Skocz do zawartości

Pierwsza mini warka Witbier


Lukas994

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chciałbym zrobić pierwsze piwo. Do tej pory robiłem tylko chmielone cydry z NFC, więc jakieś doświadczenie z trunkami mam.

Nie chcę robić zacierania, dlatego zdecydowałem sie na ekstrakt słodowy. Na pierwsz raz nie chcę sobie utrudniać sprawy oraz iść w niepotrzebne koszta. Z góry dzięki za wyrozumiałość.

 

Nie dysponuje większym garem oraz wiadrem, dlatego nie mogę zrobić brewkit 23L i decyduje sie na brzeczkę 10L. Oto receptura, którą ułożyłem:

 

Blg startowe ok. 10-11blg.

Objętość brzeczki 10L

Bruntal ekstrakt pszeniczny - 1.4kg.

Chmiel lubelski 13g na 60min.

Curacao 7g na 10min

Kolendra 5g na 10min.

Drożdże - gozdawa belgian fruit.

Fermentacja w temperaturze pokojowej.

 

Proszę o podpowiedzi co mogę zmienić w recepturze, doborze składników i ogolnie o porady na początek przy takiej mini warce.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Lukas994 napisał:

Bruntal ekstrakt pszeniczny - 1.4kg.

Na moje oko będzie go za mało do 10 BLG, w kalkulatorku WORT wychodzi niecałe 8.

O reszcie się nie wypowiem bo nie warzyłem nigdy witbiera, a z ekstraktów warzyłem dawno i nieprawda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Lukas994 napisał:

Bruntal ekstrakt pszeniczny - 1.4kg.

A cóż to za Bruntal 1,4kg? Standardowo w sprzedaży są pojemniki 1,7kg i wtedy miałbyś mniej więcej te 10blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.