Skocz do zawartości

Hopspider a nachmielenie - czy to ma w ogóle jakiś sens?


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od kilkunastu warek warzę w kociołku automatycznym Klarsteina i zachęcony przez wszelkich vlogerów piwnych kupiłem sobie też hopspidera.

Jednak mam obiekcje co do jakości takiego chmielenia, czy goryczka i aromat są w stanie w pełni się wydostać z tego kosza?

Dzisiaj robiłem Hefeweizena i po 15 minutach takiego chmielenia kosz był cały oblepiony białkami i wg mnie chmiel nie miał szansy oddać tego co najlepsze.

Ostatecznie wszystko trafiło do gara i zastosowałem stary dobry whirlpool a przez hopspider przepuściłem zawartość gara do fermentora.

Ktoś się może podzielić doświadczeniami?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chmielę w garze a później przelewam grawitacyjnie przez hopspider do fermentora. Takie rozwiązanie najlepiej mi się sprawdza.
Ja robię podobnie tyle że pożałowałem i kupiłem duży worek nylonowy (300).Jedynym minusem jest wypłukanie tego z resztek chmielu. W tej chwili używam tylko do filtracji przed zlaniem do butelek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używałem w normalnym garze i klarsteinie hopspidera i jakoś miałem kiepskie odczucia, raz że wizualnie było widać że wszędzie brzeczka wrzała oprócz hopspidera, dwa przy większym chmieleniu tylko część brzeczki miała kontakt z chmielem i chmielenie wydawało mi się mało efektywne. Przerzuciłem się na owalny filtrator i jestem zadowolony

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

U mnie hopspider sprawdza się ok. Od czasu do czasu mieszam w nim łyżka i go podnoszę aby płyn zszedł do brzeczki tak na wszelki wypadek. Jedyny problem to pozostawienie go podczas chłodzenia, przez to że jest przytkany temperatura jest dużo wyższa niż w otaczające schłodzonej brzeczce. Dlatego z chmieleniem na aromat większą ilością chmielu w takich warunkach trzeba uważać bo możemy mieć wyższe ibu niż chcemy. Teraz hopsidera nie zostawiam już na chłodzeniu tylko wyjmuje. Problem mam jednak z bazooka, która głównie białkami na dnie się zapycha i pompa nie robi cyrkulacji przy dnie. Czeka mnie więc pierwszy mod.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.