Jump to content

Budowa BIAB + CbPI

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Po ukończeniu HERMS-a przymierzam się do nowego projektu mianowicie cos mniejszego tak żeby postawić to sobie na balkonie w mieście i czasami cos uwarzyć z racji tego ze nie do końca przekonany jestem do gotowych kociołków postanowiłem zbudować cos sam. Padło na BIAB sterowany przez CraftBeerPi. Sprawa niby prosta garnek, kosz, grzałka, sterownik i ogień ale..

Już od początku mam kilka zagwozdek które mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać.

1. Pojemność garnka (mam w planach warki 20l). Moje pytanie czy przy 20 litrowych warkach 40l garnek wystarczy? czy jednak garnek 50l to minimum w garze musi znaleźć się przecież jeszcze grzałka i kosz.

2. Format garnka co będzie się lepiej spisywało garnek wyższy a węższy czy może jedna garnek niższy i szerszy 

3. Kosz do zacierania lepszy będzie 200 czy 300 mikronów

Dodatkowo szukam jakiegoś lepszego sposobu na montaż grzałki w moim poprzednim projekcie czyli hermie mocowałem grzałki w następujący sposób (zdjęcie w załącznik)

problemy mam z tym w zasadzie dwa 

- ta puszka niestety w kontakcie z chemia i woda rdzewieje i zaczyna się sypać

- chciałbym przy biab-ie zrobić odłączany kabelek od grzałki 

z góry dzięki za pomoc 

temat podobnie jak w przypadku HERMS-a będę co jakiś czas aktualizował (mam nadzieje ze to złoże w czasie krótszym niż 3 lata ? )

pozdrawiam

13354882abb31bc93b00d90ef8ef9dfb.jpg.546ef1c393ff2bb3975a3987a1afff83.jpg

Mysle właśnie o tri clampach do wszystkiego tjm grzalka, kran i czujka temp, ktos kojarzy może jakiś czujnik od chinczyka z mocowaniem tri clamp?

Mysle właśnie o tri clampach do wszystkiego tjm grzalka, kran i czujka temp, ktos kojarzy może jakiś czujnik od chinczyka z mocowaniem tri clamp?