Skocz do zawartości

OXI


lolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szybkie pytanie, czy OXI może powodować utlenienia piwa? Odkąd używam OXI mam problem z utlenieniem. Butle przed rozlewem wysychają, jednak fermentor ma resztki roztworu. Może mieć wpływ na piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadwęglan sodu nadaje się bardziej do wstępnego mycia, potem można wypłukać, do m dezynfekcji lepiej używać czegoś innego. Tak jak pisali inni,  Star San jest jednym z najlepszych wyborów. Przy nadwęglanie też miałem problemy z utlenieniem, a w dodatku Star San jest niesamowicie wydajny, na obecnej butelce zdezynfekowałem sprzęt do jakichś 30 warek i nie zeszła nawet połowa butelki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Glabro napisał:

Jak nie masz pewności to przepłucz na koniec fermentor jakąś mineralka z butelki. Ja tak robię jak mam fermentor w pianie po Starsanie bo jakoś źle się czuję mając chemię w piwie.

Coca coli też nie pijesz? Ryb nie jesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, buber napisał:

Coca coli też nie pijesz? Ryb nie jesz?

Coca coli nie pijam. Ryby jem rzadko. Ale po prostu jak mam na dnie fermentora z pół szklanki jakiegoś roztworu po dezynfekcji  to zawsze lepiej sypiam jak to przepluczę. Jeśli wierzyć badaniom wody w moim wodociągu i braku bakterii, mógłbym to zrobić nawet i zwykłą kranową. Ale zawsze używam wody z butelki czy to do uwodnienia drozdzy czy dolania w celu korekcji gęstości więc i właśnie i przepłukanie woda fermentora praktycznie nic nie kosztuje. Z resztą Starsan w tym wyższym sugerowanym stężeniu powinien być przeplukiwany. W tym niższym niby nie musi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuje nadwęglan sodu. Tani i nie mam problemu z utlenianiem, ale zawsze do fermentora czy butelek wlewam trochę wrzącej wody aby wypłukać resztki. Co do utleniania, to przelanie do butelki i ponowna fermentacja zmienia smak piwa w porównaniu do smaku przed dosłodzeniem i rozlewem. Przeciwko ciemnieniu piwa i zachowaniu aromatu należałoby dodać witaminę C. Zastanawiałem się, jak pozbyć się problemu zaniku unikalnego smaku i aromatu i jedynie przychodzi mi opcja sztucznego dogazowania piwa. Sama refermentacja zmienia smak i nie mogę tego nazwać utlenieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, grzesiuu napisał:

Ja stosuje nadwęglan sodu. Tani i nie mam problemu z utlenianiem, ale zawsze do fermentora czy butelek wlewam trochę wrzącej wody aby wypłukać resztki. Co do utleniania, to przelanie do butelki i ponowna fermentacja zmienia smak piwa w porównaniu do smaku przed dosłodzeniem i rozlewem. Przeciwko ciemnieniu piwa i zachowaniu aromatu należałoby dodać witaminę C. Zastanawiałem się, jak pozbyć się problemu zaniku unikalnego smaku i aromatu i jedynie przychodzi mi opcja sztucznego dogazowania piwa. Sama refermentacja zmienia smak i nie mogę tego nazwać utlenieniem.

????? możesz to rozwinąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, grzesiuu napisał:

Ja stosuje nadwęglan sodu. Tani i nie mam problemu z utlenianiem, ale zawsze do fermentora czy butelek wlewam trochę wrzącej wody aby wypłukać resztki. Co do utleniania, to przelanie do butelki i ponowna fermentacja zmienia smak piwa w porównaniu do smaku przed dosłodzeniem i rozlewem. Przeciwko ciemnieniu piwa i zachowaniu aromatu należałoby dodać witaminę C. Zastanawiałem się, jak pozbyć się problemu zaniku unikalnego smaku i aromatu i jedynie przychodzi mi opcja sztucznego dogazowania piwa. Sama refermentacja zmienia smak i nie mogę tego nazwać utlenieniem.

Raczej proces przelewania i zwiącanego z nim utleniania.

Odkąd gazuję w kegu i nalewam przeciwciśnieniowo efekt końcowy się poprawił.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.