Jump to content

Termometr warzelniczy - dokładny

jagregis

Recommended Posts

Cześć,
Od razu przepraszam Adminów, jeśli gdzieś jest to wyjaśnione. Bo ja nie znalazłem nic, oprócz opisywania obecnego sprzętu przez autora i problemów z nim, do propozycji niedziałającego linku. 
Aktywnie poszukuję rady, jak i sugestii co kupić. Na co zwracać uwagę? Z grubsza to wiem, na próg błędu. 

Problem z moimi zakupami jest taki, że chyba je psuję ? 

Kupiłem termometr z Biowina, taki do mięsa. Po roku pokazuje 50°C zaraz po włączeniu. Potem kupiłem kolejny, bezprzewodowy tym razem - TS TP40.  Po pół roku moją temperaturę - człowieka pokazuję jako 44-45°C. A wrzątek to ma 108°C...Tak, że tego. Niby blisko. Ale no...próg duży. 
Co polecacie ? 

Może to głupie , ale ja używam aż 3-ech termometrów
Ten z Browin-u jest na stałe, elektroniczny do kontroli (co jakiś czas)
Sprawdziłem oba na tym powszechnie stosowanym i skalibrowałem ten Browinowy
Różnica po ustawieniu +- ~1,5°C 

Jak na razie spisuje się dobrze
Więc może ten Twój się po prostu rozkalibrował?
Spróbuj ustawić taki sam pomiar na tarczy jaki na tym zwykłym termometrze.

9ccRyisIpZIPlB-2Mtr7x8qLmRdTQIdFigR_hexwLT-2xTUCpEPldAMhzQ1BBTAMZRDL6MQmuy8vGGLVgx-de_s_FaoirWTDb4GuK5rfl2BJS6mMe-P8xEoIfjTOK5XYZfWPo6KdvqWlFiaYYFsmsGTPNHo9ds2l7MRVOBcfmjlQM1GJFJJGGAGs84rTSm-7maKOEaDr0FJGPCS38GoePTfw6Al1cuoQh_PyyTQZJvrCtpJvwKxlnA_N28rXpbJCzeG1u8-sau686QiCFDvo5uKOu_JJiBSISDQVjH-lGSVIrcNeFs6Yn3T7xnPKyNXbWglvWNOvhoKvVUMGAYXVNEMTxhPHy_Z1nE5C1By3ZFlIFf48fFLU0HRSXxqo6IDIQG-9lB1Z0wLY9GMYaUrkeG9KDIcOjjgdCb27Lbz-cgPhv9ilr2VA5XiiwzrV-9KL8JSo8ZwiQH8PU9RoUM5zqA2pRjZIGdLJEFS1Y6Z5EzEMWoiWqbR87ShaTN05xhlq4rkEaWTGAeXaTi2N0P1SCUc-fdODnihboMCec-UEP7yN4x5uQADMuyM9kP_ZedjUKKhjap2WB_1X2FIwHHfNnBRVTq2ZLh6GEFQ0eVR9vghzz3ftBzIsI40-jPoyeDV1cSg0jeEx-pZnaWbRUWGC54ZJL57exQGSefIcsKPQvduvesem_xwtDGvbeOENdnu3bGEpm9Slz66bh8MdXSWsVK5_oB3N9PTmpGxJD44nvka9seD9FrJsJR6zAZVJ1lw=w783-h587-no?authuser=0

Edited by Geddeon
Dopisek

Cześć.

Można spróbować DT11 od polskiego producenta. Są też wersje z ze świadectwem wzorcowania HACCP.

• zakres mierzonych temperatur termometru DT11: -50°C do 250°C
  • zakres temperatur pracy: -30°C do 40°C
  • temperatura składowania: 0°C do 40°C
  • rozdzielczość: w całym zakresie pomiarowym 0,01°C
  • dokładność: 0°C-100°C: -/+0,05°C
  • wyświetlacz: LCD
  • zasilanie: akumulator Li-ion accu
  • czas ładowania: ok. 1,5 godziny
  • czas pracy ciągłej: ok. 2 tygodnie
  • wymiary obudowy: 154x37x16mm
  • wymiary sondy: 120x3,3mm, wykonana ze stali nierdzewnej
  • stopień ochrony obudowy: IP65
  • waga: 70g

Od ponad 5 lat używam najtańszej wersji ETI Thermapen'a kupionego w dużej promocji i jestem bardzo zadowolony. 

Bateria w ciągu tylu lat była raz wymieniana. Pomiar z dokładnością 0.5C, odczyt w 3s.

Obecnie na Amazon jest wiele termometrów znacznie tańszych z podobnymi parametrami.

Też polecam jak pisał Slawek5791 Termoprodukt, bardzo dobry producent termometrów https://termoprodukt.com.pl/

Możesz skontaktować się z nimi i skonfigurować sobie rodzaj sondy czy długość przewodu.

Dokładność tych termometrów jest zawsze zgodna ze specyfikacją, a do użytku domowego raczej świadectwa wzorcowania nie będziesz potrzebował.

Jeżeli bardzo byś chciał mieć papier z potwierdzeniem, to za 50 zł zrobią Ci wzorcowanie ale bez znaku PCA.