocznych oznak rozpoczęcia fermentacji? Ispindel w brzeczce. Start na BLG 19.5 Po 2d 4g 19.46 i od tego momentu zjazd w dół. Aktualnie 17.02 po 4d 12g Piany na dwa palce ,12C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted June 22, 2022 Share Posted June 22, 2022 Normalna rzecz, lag przy standardowej 11-12 P trwa 12-16h, powstaje delikatna "przykrywka" na powierzchni. W tym czasie spadek ekstraktu to ok. 0,2 -0,5 P na dobe. Zauwaz ze brzeczka ktora nastawiles jest nieco mocniejsza, wiec wyglada ok, jak juz problemu doszukiwalbym sie w kondycji lub ilosci drozdzy. Jesli chodzi o napowietrzenie to sie nie przejmuj, musialbys czystym O2 napowietrzac aby zadac ilosc ktora negatywnie wplywa na fermentacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 22, 2022 Share Posted June 22, 2022 @Hanys93ppo 5 miesiącach to myślę, że kolega ma już inne zmartwienia... Kronelius 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted June 22, 2022 Share Posted June 22, 2022 3 minuty temu, zasada napisał: @Hanys93ppo 5 miesiącach to myślę, że kolega ma już inne zmartwienia... To sie domyslam Dlugo nie bylo mnie na forum, wiec patrze tez starsze tematy, ale moze porady naprzyszlosc lub dla innych uzytkownikow z podobnym dylematem cos pomoga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.